Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Фінансова політика держави Ден. Маг.2010.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
771.58 Кб
Скачать

Література

(1, 3, 4, 16 – 19, 22, 25)

4. Методичні рекомендації до семінарських занять

Згідно з навчальним планом формою організації навчального процесу при вивченні дисципліни «Фінансова політика держави» є семінарські заняття. Семінарські заняття забезпечують закріплення та систематизацію програмного матеріалу, в тому числі теоретичних знань магістрів та набуття ними необхідних практичних навичок аналізувати ефективність існуючої фінансової системи та зміни в ній.

Система контролю рівня засвоєння програмного матеріалу під час проведення семінарських занять складається з двох етапів:

1. Перевірка рівня теоретичної підготовки магістрів.

2. Перевірка практичної підготовки магістрів.

Перший етап передбачає контроль самостійного вивчення магістрами програмного матеріалу. Він здійснюється шляхом усного опитування та у письмовій формі і включає теоретичні та проблемні питання.

На другому етапі студенти виконують ситуаційні та тестові завдання.

Отже, при контролі активності та систематичності роботи на семінарських заняттях оцінці підлягають:

- рівень знань, виявлений магістром у відповідях і виступах при обговоренні теоретичних та проблемних питань, вирішенні ситуаційних та тестових завдань;

- активність при обговоренні питань, що винесені на семінарські заняття та ситуаційних завдань;

- реферативні виступи та доповнення з тем дисципліни.

Максимальна кількість балів за виконання всіх завдань семінарських занять – 40 балів (по 8 балів за кожну тему). За активність під час проведення семінарського заняття магістр може отримати додатково 1 бал. За пасивність магістрів під час проведення семінарського заняття знімається 1 бал.

Семінарське заняття № 1

Модуль 1. Фінансова політика держави як засіб макроекономічного регулювання

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи формування

фінансової політики держави

Тема 1. Фінансова політика – складова частина економічної і соціальної політики держави

Мета заняття:

поглибити, систематизувати і закріпити знання щодо:

  • сутності, цілей, мети фінансової політики держави та її напрямків;

  • інститутів фінансової політики держави, їх ролі та функцій.

План семінарського заняття

1. Сутність, цілі, мета фінансової політики держави та її напрямки. Об’єкти і суб’єкти фінансової політики держави.

2. Інститути фінансової політики держави, їх роль та функції.

Методичні рекомендації

При розгляді першого та другого питань необхідно розкрити зміст фінансової політики, її місце і роль у системі державного регулювання економіки. Окремо слід розглянути такі питання: цілі і мета фінансової політики держави; фінансова політика як важлива складова внутрішньої політики держави, її зв’язок з економічною політикою; мета і специфіка фінансової політики на етапі перехідної економіки та в різних економічних системах; роль і значення фінансової політики в період економічного спаду та піднесення економіки. При цьому необхідно розкрити об’єкти і суб’єкти фінансової політики в ринковій економічній системі; роль і функції держави та її інститутів (органів державної влади – законодавчих, виконавчих та судових) у розробленні та реалізації фінансової політики; діяльність держави щодо зміни в державних видатках і оподаткуванні з метою позитивного впливу на макроекономічний рух доходів та досягнення ринкової рівноваги; основні напрями фінансової політики в умовах ринкової економіки та їх характеристику; пріоритетні напрями фінансової політики в перехідний до ринку період.

Окремо слід розглянути основні сучасні економічні теорії активного втручання держави у макроекономічні процеси, а саме: теорію Дж. Кейнса про роль і місце держави у суспільному відтворенні, про значення державних фінансів; закон А. Вагнера; дослідження Е. Деоніса японського “економічного чуда”.