Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з 8с / ФК 09-2з / Фінанси підприємств Заоч. 2012.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

іністерство фінансів україни

Дніпропетровська державна фінансова академія

ЦЕНТР ЗАОЧНОГО НАВЧАННЯ ТА ДИСТАНЦІЙНОЇ ОСВІТИ

кафедра фінансів Підприємств та банківської справи

Фінанси підприємств

Навчально-методичний посібник

для студентів заочної форми навчання

за галуззю знань 0305 “Економіка і підприємництво”

за напрямом підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит”

Дніпропетровськ – 2012

Фінанси підприємств: Навчально-методичний посібник для студентів заочної форми навчання, які навчаються за галуззю знань 0305 “Економіка і підприємництво” за напрямом підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит”. – Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2012. – 204 с.

Навчально-методичний посібник для студентів заочної форми навчання з дисципліни “Фінанси підприємств” складений відповідно до навчальної програми дисципліни, затвердженої Вченою радою ДДФА у 2011 р. Мета даної роботи – надання допомоги студентам заочного факультету у вивченні дисципліни.

Посібник містить програму дисципліни, методичні рекомендації по виконанню самостійної роботи та індивідуальних завдань, методичні рекомендації до практичних занять, завдання домашньої контрольної роботи, термінологічний словник, а також рекомендовану літературу з кожної теми дисципліни.

Автори-укладачі:

Т.Ф.Григораш –

ст. викладач кафедри фінансів підприємств та банківської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

Т.М.Рева –

к.е.н., доцент кафедри фінансів Академії митної служби України

В.О.Гордієнко –

к.е.н., доцент кафедри фінансів та державного управління Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

В.Є.Власюк –

зав. кафедри фінансів підприємств та банківської справи Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

на засіданні Вченої ради

фінансового факультету

Протокол №___ від ___________ р.

Розглянуто та схвалено на

засіданні кафедри фінансів підприємств та банківської справи

Протокол №___ від ___________ р.

зміст

стор.

Передмова

4

1.

Програма навчальної дисципліни…………………….……………..….

6

2.

Методичні рекомендації до самостійної роботи……………………..

13

3.

Методичні рекомендації до виконання практичних занять

65

4.

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань……...

119

5.

Методичні рекомендації до виконання домашньої контрольної роботи

128

6.

Підсумковий контроль…………………………………………………..

176

7.

Термінологічний словник………………………………………………..

178

8.

Список рекомендованої літератури……………………………………..

201

Передмова

Становлення в Україні ринкової інфраструктури суттєво змінює економічне, інформаційне і правове середовище функціонування підприємств, зміст їхньої фінансової діяльності.

Фінанси підприємств є підґрунтям фінансової системи країни, оскільки суттєво впливають на її фінансовий стан, що потребує поліпшення фінансової діяльності суб’єктів господарювання всіх форм власності в усіх сферах діяльності.

Підготовка фахівців, обізнаних з фінансовою діяльністю підприємств за ринкових умов господарювання, потребує урахування специфіки ринкової економіки, законодавчого і правового поля, в якому працюють вітчизняні підприємства.

Навчально-методичний посібник для студентів заочної форми навчання складений на основі програми навчальної дисципліни “Фінанси підприємств”, затвердженої Вченою радою ДДФА у 2011 р., для студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво” напрямом підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит”. Навчально-методичний посібник охоплює всі теми, передбачені програмою дисципліни.

Посібник містить: зміст програми навчальної дисципліни, методичні рекомендації до самостійної роботи студентів, методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань, методичні рекомендації до практичних занять, загальні методичні рекомендації до виконання контрольної роботи і завдання контрольної роботи. За кожною темою курсу проведені бібліографічні дослідження та наведені питання для самостійної підготовки, тести з кожної теми дисципліни, що важливо для кредитно – модульної системи. До його змісту включені також індивідуальні завдання, які носять науково-дослідний характер та надані питання для підготовки до екзамену.

Самостійна робота орієнтована на виконання таких робіт:

  • розгляд та вивчення інструктивних та законодавчих матеріалів, методики фінансових розрахунків;

  • придбання теоретичних знань шляхом конспектування літературних джерел та роботи з конспектом лекцій.

Мета практичних занять – закріпити, систематизувати і поглибити теоретичні знання студентів, одержані у процесі вивчення дисципліни “Фінанси підприємств”, а також виробити вміння творчо підходити до підготовки й прийняття управлінських рішень з фінансів і застосовувати їх на практиці, аналізувати стан підприємства і пропонувати ефективні заходи його поліпшення.

У процесі проведення практичних занять студент повинен здійснювати аналіз основних техніко-економічних показників господарювання, самостійно виконувати економічні розрахунки, виявляти резерви виробництва і на цій основі обґрунтовувати заходи щодо підвищення ефективності діяльності первинної ланки виробництва. При цьому необхідно застосовувати технічні засоби, документи звітності підприємств та інші наочні показники.

В результаті виконання практичних завдань майбутні бакалаври одержать необхідні практичні навички щодо управління сучасною ринковою економікою.

Зміст індивідуальних завдань передбачає виконання студентами робіт, які розробляються і затверджуються кафедрою.

Метою пропонованого навчального посібника є забезпечення студентів навчально-методичними матеріалами, необхідними для опрацювання теоретичного матеріалу.