Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародний менеджмент / Міжнародний менеджмент Заоч. Маг. 2013.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
175.05 Кб
Скачать

Питання

1.Знайдіть у цьому кейсі елементи стратегічного операційного менеджменту й обговоріть їх.

2. Що означає даний механізм ринку товарів виробничого призначення з точки зору керування ланцюжком поставок?

3. В яких ще галузях може застосовуватися подібна форма обміну?

4.Чи годиться цей підхід для сфери послуг? Якщо ні, то чому? Якщо так, то які будуть подібності й відмінності між «виробничим» й «сервісним» електронними ринками?

Аналіз ситуації «Шведська компанія «ікеа»

Шведська компанія «ІКЕА» — один із найбільших світових виробників меблів, була створена в 40-і рр. XX ст. З середини 1970-х рр. і до кінця XX ст. вона відкрила 138 магазинів у 28 країнах (у 1974 р. — один магазин за кордоном) з обсягом про­дажів близько 6 млрд. дол. (210 млн. дол.). У 1997 р. тільки 11% усієї суми продажів було отримано у Швеції; 29,6% надійшло з Німеччини; 14,4% — з країн Північної Америки і 42,5% — з інших західноєвропейських країн. Нині компанія розширює свою діяльність в Азії, відкривши мережу магазинів у Китаї.

Найчастіше компанія продає свої меблі (колекція нараховує понад 100 тис. видів товарів) у вигляді комплектів, що збирають самі покупці. Фірма одержує величезну економію на масштабах завдяки розмірам кожного магазину і тривалим виробничим цик­лам, що можливо через продажі однакового продукту в усьому світі. Крім того, така стратегія дозволяє шведській компанії, не поступаючись якістю своїм конкурентам, утримувати ціни на 30% нижче, ніж у них.

З 1985 по 1996 р. компанія відкрила у Північній Америці 26 магазинів, однак, на відміну від країн Європи, вони не дали не­гайного прибутку. Частково проблема пояснювалася неспри­ятливим коливанням обмінного курсу (з 1985 по 1990 р. курс шведської крони щодо американського долара збільшився на 35%), що обумовило зростання цін на шведські меблі і, відповід­но, зниження попиту.

Однак ця проблема не була єдиною й основною. Головна проблема полягала в розбіжності смаків європейських і аме­риканських споживачів і асортименті пропонованих товарів. На­приклад, ліжка були дуже вузькими і вимірювалися в сантимет­рах (а не в дюймах, як у США), «ІКЕА» не торгувала комплек­тами спальних меблів (на які в США існує великий попит), ку­хонні буфети фірми були замалими для великих американських кухонних речей, а шухляди спальних комодів — маленькими і вузькими і т. д.

Виправивши усі виявлені помилки, «ІКЕА» спромоглася за 1990—1994 рр. потроїти обсяги продажів своїх товарів у цьому регіоні, а за 1994—1997 рр. збільшити ще до 900 млн.дол.

Питання:

  1. Яку стратегію розвитку міжнародного менеджменту вико­ристовувала компанія «ІКЕА» при виході на ринок Північної Америки?

  2. Чому, на Ваш погляд, така стратегія не спрацювала в Північній Америці так, як у Європі?

  3. Прокоментуйте зміни в операційному менеджменті шведської компанії.

Рекомендована література

/1/, /2/, /3/, /4/,/5/,/8/,/10/

Тема 5. Міжнародний фінансовий менеджмент

План вивчення теми

5.1. Фінансові аспекти міжнародної торгівлі.

5.2. Управління валютними ризиками.

5.3. Міжнародні джерела фінансування капіталу.

5.4. Міжнародне оподаткування.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

    1. Фінансові аспекти міжнародної торгівлі

В процесі самостійного вивчення питання необхідно зосередити увагу на засвоєнні комплексу питань згідно з програмою навчальної дисципліни та питань, сформульованих як навчальні цілі. Після вивчення теоретичного матеріалу студенти повинні вміти:

  • Ідентифікувати проблеми, з якими можуть зіткнутися продавці і покупці різних країн.

  • Аналізувати проблеми, з якими можуть зіткнутися продавці і покупці різних країн.

  • Ідентифікувати способи платежів і форм розрахунків.

  • Аналізувати і оцінювати переваги і недоліки способів платежів.

  • Аналізувати і оцінювати вибір джерел фінансування міжнародних операцій.