Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод мат-ки 1.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

7. Урок перевірки знань, умінь та навичок.

Перевірка знань учнів проводиться вчителем практично на кожно­му уроці з математики як у формі усного опитування, так і у формі виконання невеликих за обсягом письмових завдань. Такі письмові роботи у молодших класах повинні тривати не більше 15, а у стар­ших - 25-30 хвилин. Але для перевірки знань учнів з тієї чи іншої ва­жливої теми або розділу, визначення ефективності використовуваних педагогом форм і методів роботи, в кінці чверті, півріччя і навчально­го року обов'язково проводяться спеціальні уроки у вигляді виконан­ня контрольних робіт.

Для школярів, які працюють за індивідуальною програмою конт­рольна робота складається у відповідності з їхніми можливостями. Реалізація диференційованого підходу до учнів під час перевірки ко­нтрольних робіт проводиться шляхом підбору завдань, різних як за складністю, так і за об'ємом, у відповідності з індивідуальними здіб­ностями школярів.

Письмові контрольні роботи діляться на однорідні (школярам про­понується лише розв'язувати задачі, проводити обчислення прикла­дів або виконувати завдання геометричного змісту) і комбіновані, на яких вони одночасно працюють над арифметичним і геометричним матеріалом. Контрольна робота повинна бути обов'язково перевіре­на, оцінена і проаналізована.

Урок даного типу може мати приблизно таку структуру: 1) органі­зація учнів на урок; 2) повідомлення мети уроку; 3) ознайомлення зі змістом завдань і інструктаж школярів щодо виконання; 4) контроль за самостійною роботою учнів; 5) організоване закінчення роботи.

8. Комбіновані уроки.

Комбіновані уроки своєю метою ставлять вирішення двох і більше освітніх завдань і передбачають використання декількох видів робо­ти. У допоміжній школі вони отримали найбільше розповсюдження. Їхня популярність, на думку І.Г.Єременка*, пояснюється тим, що на них дається невелика кількість нового матеріалу і звільняється час для вирішення інших дидактичних завдань, для внесення в діяльність школярів різноманітних вправ, які підвищують їхню цікавість і забез­печують оптимальний рівень пізнавальної активності і працездатнос­ті протягом всього уроку. Вони також дають можливість педагогу творчо підходити до навчального процесу під час підготовки заняття.

Уроки цього типу можуть мати приблизно таку структуру: 1) орга­нізація учнів на урок; 2) перевірка домашнього завдання; 3) усний ра­хунок; 4) актуалізація раніше набутих знань; 5) підготовка учнів до сприймання нового матеріалу; 6) повідомлення теми і мети уроку; 7) повідомлення нових знань; 8) первинне закріплення під керівницт­вом вчителя; 9) корекція отриманих математичних знань, умінь і на­вичок; 10) закріплення раніше вивчених знань у процесі вирішення прикладів і розв'язання задач; 11) самостійна робота учнів; 12) вико­нання вимірювальних і креслярських робіт; 13) повторення, система­тизація та узагальнення знань; 14) використання знань у нових ситуаціях; 15) домашнє завдання; 16) підведення підсумків.

Безумовно, всі ці етапи не можуть бути включені в один урок ма­тематики. В той же час поєднання декількох форм роботи робить йо­го достатньо ефективним і визначається його дидактичною метою.