Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ 09 / Фінансове планування та прогнозування діяльності підприємств Денне. Маг. 2013.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

28. За прогнозним балансом доцільно, щоб величина зобов'язань складала:

  1. не більше 50 % величини оборотних активів;

  2. 100 І більше відсотків величини оборотних активів;

  3. 50 і більше відсотків величини власного капіталу;

  4. менше 50 % величини активу балансу.

29. Складання прогнозного балансу активів і пасивів підприємства проводиться з метою:

  1. аналізу і оцінки виконання плану прибутку;

  2. банківського кредитування;

  1. прогнозування фінансового стану підприємства на кінець планового періоду;

  1. контролю стану основних засобів.

30. Балансове ув'язування статей активу і пасиву прогнозного балансу проводиться з метою:

  1. досягнення рівності величини активу І пасиву балансу;

  2. забезпечення фінансової стійкості, платоспроможності і кредитоспроможності підприємства за умови рівності обох частин балансу;

  3. контролінгу;

  4. усі відповіді правильні.

Термінологічний словник ключових понять

Активи, активи нематеріальні, активи необоротні, активи оборотні, грошові кошти, дебітори, капітал власний, капітал додатковий, капітал залучений, капітал позичковий, капітал резервний, капітал робочий, капітал сукупний, ліквідність боргових зобов’язань, неліквіди, непокритий збиток, нерозподілений прибуток, основні засоби, пасиви, платоспроможність.

Рекомендована література

[6, 7, 15, 16, 17, 19, 22, 24, 29]

Тема 7. Оперативне фінансове планування

План вивчення теми

1.

Необхідність і суть оперативного фінансового планування.

2.

Мета та інформаційна база складання балансу грошових потоків.

3.

Етапи і методика складання балансу грошових потоків.

4.

Взаємозв’язок балансу грошових потоків з основними розділами поточного фінансового плану.

Навчальні цілі

Цілями вивчення теми навчальної дисципліни є: : засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про оперативне фінансове планування

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

1. Необхідність і суть оперативного фінансового планування

Опрацьовуючи перше питанням теми необхідно звернути увагу на те, що прогнозований рух грошових потоків досягається в процесі оперативного фінансового планування.

Оперативне фінансове планування - це комплекс заходів щодо забезпечення грошових надходжень, виконання грошових зобов'язань (платежів), поточного контролю та оперативного реагування на позитивний і негативний грошовий потік з метою їх оптимізації та уникнення неплатоспроможності підприємства.

Основною складовою оперативного фінансового планування є баланс грошових потоків. Він складається з метою прогнозування руху грошей в часовому вимірі (визначення потреби підприємства в грошах для досягнення поставлених завдань і джерел їх надходження в розрізі окремих часових інтервалів). Він є важливим інструментом управління процесами розміщення і використання капіталу.

Баланс грошових потоків - це конкретизований прогноз грошових коштів за джерелами надходження і напрямами використання на певний відрізок часу. Ці передбачення повинні враховуватися при укладанні договорів як з покупцями (замовниками), так і постачальниками та іншими кредиторами.

Прогноз руху грошових потоків у фінансовому аспекті дещо наближений до плану доходів, витрат і прибутку, оскільки для його складання використовуються здебільшого ті самі вихідні дані: дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, собівартість продукції (товарів, робіт, послуг), операційні витрати, податкові платежі, доходи і витрати від інвестиційної, фінансової та інших видів діяльності тощо. Проте в часовому вимірі ціни є різними, оскільки грошові надходження і платежі в конкретному відтинку часу за абсолютною величиною не одинакові: нерідко витрати передують грошовим надходженням, потрібне оперативне реагування з тим, щоб забезпечити ритмічну роботу підприємства і виконання плану прибутку.

Слід зазначити, що потреба в грошових ресурсах коливається й часі залежно від тривалості виробничого циклу, його витратомісткості , обсягу виробництва, інкасації дебіторської заборгованості, капітальних затрат, величини власного капіталу та ефективності його розміщення тощо. В свою чергу грошові надходження залежать від конкурентоспроможності продукції (товарів, робіт, послуг), що реалізується, ритмічності продажу, платоспроможності покупців, зміни цін, вартості кредитних ресурсів та ринкової кон'юнктури. Вплив названих чинників вимагає внесення змін у прогноз руху грошових коштів в розрізі періодів його складання (дні, декани, місяць, квартал, рік). Тому розроблений баланс грошових потоків на рік і за кварталами на основі вже складених попередніх розділів поточного фінансового плану піддається оперативному коригуванню за більш стислими часовими вимірами (місяці, декани, дні) незалежно від виконання плану прибутку з тим, щоб забезпечити ефективне використання грошових ресурсів і не допустити прострочених платежів.