Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посибник 1 част.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
3.08 Mб
Скачать

2.2 Роль економічного аналізу в управлінні виробництвом

На нинішній час економічний аналіз розглядають як одну із функцій управління виробництвом.

Так, за допомогою планування визначаються напрям і зміст діяльності підприємства, його структурних підрозділів та окремих працівників. Облік забезпечує постійний збір, систематизацію й узагальнення даних, необхідних для управління виробництвом і контролю за ходом виконання планів та здійснення виробничих процесів.

Однак для управління виробництвом потрібно мати уявлення не тільки про хід виконання плану, результати господарської діяльності, але й про тенденції й характер змін, що відбуваються в економіці підприємства. Економічний аналіз сприяє правильному розумінню інформації. У процесі аналізу первинна інформація проходить аналітичну обробку: здійснюється порівняння досягнутих результатів із даними за минулі періоди, з показниками інших підприємств і середньогалузевими; визначається вплив різних факторів на рівень результативних показників; виявляються недоліки, помилки, невикористані можливості, перспективи тощо.

На основі результатів аналізу розробляються й обґрунтовуються управлінські рішення. Економічний аналіз передує рішенням і діям, обґрунтовує їх та виступає основою наукового управління виробництвом, забезпечує його об’єктивність й ефективність.

Економічний аналіз є засобом обґрунтування планів і контролю за їх виконанням. Планування починається й закінчується аналізом результатів діяльності підприємства. Він дозволяє підвищити рівень обґрунтованості планування.

Важливу роль відіграє аналіз у визначенні й застосуванні резервів зростання ефективності виробництва. Він сприяє економному використанню ресурсів, виявленню та впровадженню передового досвіду, наукової організації праці, нової техніки і технології виробництва, запобіганню зайвим витратам тощо.

Таким чином, економічний аналіз виступає важливим елементом у системі управління виробництвом, діючим засобом виявлення внутрішньогосподарських резервів, основою розроблення науково обґрунтованих планів і управлінських рішень.

ПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

  1. Назвіть види економічного аналізу.

  2. Розкрийте суть і значення ретроспективного, перспективного й оперативного аналізу.

  3. Визначте роль та особливості функціонально-вартісного аналізу.

  4. Укажіть послідовність проведення функціонально-вартісного аналізу.

  5. Розкрийте особливості техніко-економічного і фінансово-економічного аналізу.

  6. Які фактори впливають на процес прийняття управлінських рішень?

  7. Розкрийте місце економічного аналізу в системі управління виробництвом.

Тема 3 Метод економічного аналізу та його особливості

3.1 Поняття методу і методики економічного аналізу.

3.2 Розроблення системи аналітичних показників.

3.3 Фактори, що визначають результати діяльності підприємства, їх класифікація. Поняття та типи факторного аналізу.

3.1 Поняття методу і методики економічного аналізу

Метод економічного аналізу, як і метод будь-якої науки, визначається змістом й особливостями досліджуваного предмета, конкретними цілями й завданнями, що ставляться перед аналізом на певному етапі розвитку суспільства та на перспективу. Якщо предмет відповідає на питання «Що ми вивчаємо?», то метод – «Як вивчаємо, якими способами і прийомами?».

Метод (грецьк.) – шлях дослідження, теорія, вчення.

У широкому значенні під методом розуміють шляхи, способи і засоби пізнання дійсності; сукупність органічно взаємозалежних принципів та прийомів дослідження процесів, явищ у природі й суспільстві.

Метод економічного аналізу являє собою системне, комплексне вивчення, вимірювання та узагальнення впливу окремих факторів на результати діяльності підприємства шляхом оброблення системи показників плану, обліку, звітності й інших джерел інформації спеціальними прийомами з метою підвищення ефективності цієї діяльності.

Метод економічного аналізу – це спосіб пізнання і дослідження економічних явищ, що відбуваються на підприємстві, в організації, об’єднанні, галузі.

Правильно вибраний метод аналізу визначає результат дослідження діяльності підприємства, сприяє забезпеченню керівництва необхідною інформацією для прийняття оптимальних рішень щодо управління підприємством.

Метод уключає науково обґрунтовану систему принципів, способів та прийомів вивчення предмета економічного аналізу.

Особливостями методу економічного аналізу є:

  1. діалектичний підхід до вивчення процесів і явищ;

  2. використання системи показників, що всебічно характеризують економічну та соціальну діяльність підприємства;

  3. дослідження причин зміни показників, виявлення і встановлення взаємозв’язків між ними за допомогою різних прийомів.

У процесі проведення економічного аналізу використовуються діалектичний метод (який передбачає системний підхід до вивчення об’єктів аналізу), методи індукції й дедукції. Наприклад, при фінансово-економічному аналізі переважно застосовується дедуктивний метод: спочатку вивчаються узагальнюючі показники господарської й фінансової діяльності підприємства (рентабельність, оборотність оборотних коштів та ін.), а потім вони деталізуються, розчленовуються. У техніко-економічному аналізі більше поширення дістав метод індукції, тобто спочатку вивчаються хід господарських операцій і показники, що їх відображають, стосовно робочих місць, виробничих процесів та ланок (ступінь інтенсивного й екстенсивного використання устаткування, його технічний стан, ступінь застосування матеріальних ресурсів, трудомісткість робіт, пропускна здатність виробничих ланок тощо), а потім аналізуються узагальнюючі показники господарської діяльності підприємства шляхом синтезу.

Практичне використання методу економічного аналізу для розгляду управлінських процесів, розкриття і реалізації резервів підвищення ефективності господарювання, прийняття оптимальних рішень з управління економікою виявляється через низку конкретних методик дослідження окремих сторін господарської діяльності, або комплексний аналіз. Методика економічного аналізу – це сукупність спеціальних прийомів вивчення соціально-економічної інформації. Вона включає також систему правил та вимог, що гарантують ефективне застосування методу.

В аналізі використовується сукупність прийомів та способів, що становлять його спеціальний науковий апарат. Прийоми, застосовувані в економічному аналізі, умовно розподіляють на такі групи:

  1. традиційні способи і прийоми: порівняння, середні й відносні величини, перерахунок показників, балансовий метод, групування, табличний метод, графічний метод тощо;

  2. способи детермінованого факторного аналізу: прийоми елімінування (ланцюгові підстановки, індексний метод, абсолютні та відносні різниці), інтегральний метод, пропорційне ділення тощо;

  3. способи стохастичного факторного аналізу: кореляційний аналіз, дисперсійний і компонентний аналіз, сучасний багатомірний факторний аналіз;

  4. способи оптимізації показників: методи математичного програмування, економіко-математичні методи; теорія масового обслуговування, теорія ігор, матричні методи тощо.