Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з 8с / мет.вказ. КР. БС 2011.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
533.5 Кб
Скачать

5. Типові помилки студентів при написанні курсової роботи

Практика застосування курсових робіт в учбовому процесі потребує зупинитися на аналізі помилок та недоліків, яких припускаються студенти під час виконання цієї роботи. Досвід роботи зі студентами, рецензування їх робіт свідчить про те, що багато студентів починають виконання роботи, не прочитавши або недостатньо усвідомивши зміст рекомендованих до розгляду літературних джерел (у т.ч. методичних вказівок до написання курсової роботи), недостатньо орієнтуючись в темі роботи. У результаті вони з натугою набирають необхідну кількість сторінок, котрі, зрозуміло, ще не являють собою наукову роботу судента вищого учбового закладу.

Інші недоліки та помилки обумовлені більш глибинними причинами “невмінням” читати наукову (та й учбову) літературу, щоб за допомогою свого мислення прозрівати сутність тих чи інших явищ.

Помилки – це неправильні знання, повне незнання. Вони виявляються у нерозумінні суті економічних категорій і процесів. На відміну від помилок, недоліки – це не досить повне знання, тобто знання тих чи інших положень присутні, але не в повному обсязі, не систематизовані, уривисті.

В багатьох випадках недоліки робіт починаються із змісту. До нього включають багато питань, причому деякі з них виходять за рамки теми, деякі повторюють одне одного або взагалі назву теми. Розроблений з помилками зміст не допомагає концентрувати увагу на основних теоретичних положеннях теми, логічно структурувати та викласти теоретичний і фактичний матеріал у тексті роботи, розчленити тему на вузлові питання, із залучених до плану питань, що у сукупності своїй дають змогу розкрити тему, важливо визначити ті, на які покладається основне змістовне навантаження, і приділити їм особливу увагу.

Від невміння виділяти визначальні теоретичні положення і розуміти їх значимість для висвітленя теми з’являється і такий недолік, як декларативність у викладанні матеріалу. Тобто теоретичні положення лише визначаються, але не розкриваються і не доказуються. Щоб уникнути цього недоліку, доцільно виділити не тільки ключове питання змісту, але і в кожному з питань змісту – основні тези і навколо них здійснювати міркування. У протилежному випадку з’являються міркування взагалі, міркування, що не стосуються теми курсової роботи. Утворюється враження уривчастості, фрагментарності у відповідях на поставлені запитання. Це знижає рівень роботи. Достоїнство роботи полягає в тому, щоб її зміст прямо відповідав темі.

Доволі часто зустрічаються недоліки, пов’язані з оформленням тексту курсових робіт. До них слід віднести:

  1. стилістично невдалі вислови, що дозволяють по-різному трактувати написане;

  2. повторення одних і тих же положень чи однакових думок.

Щоб такого не траплялося, треба чітко розмежувати пункти змісту за їх змістовним значенням. Тоді ситуація з повтором одних і тих же положень або думок не зможе виникнути.

  1. відсутність змісту в роботі;

  2. відсутність науково-довідникового апарату або його неправильне оформлення;

  3. написання курсової роботи суцільним текстом без виділення у ньому розділів та підрозділів;

  4. розмовний чи публіцистичний стиль викладення, застосування якого недоречно у науковій роботі;

  5. відсутність самостійності у формі викладення матеріалу, орієнтація на механічне переписування тексту з підручників, книг та статей. В роботі повинні бути викладені самостійні думки студента згідно з обраною темою. Якщо студент запозичує деякі вислови або думки з літературних джерел, то він повинен їх наводити у вигляді цитати або у вільному викладі, але з обов’язковим посиланням на автора цієї думки;

  6. недодержання вимог до співвідношення структурних частин курсової роботи в загальному обсязі;

  7. нерозуміння функціонального призначення таких складових частин курсової роботи, як вступ та висновки;

  8. пропуски слів, що змінюють значення написаного; присутність граматичних помилок. При написанні тексту роботи необхідно бути уважним і зібраним, щоб не припускатися помилок. Після оформлення кожного підрозділу необхідно перевірити написане і своєчасно внести корективи у разі припушення помилок;

  9. недоліки в оформленні таблиць, малюнків та додатків;

  10. недбало та нерозбірливо написаний текст. Робота повинна бути написана чітко, розбірливо і без помарок.

Курсова робота досягає позитивного рівня, якщо тема розкрита з дотриманням наукової точності, матеріал викладено логічно і послідовно, усім своїм змістом виявляючи вміння автора використовувати літературні джерела, фактичні дані, що стосуються теми. Курсова робота повинна бути написана грамотно, гарним стилем, оформлена у відповідності з вимогами до курсових робіт.