Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з 8с / місцеві фінанси заочне.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Дніпропетровська державна

фінансова академія

Місцеві фінанси

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2012

Індекс ББК 65.261.78

C24

Місцеві фінанси: Навчально-методичний посібник для студентів, які навчаються за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»/ Укл. А.Ю. Чубак, Д.А. Міщенко, К.М. Роменська – Дніпропетровськ, Дніпропетровська державна фінансова академія, 2012.- 120 с.

Навчально-методичний посібник з навчальної дисципліни «Місцеві фінанси» розроблений відповідно до навчального плану і програми навчальної дисципліни та призначений для студентів заочної форми навчання.

Автор:

А.Ю.Чубак – старший викладач кафедри фінансів та державного упраління Дніпропетровської державної фінансової академії

Д.А. Міщенко – к.е.н., доцент кафедри фінансів та державного упраління Дніпропетровської державної фінансової академії

К.М. Роменська – старший викладач кафедри фінансів та державного упраління Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

В.А. Ізюмська – кандидат наук державного управління кафедри фінансів Дніпропетровського національного університету ім.О.Гончара

Т.О.Дулік – к.е.н., доцент, завідувач кафедри податків Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний

за випуск:

Л.В. Лисяк – д.е.н., професор, завідувач кафедри фінансів та державного управління Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

Вченою радою

фінансового факультету

Протокол №__від ________2012 р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри фінансів та державного управління

Протокол № __від ________2012 р.

ЗМІСТ

стор.

Передмова

4

Програма навчальної дисципліни

6

1.1. Опис навчальної дисципліни

6

1.2. Тематичний план навчальної дисципліни

8

1.3. Зміст навчальної дисципліни

9

Розподіл балів, що присвоюються студентам

15

Методичні рекомендації до самостійної роботи

16

Методичні рекомендації до практичних занять

60

Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань

69

Методичні рекомендаці та завдання до домашньої контрольної роботи

73

Список рекомендованої літератури

100

Передмова

З розвитком національної фінансової системи відбувається реформування бюджетного законодавства. За цієї причини умови роботи працівників місцевих фінансових органах постійно змінюються, все більше відрізняючись від тих умов, у яких працювали і працюють їх попередники. «Місцеві фінанси» є дисципліною, яка має спрямувати та навчити студентів самостійно мислити, базуючись на чинному бюджетному законодавстві, враховувати в своїй професійній діяльності сучасні тенденції організації і функціонування системи місцевого самоврядування та приймати рішення у стандартних та нестандартних ситуаціях. Ці знання стануть для майбутніх працівників фінансових органів конкурентними перевагами.

У процесі вивчення дисципліни передбачається вивчення теоретичних і організаційних основ місцевих фінансів, знання яких необхідно фахівцям органів фінансової системи місцевої влади для належного виконання покладених на них функцій та завдань.

Метою навчальної дисципліни «Місцеві фінанси» є формування чітко структурованої системи фундаментальних знань і вмінь з теорії і практики організації місцевих фінансів, основ управління місцевими фінансами в Україні та за кордоном для висококваліфікованої професійної діяльності з огляду на зміни зовнішнього середовища та законодавства в системі організації і функціонування місцевого самоврядування.

Предметомнавчальної дисципліни є фінансові відносини, що виникають у процесі формування та використання фінансових ресурсів на різних рівнях адміністративно-територіального поділу.

Основними завданнями навчальної дисципліни є: засвоєння основних принципів формування та використання фінансових ресурсів місцевих фінансових органів, формування навичок роботи з інструктивним та законодавчим матеріалом з питань місцевих фінансів та застосування законодавства у професійній діяльності, формування вмінь об’єктивно оцінювати економічні процеси, що відбуваються в регіонах, формування вмінь аналізувати вплив місцевого бюджету на розвиток соціально-економічного стану території, розуміти тенденції розвитку фінансових відносин і їхні особливості у сфері місцевих фінансів, оволодіння методикою аналізу джерел формування доходів, планування видаткової частини місцевих бюджетів та аналізу ефективності використання бюджетних коштів.

Засвоєння теоретичного і практичного матеріалу навчальної дисципліни «Місцеві фінанси» базується на знаннях, які студенти отримали при вивченні таких навчальних дисциплін, як «Політична економія», «Макроекономіка», «Фінанси», «Гроші і кредит», «Бюджетна система», «Податкова система», «Бюджетний менеджмент».

Навчально-методичний посібник призначений для студентів заочної форми навчання та складений на основі навчальної програми дисципліни «Місцеві фінанси», яка затверджена Вченою радою академії у 2009 році.

Посібник побудований відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процессу і містить зміст програми навчальної дисципліни, методичні рекомендації до самостійної роботи, до практичних занять, до виконання індивідуальних завдань, методичні рекомендації та завдання до домашньої контрольної роботи.

Цей посібник не є альтернативою підручникам і навчальним посібникам з дисципліни «Місцеві фінанси». Його призначення – допомогти студентам у самостійному вивченні окремих питань дисципліни. Для послідовного опрацювання тем і питань, визначених тематичним планом, слід звертатись до рекомендованої літератури, список якої наведений у посібнику.