Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посибник 1 част.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
3.08 Mб
Скачать

7.2 Джерела інформації для економічного аналізу

Економічний аналіз базується на системі економічної інформації, що багато в чому визначає оптимальність управлінських рішень. Оптимальний інформаційний потік має низку принципів:

  • об’єктивність (повинні бути відображені процеси виробництва, обороту, розподілу і споживання ресурсів);

  • єдність;

  • раціональність системи інформації;

  • корисність інформації.

Необхідна для аналізу інформація являє собою сукупність відомостей, що характеризують досліджуваний об’єкт. Вона повинна бути накопичена, збережена, передана, систематизована й оброблена.

Для різних видів аналізу використовуються різні джерела інформації. Вони розподіляються на облікові й позаоблікові.

До облікових джерел інформації належать:

  • бухгалтерський облік та звітність;

  • статистичний облік та звітність;

  • оперативний облік та звітність;

  • вибіркові облікові дані.

У бухгалтерському облікові найбільш повно відбиваються й узагальнюються господарські засоби й господарські операції. В статистичному обліку відображають сукупність масових явищ і процесів. Оперативний облік проводиться за короткий проміжок часу, що дає можливість швидко втручатися в хід виробничого процесу. Вибіркові облікові дані дозволяють деталізувати інформацію.

Так, фінансово-економічний аналіз базується на використанні місячної, квартальної й річної бухгалтерської (Ф.1 «Баланс підприємства», Ф.2 «Звіт про фінансові результати», Ф.3 Звіт про рух грошових коштів», Ф.4 «Звіт про власний капітал» тощо) та статистичної звітності, а також оперативної звітності і вибіркових облікових даних. Поряд із типовими формами використовуються розшифрування звітних показників примітки до фінансових звітів.

Техніко-економічний аналіз базується на бухгалтерській і статистичній звітності (про виробництво, основні фонди, матеріальні ресурси й ін.), а також на техніко-виробничих та економічних показниках (характеризують склад, стан і використання устаткування, виробничих потужностей, технічний рівень продукції, що випускається тощо); ці показники надходять в основному від технічних служб та виробничих підрозділів підприємства.

Позаобліковими джерелами інформації є:

  • матеріали ревізій, зовнішнього і внутрішнього аудиту;

  • матеріали перевірок, проведених податковою службою;

  • матеріали зборів і нарад, проведених у трудовому колективі;

  • матеріали засобів масової інформації;

  • відомості покупців, постачальників, кредитних органів та інших організацій;

  • матеріали лабораторних досліджень тощо.

Доброякісність аналізу багато в чому залежить від якості звітних матеріалів. Тому перед тим, як користуватися інформацією, варто переконатися в її достовірності. При перевірці якості звітності варто керуватися «Практичним посібником по перевірці погодженості показників типових форм звітності підприємства». Метою перевірки звітних даних є встановлення: правильності оформлення звітів, повноти звітних матеріалів, правильності підрахунків і обчислень; повноти, якості та термінів проведення інвентаризації, правильності віддзеркалення її результатів в обліку; правильності показників звітності про платежі до бюджету.

Перевірка на достовірність здійснюється за такими напрямами:

  1. перевірка планово-розрахункових показників із погляду їх ув’язування і взаємної погодженості в різних формах планів;

  2. перевірка звітності шляхом:

а) перевірки дотримання правил укладання звітності;

б) перевірки погодженості показників різних форм звітності в результаті зіставлення їх і застосування таблиць ув’язувань річного звіту за формами, розроблюваними Мінфіном;

в) логічного контролю достовірності та реальності аналізованих показників;

  1. порівняння показників аналізованого підприємства з показниками інших підприємств, що знаходяться в господарських зв’язках із ним;

  1. перевірка стану обліку шляхом проведення документальних ревізій.