Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
112.64 Кб
Скачать

15

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор Дніпропетровського

державного університету

внутрішніх справ

генерал-майор міліції

С.М. Алфьоров

МИТНЕ ПРАВО

Програма

вибіркової навчальної дисципліни

підготовки бакалавра

спеціальності 6.030401 «Правознавство»

(шифр за ОПП_____)

Дніпропетровськ – 2012

Митне право // Програма навчальної дисципліни. – Дніпропетровськ : Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2012. – 13 с.

РОЗРОБНИК:

Івашов М.Ф., к.е.н., с.н.с., професор кафедри економіко-правових дисциплін

РЕЦЕНЗЕНТИ:

Кунєв Ю.Д., д.ю.н., доцент, завідувач кафедри адміністративного та митного права Академії митної служби України;

Тоцька Т.С., к.держ.упр., радник митної служби 2-го рангу, консультант Всесвітньої митної організації з питань митної вартості.

Розглянуто на засіданні кафедри економіко-правових дисциплін

21.08.2012, протокол № 2

Рекомендовано Науково-методичною радою університету

__.__.20__, протокол №__

Схвалено Вченою радою університету

__.__.20__, протокол №__

Вступ

Програма вивчення навчальної дисципліни «Митне право» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра напряму підготовки «Правознавство».

Предметом вивчення навчальної дисципліни є суспільні відносини у галузі митної справи та відносини, що виникають у зв’язку з участю держави у міжнародних митних організаціях, співробітництві з митними службами інших держав.

Міждисциплінарні зв’язки: забезпечуються попереднім вивченням таких загальних та фахових дисциплін як «Теорія держави і права», «Конституційне право», «Фінансове право», «Господарське право», «Кримінальне право» та передує вивченню дисципліни «Порядок розгляду господарських спорів у міжнародних судах» тощо.

Найважливіші світоглядні ідеї та категорії, які підлягають засвоєнню під час вивчення дисципліни «Митне право». Митне право – це комплексна галузь права, яка складається з різних правових інститутів і правових норм стосовно митної справи, що регулюють суспільні відносини у сфері зовнішньоекономічних відносин з метою реалізації митної політики та забезпечення економічної безпеки держави.

Категорії: митна справа, митна політика, митні режими, митно-тарифне і нетарифне регулювання, митний кордон, митне оформлення, митний контроль тощо.

Роль і значення навчальної дисципліни «Митне право» у підготовці та майбутній професійній діяльності фахівця. Вивчення митного права набуває особливої актуальності в умовах розвитку процесів глобалізації та інтеграції України до світового економічного простору, оскільки його об’єктивно зростаюча роль у внутрішньо економічних процесах та розширення діапазону впливу на зовнішньоекономічну діяльність зумовили необхідність нового підходу до регулювання складного та неоднорідного комплексу відносин пов’язаних з реалізацією митної справи.

Основні риси навчальної та науково-творчої діяльності, необхідні для успішної роботи фахівця, а також характер навчально-пізнавальних проблем і завдань, що сприяють формуванню цих рис. Вивчення даної дисципліни передбачає опанування методології дослідження зовнішньоекономічних явищ, належний рівень загальнотеоретичних правових понять, категорій та змісту митного права; поняття митної справи та її врегулювання у вітчизняному законодавстві; структури митного права, господарського законодавства; правових форм з урегулювання зовнішньоекономічної діяльності держави; правового забезпечення зовнішньоекономічних відносин; правових форм здійснення зовнішньоекономічної діяльності за різними митними режимами; напрямів підвищення ефективності здійснення зовнішньоекономічної діяльності в сучасному правовому середовищі; забезпечення законності та правопорядку в митній справі.

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Митне право» є вивчення основних положень митного законодавства України та ознайомлення з особливостями переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України, взаємодією з правоохоронними органами при переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України .

1.2. Основними завданнями вивчення навчальної дисципліни «Митне право» є

  • засвоєння теоретичних положень основ митного права;

  • вивчення порядку правового регулювання суспільні відносини у сфері ЗЕД;

  • опанування принципів митного права та механізмів реалізації митної політики;

  • ознайомлення з технологією митного регулювання зовнішньоекономічних відносин митною службою України;

  • набуття достатніх умінь і навичок у галузі митного права та професійного застосування цих знань при вирішенні правових проблем і колізій, що виникають при регулюванні зовнішньоекономічних відносин.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми, курсанти, студенти, слухачі повинні:

знати:

1) на понятійному рівні: суть основних категорій та понять у галузі митного права, об'єкти, предмет і суб'єкти, процедури митного права;

2) на фундаментальному рівні: методи і принципи провадження митної справи, реалізації митної політики держави спрямованої на захист економічних інтересів України;

3) на практично-творчому рівні: нормативно-правові джерела у галузі митного права щодо регулювання та контролю зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів ЗЕД посадовими особами митних органів;

вміти:

1) на репродуктивному рівні: здійснювати: аналіз нормативно-правових документів у галузі митного права, опис нормативного регулювання процедур митного огляду, митного контролю та митного оформлення у відповідності до чинного законодавства України; формулювати записи до документів юридичного оформлення щодо порушень положень законодавчо-нормативних документів з митного регулювання ЗЕД; складати: протоколи порушення митних правил; протоколи вилучення товарів; протоколи про адміністративне затримання;

2) алгоритмічному рівні: використовувати технології реалізації правового механізму державного регулювання ЗЕД у сфері діяльності митних органів з метою підвищення ефективності митного контролю та запобігання й протидії контрабанді;

3) на евристичному рівні: використовувати методи митного права у відображенні зовнішньоекономічної діяльності на засадах законності, реальності, повноти відображення її результатів у документах митного оформлення ;

4) на творчому рівні: орієнтуватися в правових, наукових і практичних джерелах з питань митного права з метою їх удосконалення; орієнтуватися у напрямах впровадження передових форм і методів реалізації митного права.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 108 год / 3 кредити ECTS.

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1.

ТЕМА 1. Загальні положення митного права

Сутність поняття “митне право”. Структура митного права. Статус митного права в сучасній системі права. Місце митного права в системі правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Підстави виникнення правовідносин, що регулюються митним правом. Поняття і класифікація суб’єктів митного права, їх правовий статус. Предмет і метод правового регулювання в галузі митного права.

Цілі та функції митного права. Джерела митного права. Співвідношення митного права і системи митного законодавства. Характеристика загальної та особливої частин митного права.

Реформа митного права в Україні в контексті сучасних трансформаційних процесів в економіці.

ТЕМА 2. Митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Поняття, види і правовий статус органів правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні. Повноваження органів правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності та механізм їх здійснення.

Митні органи України в системі органів правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Митна політика та митна безпека України. Функції митної політики. Напрями діяльності держави в економічній сфері. Митно-тарифні заходи регулювання зовнішньої торгівлі. Митно-тарифна політика України. Заходи нетарифного регулювання зовнішньої торгівлі. Митна безпека в контексті захисту економічних інтересів держави.

Основні принципи митного регулювання ЗЕД. Митна територія і митний кордон. Законодавчо-нормативне регулювання ЗЕД.