Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ 09 / Фінансова стратегія і тактика управління підприємством Ден. 2011.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
871.42 Кб
Скачать

Зміст навчальної дисципліни Модуль I. Теоретико - методологічні засади стратегії і тактики управління підприємством

Змістовий модуль 1. Теоретичне підґрунтя розробки стратегії і тактики управління підприємством

Тема 1. Сутність стратегії, тактики підприємства

Еволюція системи планування на підприємстві. Стратегічне планування та стратегічне управління. Прогнозування і його роль у діяльності підприємства. Загальна характеристика стратегії і тактики підприємства. Співвідношення понять “стратегія”, “тактика”, “політика”, “процедури”, “правила”

Тема 2. Місія і цілі та організація формування стратегії і тактики підприємства на основі аналізу макро- та мікро середовища підприємства і діагностики внутрішнього стану

Місія і цілі, основна мета підприємства. Організація формування стратегії на підприємстві. Роль і функції вищого керівництва у розробці стратегії. Розробка стратегії та структури управління підприємством. стратегічні альтернативи. Вибір стратегії та оцінювання обраних альтернативних стратегій. Експертні методи у стратегічному виборі. Формування стратегії і тактики у макро і мікро середовищі, їх імовірні сценарії. Діагностика внутрішнього стану підприємства. Функціональний аналіз підприємства. Сильні та слабкі сторони діяльності підприємства. Складання профілю середовища.

Тема 3. Корпоративна, функціональні стратегії та організаційні, фінансово-економічні фактори їх реалізації

Корпоративна стратегія підприємства: основні підходи до формування стратегії підприємства; усвідомлення поточної стратегії; основні методи стратегічного аналізу на підприємстві; аналіз можливих варіантів стратегічного плану.

Функціональні стратегії: виробнича стратегія, фінансова стратегія, маркетингова стратегія, стратегія НДДКР, стратегія управління персоналом.

Організаційні та фінансово-економічні фактори реалізації стратегії: стратегічні зміни на підприємстві; організаційна структура підприємства як об’єкт стратегічних змін; організаційна культура і стиль управління підприємством; фактори, які впливають на організаційну культуру. Взаємозв’язок фінансового забезпечення зі стратегічним управлінням.

Змістовий модуль 2. Методологія розробки стратегії і тактики управління підприємством

Тема 4. Тактика розробки короткострокових планів узгодження за стратегією та формування політики, процедур і правил їх здійснення

Необхідність розробки стратегічних планів і стратегічного управління. Розробка тактики складання поточних планів та бюджетування. Можливості екстраполяційного планування Розробка тактики по складанню стратегічного плану. Формування стратегічної політики, процедур і правил, що розкриваються в етапах стратегічного планування: дослідження зовнішнього та внутрішнього середовища організації; встановлення орієнтирів діяльності (місія, цілі); стратегічний аналіз і формування альтернативних стратегій; моделювання сценаріїв розвитку подій на сформульовані стратегії; вибір однієї з альтернативних стратегій; підготовка кінцевого стратегічного плану; середньострокове планування (середньострокові плани та програми); формування оперативних планів, проектів; визначення процедур і дотримання правил досягнення стратегічних цілей.