Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
30
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
110.59 Кб
Скачать

4.2. Методичні рекомендації та завдання до виконання інрз

4.2.1. Завдання першого рівня складності

Завдання 1-го рівня складності виконуються з метою аналізу і виявлення закономірностей розподілу через побудову ряду розподілу та статистичного аналізу рівня однорідності отриманих даних, що характеризують конкретне економічне явище чи процес по сукупності регіонів України за відповідний рік.

Завдання 1-го рівня складаються з двох частин.

В першій частині ІНРЗ студент виконує статистичне спостереження (тема 2) на базі даних „Статистичних щорічників України” за відповідні роки. Завдання виконується кожним студентом за темою, що видається викладачем, який веде цей вид навчальної роботи в групі. Виконання цієї частини дозволяє отримати числові значення для розв’язання задач другої частини 1- го рівня ІНРЗ, які відносяться до 3, 4, 5 і 6 тем дисципліни та пов’язані між собою, а також частково для виконання завдань 2-го та 3-го рівнів складності (за бажанням студента).

Задачі другої частини 1-го рівня ІНРЗ дозволяють визначити узагальнюючі показники по сформованій сукупності за первинними і згрупованими даними, оцінити середній рівень показника, характеристики центру розподілу, варіації і форми розподілу. Виконання цих розрахунків на базі реальних статистичних даних дозволяє зробити узагальнюючі висновки щодо рівня однорідності утвореного розподілу за досліджуваною ознакою по сукупності регіонів України за відповідний рік і оцінити типовість рівня ознаки, що характеризує досліджуване явище.

Кожен студент створює свою індивідуальну сукупність, відбираючи із „Статистичного щорічника України” за темою, яку визначає викладач, відповідні показники.

При виконанні завдань 1-го рівня складності за окремими темами дисципліни, студент повинен: чітко сформувати мету і завдання статистичного дослідження; навчитись розробляти план статистичного спостереження, вибирати організаційну форму, вид і спосіб його проведення; знаходити ознаки, що можуть бути покладені в основу групування, визначати послідовність прийомів побудови різних видів групувань, представляти результати зведення і групування даних у вигляді рядів розподілу, статистичних таблиць і графіків; будувати систему показників, визначати методи і прийоми, необхідні для аналізу не згрупованих даних та побудованих рядів розподілу; узагальнювати результати статистичного аналізу та робити висновки.

Завдання до теми 2 „Статистичне спостереження”

  1. Провести статистичне спостереження, вибравши із „Статистичного щорічника України за ……. рік” (задається викладачем у темі ІНРЗ) основний показник, що відповідає темі завдання.

Внести відібрані дані в статистичний формуляр таблиці 1 (форма таблиці 1 наведена у Додатку Д), передбачивши можливість подальшого обчислення значень похідного показника у вигляді обсягу основного показника, що припадає на одну особу (10, 100 або 1000 і т.д. осіб).

Для цього із „Статистичного щорічника України за …. р. ” необхідно вибрати дані про кількість населення на початок і кінець відповідного року та розрахувати середньорічну кількість населення (алгоритм розрахунку див. у табл.1 Додатку Д).

При проведенні статистичного спостереження та розрахунку величини основного показника на душу населення (графа Е у табл. 1) одиниці виміру студент повинен вибрати самостійно так, щоб обов’язково була ціла частина кількісної характеристики цього показника. Наприклад, у наведених даних у табл. 1 Додатку Д обсяг експорту представлено у млн. грн., чисельність населення – в тис. осіб. При визначенні обсягу експорту на душу населення можна отримати такі результати:

1-й варіант - 32666,1 / 47250,5 = 0,69123 тис. грн. на одну особу;

2-й варіант - 1000 · 32666,1 / 47250,5 = 691,23 грн. на одну особу;

3-й варіант - 10 · 32666,1 / 47250,5 = 6,9 тис. грн. на 10 осіб;

4 - й варіант - 32666,1 / (47250,5 ·1000) = 0,00069123 грн. на млн. осіб.

Найкращим буде 3-й варіант, тому що в ньому є ціла частина кількісної характеристики показника і він є зрозумілим за економічною сутністю показника та зручним для подальших розрахунків.

2. Статистичні дані із "Щорічника" та розраховані показники в таблицю 1 заносити із вказаним рівнем точності з урахуванням вибраних одиниць виміру. Округлення до заданого рівня точності виконувати за правилами арифметики.

3. Скласти план спостереження, визначивши програмно-методологічні та організаційні питання що розв’язуються; визначити організаційну форму, вид та спосіб проведення спостереження. Зробити висновки.

Соседние файлы в папке Статистика денна 2012