Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародний менеджмент / Міжнародний менеджмент Заоч. Маг. 2013.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
175.05 Кб
Скачать

Питання:

1. Яку роль зіграла поведінка керівництва як у кризовій ситуації, що склалася в компанії Firestone, так й у виході із кризи?

2. Дайте критичну оцінку реакції керівництва Firestone на проблему із бракованими шинами. Наскільки по-різному могли б поступити в подібній ситуації керівники компаній зі США, ФРН і Китаю?

3. Який вплив, на вашу думку, криза в Firestone оказала на основні аспекти поведінки працівників компанії, такі як мотивація й здатність переборювати стресові ситуації?

Аналіз ситуації «Управління трудовими ресурсами в міжнародних компаніях»

Уявіть, що Ви – топ-менеджер з людських ресурсів у великій міжнародній компанії. Голова японської дочірньої компанії вашої фірми несподівано подав у відставку і пішов працювати в іншу організацію. Ви повинні якомога швидше знайти йому заміну. У вас є наступний список потенційних кандидатів.

1. Джек Хендерсон: перший віце-президент, працює разом з вами в штаб-квартирі фірми в Чикаго. Джек давно працює у фірмі, зробив блискучу кар'єру, всім подобається і через три роки планує вийти на пенсію. За межами США ніколи не працював, але наполегливо і відкрито пропонує свою кандидатуру на місце, що звільнилося в Японії. Оскільки ви і ваша дружина зустрічаєтеся з подружжям Хендерсона в неформальній обстановці, ви знаєте, що його дружина не хоче їхати з Чикаго.

2. Такео Такахаші: другий за рангом менеджер японської компанії, однак прослужив на цій посаді поки всього три місяці. Народився і виріс в Японії. Закінчивши коледж у США, повернувся на батьківщину і влаштувався працювати в вашу фірму. Такео вважається новою зіркою компанії, хоча ще відносно молодий і недосвідчений. Ваш виконавчий директор бажає призначити на місце директора японського підприємства людину, яка пропрацювала в компанії не менше 15 років, а у Такео досвід роботи дорівнює всього вісім років. Його готували для того, щоб згодом він очолив японське відділення, але для цього директор, який звільнився повинен був пропрацювати на своїй посаді ще сім років, поки не досягне пенсійного віку.

3. Джейн Ямагучі: менеджер гавайського походження, в даний час очолює великий підрозділ вашої фірми в США. Закінчила Гавайський університет одразу з двома дипломами: з економіки та з вивчення азіатських країн. Протягом останніх декількох років Джейн займається дослідженням японського ринку і стала справжнім експертом по цій країні. Відрядження її не обтяжують; Джейн охоче проводить в Азії стільки часу, скільки це можливо. Ви знаєте, що її б дуже зацікавила вакансія, але її чоловік і двоє дітей шкільного віку можуть не поділяти її ентузіазм щодо поживання в Японії. Крім того, ви припускаєте, що, якщо незабаром Джейн не отримає нового завдання, вона може почати шукати собі інше робоче місце.

4. Жак Мойн: ваш найдосвідченіший міжнародний менеджер. Виходець з Франції, Жак займав високі керівні посади у відділеннях вашої фірми в Німеччині, Іспанії, Канаді, Аргентині та Мексиці, де працює в даний час і, судячи з усього, дуже задоволений. Мексиканське підприємство працює стабільно і дуже ефективно, тому керувати їм міг би хто-небудь менш досвідчений, ніж Жак.

Завдання. Ретельно зважте всі переваги і недоліки кожного з чотирьох кандидатів і виберіть кращого з них.