Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посибник 1 част.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
3.08 Mб
Скачать

6.13 Аналіз інших комплексних витрат

З інших комплексних витрат виділяють як самостійні: втрати від браку, витрати на підготовку й освоєння нової продукції, нової технології, техніки; витрати на гарантійний ремонт, гарантійне обслуговування продукції, науково-дослідницькі роботи.

У статті «Втрати від браку» враховують вартість остаточно забракованих деталей, вузлів і виробів, вартість сировини та матеріалів, зіпсованих у процесі налагодження обладнання понад установлені норми, витрати на виправлення браку й витрати на гарантійний ремонт, що перевищують установлені норми (за відрахуванням вартості браку за ціною його можливого використання), утримання з осіб-винуватців браку і постачальників згідно з претензіями за постачання недоброякісних матеріалів. Так, для нашого умовного підприємства загальні втрати від браку (див. табл. 6.12) становили 34 тис. грн.

Аналіз статті «Втрати від браку» проводять, зіставляючи вартість остаточно забракованих виробів чи деталей, витрат на виправлення браку, суми повернень та утримань зі втратами від браку за кілька звітних періодів в абсолютних сумах і у відсотках до собівартості товарної продукції; визначають динаміку, напрям зміни форм браку та його складових частин.

Джерелами аналізу є дані аналітичного обліку й позаоблікова інформація.

Причини браку виявляють на підставі актів, повідомлень, відомостей на брак, рекламацій споживачів, звітів майстерень гарантійного ремонту, звітів відділів технічного контролю щодо якості матеріалів та ін. Скорочення браку у виробництві є резервом зниження собівартості й збільшення випуску продукції.

Аналіз усіх інших комплексних статей проводять, порівнюючи фактичні витрати із плановими, а також із плановими, перерахованими на фактичний обсяг реалізації. У такий спосіб визначають абсолютне й відносне відхилення (економію чи перевитрату). Джерелами аналізу є аналітичні розрахунки кошторису, облікові бухгалтерські дані, показники плану. Проте скорочення витрат не завжди є резервом зниження собівартості продукції.

6.14 Зведений підрахунок резервів зниження собівартості продукції

Аналіз собівартості продукції закінчується зведеним підрахунком резервів її зниження й розробленням заходів, спрямованих на використання виявлених резервів.

Зниження собівартості одиниці продукції та витрат на 1 гривню продукції досягається двома способами:

1) збільшенням обсягу виробленої продукції;

2) ліквідацією непродуктивних витрат і невиправданих перевитрат за елементами й калькуляційними статтями витрат, більш економним витрачанням матеріальних, трудових і грошових запасів та запровадженням прогресивних організаційних і технічних заходів підвищення ефективності виробництва.

Збільшення випуску продукції сприяє зниженню її собівартості за рахунок економії умовно постійних витрат. У наших розрахунках можливе підвищення випуску продукції на 704 тис. грн., або на 8,38%, сприяє зниженню собівартості продукції. Розмір зменшення собівартості знаходимо в такий спосіб. Планова собівартість додаткової продукції становитиме 568,5 (704 / 80,75) тис. грн. Питома вага умовно постійних витрат у собівартості продукції склала 23%. Загальна сума зниження собівартості дорівнюватиме

ΔС = тис. грн.

Непродуктивні витрати й невиправдані перевитрати виявляються в процесі аналізу собівартості продукції за статтями витрат. За такого підрахунку потрібно уникати подвійного рахунку однакових резервів; виключити економію витрат, одержану внаслідок невиконання конкретних заходів, урахувавши її негативний вплив на ефективність виробництва продукції. Необхідно забезпечити максимальну порівнянність показників за часом, у просторі, максимальну єдність методики оцінювання та обчислення обсягу виробництва.

На підставі проведеного аналізу окремих факторів, що вплинули на собівартість продукції, підрахуємо резерви зниження витрат. Для цього складемо таблицю 6.17.

Резерви надпланового зниження собівартості продукції становлять 422,1 тис. грн., або 6,22% (422,1 : 6783 * 100) планової собівартості, тобто витрати на одну гривню продукції могли б становити 79,09 коп. проти 84,06 коп. нині. Це великий резерв.

Таблиця 6.17

Підрахунок резервів зниження собівартості продукції

№ з/п

Назва резервів

Сума, тис. грн.

1

2

3

Продовження таблиці 6.17

1

2

3

1

Економія умовно постійних витрат за умови збільшення обсягу випуску продукції

130,8

2

Скорочення невиправданих перевитрат і непродуктивних витрат:

- матеріалів

- заробітної плати

- відрахувань на соціальні заходи

- утримання й використання обладнання

- цехових витрат

- утрат від браку

95,3

75,9

37,6

14,5

34,0

34,0

Усього

422,1

Вирішальною умовою використання виявлених резервів зниження собівартості продукції є підвищення продуктивності праці на основі досягнень науково-технічного прогресу. Впровадження нової техніки, комплексної механізації та автоматизації виробничих процесів, удосконалення технології, запровадження прогресивних видів матеріалів, ліквідація втрат, удосконалення планування, обліку й аналізу витрат забезпечуватимуть використання наявних резервів і зниження собівартості продукції.

Для того щоб домогтися успіхів у майбутньому й не витрачати зайвого часу на виявлення резервів збільшення обсягу продукції та зниження собівартості за минулі періоди, необхідно систематично вести оперативний, внутрігосподарський, порівняльний і функціонально-вартісний аналіз.

ПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

    1. Значення аналізу собівартості продукції.

    2. Які завдання розв’язуються під час такого аналізу?

    3. Які джерела інформації використовуються для аналізу собівартості?

    4. За якими показниками характеризується собівартість продукції?

    5. Які види собівартості застосовуються в економіці?

    6. Назвіть особливості собівартості одиниці окремих видів продукції.

    7. У чому полягають особливості аналізу витрат на 1 грн. товарної продукції?

    8. Обґрунтуйте необхідність і методику зниження собівартості порівнянної та непорівнянної продукції.

    9. Навіщо і як виявляти вплив обсягу й структури продукції на зниження собівартості?

    10. У чому полягають особливості аналізу за елементами витрат?

    11. З’ясуйте особливості аналізу за статтями калькуляції.

    12. Назвіть особливості аналізу за прямими й накладними витратами в собівартості продукції.

    13. Як підрахувати вплив факторів «норма» і «ціна» на відхилення матеріальних витрат у собівартості?

    14. У чому виявляються особливості аналізу умовно постійних та умовно змінних витрат?

    15. Які витрати відносять до комплексних, як їх аналізують?

    16. Як аналізується собівартість окремих виробів?

    17. Назвіть особливості аналізу собівартості продукції в структурних підрозділах.

    18. Які особливості й відмінності має методика оперативного аналізу собівартості?

    19. Обґрунтуйте необхідність міжгосподарського (порівняльного) аналізу собівартості.

    20. Назвіть особливості функціонально-вартісного аналізу (ФВА).

    21. Як проводиться зведений підрахунок резервів зниження собівартості продукції?

134