Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bukh_oblik / практич. зан / Практ. 20,21,22 витрати.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
245.76 Кб
Скачать

Модуль 2.

Змістовий модуль 2

Практичні заняття №20

Тема 13: Облік витрат діяльності підприємства

Мета заняття: набути вміння відображати в обліку витрати, з яких формується виробнича собівартість продукції (робіт, послуг)

Обладнання:

  • План рахунків бухгалтерського обліку і інструкція про його застосування;

  • Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 16 “Витрати“;

  • Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 3 “Звіт про фінансові результати“;

  • Калькулятори СІТІZEN.

План проведення практичного заняття

1 Придбати навички із застосування методів обліку витрат на виробництво.

2. На умовному числовому прикладі закріпити знання про склад витрат, що включаються до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг).

3. Засвоїти порядок обчислення вартості браку у виробництві та відображення інформації про нього в бухгалтерському обліку.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Для виконання завдань до практичного заняття студенти повинні:

знати:

- основні положення законодавчих і нормативних документів з обліку витрат;

  • порядок заповнення первинних документів, на підставі яких здійснюються систематизація та узагальнення інформації про витрати;

  • порядок систематизації даних про витрати з первинних документів у регістри бухгалтерського обліку;

вміти:

- правильно застосовувати План бухгалтерських рахунків для обліку витрат за видами діяльності та за елементами витрат;

- складати первинні документи, в яких фіксується інформація про витрати;

- складати кореспонденцію рахунків по операціях, по яких виникають витрати.

Методологічні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати та розкриття її у фінансовій звітності на всіх підприємствах (окрім банків і бюджетних організацій) визначають: Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 “Витрати, Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 ”Звіт про фінансові результати”, Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”. В Положенні 16 “Витрати” визначено критерії визнання витрат, їх ділення на виробничі витрати та витрати звітного періоду, порядок розрахунку виробничої собівартості виготовленої продукції (робіт, послуг), за якою вона передається на склад.

При розв’язуванні задач по визначенню собівартості випущеної з виробництва готової продукції (робіт, послуг) слід володіти технікою її визначення при різних методах обліку витрат та калькулюванні собівартості продукції (робіт, послуг).

Для розвязання завдання 20.1 необхідно знати порядок обліку витрат при попередільному методі обліку витрат.

Переділ– це певна сукупність технологічних операцій, внаслідок виконання яких отримують продукт праці, який готовий для даної сукупності (напівфабрикат, напівпродукт). При цьому методі витрати обліковуються у розрізі технологічних переділів, видів продукції або напівфабрикатів.

Тому для обчислення витрат на виготовлення готової продукції необхідно поступово після кожного переділу визначити витрати на виготовлення продукції, яка надійде в переробку у наступному переділі. Готову продукцію отримують лише в кінці останнього переділу. Таким чином витрати на її виготовлення будуть складатись з витрат у всіх переділах. Важливою умовою при цьому методі являється визначення незавершеного виробництва по кожному переділу або фазі технологічного процесу.

Для роз'язання завдання 20.2необхідно знати порядок відображення витрат виробництва на рахунках бухгалтерського обліку, зокрема прямих виробничих витрат. У П(С)БО 16 визначено порядок формування виробничої собівартості готової продукції (робіт, послуг).

До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються:

  • прямі матеріальні витрати;

  • прямі витрати на оплату праці;

  • інші прямі витрати;

  • змінні загальновиробничі і постійні розподілені загальновиробничі витрати.

До складу прямих матеріальних витрат включається вартість сировини і основних матеріалів, що складають основу продукції, покупних напівфабрикатів і комплектуючих виробів, допоміжних і інших матеріалів і інші витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат. Всі ці витрати збираються по дебету рах. 23 “Виробництво” з кредиту відповідних рахунків:

До складу прямих витрат на оплату праці включаються заробітна плата і інші виплати робітникам, що зайняті у виробництві продукції, виконанні робіт, або наданні послуг, які можуть бути віднесені до конкретного об’єкту витрат. Всі ці витрати збираються по дебету рах. 23 “Виробництво” з кредиту рах. 661 “Розрахунки з оплати праці”.

До складу інших прямих витрат включаються всі інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкту витрат, а саме: відрахування на соціальні заходи, платня за оренду земельних і майнових паїв, амортизація, суми отримані від постачальників за неякісні матеріали і комплектуючі, тощо. Ці витрати збираються також по дебету рах. 23 “Виробництво”.

Приклад:

Таблиця 20.1

Зміст господарських операцій

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1. Списано комплектуючі на виготовлення двигунів

23

202

14300,00

2. Списано сировину і матеріали на виготовлення цегли

23

201

15900,00

3. Нарахована амортизація інструментів в розмірі 50% вартості при видачі їх в роботу :

- виробничим робітникам на виготовлення двигунів;

- виробничим робітникам, що виготовляють цеглу

23

23

132

132

600,00

420,00

4. Нараховано заробітну плату виробничим робітникам, що виготовляють

  • двигуни;

  • цеглу

23

23

661

661

17500

13400

5. Нараховано внески до фондів соціального страхування (40%) на заробітну плату виробничих робітників, що виготовляють:

  • двигуни;

  • цеглу

23

23

65

65

7000

5360

Розв'язання завдання 20.3 передбачає обчислення витрат на виробництво бракованої продукції по формі наведеній у завданні.

При цьому треба визначити витрати матеріалів на виготовлені деталі, фонд заробітної плати, внесків до фондів соціального страхування, цехові витрати та доходи отримані від оприбуткування від браку продукції, що придатна до використання.

При обчисленні оплати праці слід врахувати інформацію: про відрядні розцінки по окремих операціях за одиницю продукції.

Наприклад: Брак деталі С- 3 отримано після здійснення другої операції. В цьому разі необхідно врахувати витрати на оплату праці за виготовлення деталі після першої операції і другої операції:

1,00 грн. х 75 шт. + 0,70 грн. х 75 шт. = 127,50 грн.