Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ 09 / Інвестиційний менеджмент Ден. Маг 2013.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Бібліографічний список

Основна [1; 2; 3; 4];

додаткова: [6;7; 13; 14; 15; 16; 19; 20; 21; 22; 23; 24; ; 28; 31]

Тема 4. Управління фінансовими інвестиціями підприємства

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №4

Тема заняття: Оцінка інвестиційних якостей окремих фінансових інструментів інвестування

Мета: закріплення теоретичних знань та набуття практичних навичок з оцінки інвестиційних якостей акцій, облігацій; прийняття управлінських рішень на основі здійснених розрахунків.

Обладнання, яке потрібне для проведення практичного заняття: калькулятори, ПК.

План заняття

  1. Перевірка знань з теми

  2. Рішення завдань практичної роботи

  3. Обговорення висновків

Методичні рекомендації до практичного заняття

При виконанні практичних завдань слід пам’ятати, що оцінка ефективності того чи іншого інструменту полягає в оцінці його реальної вартості і спроможності забезпечити отримання очікуваної норми інвестиційного прибутку.

Принципова модель оцінки реальної ринкової вартості фінансового інструменту має вигляд:

В фі = Σ ( ЗГПt/(1 + і)t ),

де t = [1;n], ЗГПt – очікуваний зворотній грошовий потік за період використання фінансового інструменту; і – очікувана норма прибутку по фінансовому інструменту, що виражена десятковим дробом (приймається інвестором самостійно з урахуванням рівня ризику); n – кількість періодів формування зворотніх потоків від інвестицій.

Завдання до практичної роботи

Завдання 1. Номінальна вартість облігації - 1000 грн. Упродовж 10 років (термін до її погашення) за ними сплачуватимуться щорічно процентні платежі в сумі 100 грн, які можуть бути поміщені в банк під 11% річних. Знайти ринкову ціну облігації та її ринковий курс.

Завдання 2. Якою буде ціна привілейованої акції корпорації з дивідендом 2,25 грн., якщо інвестор вимагає необхідну ставку прибутковості 8%?

Завдання 3. Інвестор може купити акції корпорації за 25 грн, очікуючи дивіденди 2 грн. в перший рік і 4 грн. через два роки. Через два роки він хотів би продати акції за ціною 28 грн.. Інвестор припускає необхідну ставку прибутковості — 20%. Чи треба інвесторові купувати акції корпорації?

Завдання 4. Корпорація сплачує поточні дивіденди за акцію в розмірі 3.20 грн. Очікується щорічне зростання дивідендів на 5%. Якою буде ціна акції, якщо необхідна ставка прибутковості 10%?

Завдання 5. На фондовому ринку пропонуються до продажу облігації одного з підприємств за ціною 90 грн. за одиницю. Облігації випущені строком на 3 роки, до погашення залишилося 2 роки. Номінал під час випуску облігації становив 100 грн. Процентні виплати по облігації здійснюються 1 раз на рік за ставкою 30 % від номіналу. З урахуванням рівня ризику по даному типу облігацій очікувана норма прибутку приймається у розмірі 35 5 на рік. Визначте реальну ринкову вартість облігації та її відповідність ціні продажу.

Завдання 6. Облігації підприємства номіналом у 100 грн. реалізуються на ринку за ціною 67.5 грн. Погашення облігації і разова виплата суми процента по ній за ставкою 20 % передбачені через три роки. Очікувана норма валового інвестиційного прибутку по облігаціям такого типу становить 35 5.

Визначте поточну ринкову вартість даної облігації.

Завдання 7. Придбана інвестором акція здається інвестору перспективною і намічена ним до використання протягом тривалого періоду. На найближчі 5 років ним складений прогноз дивідендів, відповідно до якого в перший рік сума дивідендів становить 100 грн., а в наступні роки буде щорічно зростати на 20 грн. Норма поточної дохідності акцій даного типу становить 15 % на рік. Визначити поточну ринкову вартість акції.