Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
78
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
230.91 Кб
Скачать

Лекція №1

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ МИТНОГО ПРАВА

ПЛАН

1.Історичний розвиток митного права в Україні

2.Митна політика України.

3.Митні органи України.

4.Тарифне та нетарифне регулювання в митному праві

5.Митні платежі.

6.Митна вартість товарів та методи її визначення.

1. Історичний розвиток митного права в Україні

Перші відомості про мито на території сучасної України належать до IX ст.

Саме тоді на нинішніх землях України виникає і впродовж кількох століть, аж до завоювання монголо- татарами, розвивається могутня Київська Русь. У фінансуванні своєї діяльності князі насамперед залежали від данини. До інших джерел княжих доходів належали: плата за судочинство, штрафи і мито.

У 1288 р. був виданий Острогомський митний статут, у якому мова йшла про купців із різних країн: Баварії, Польщі, Чехії, Австрії та Київської Русі. Отже, руські митники керувалися у своїй роботі європейськими митними статутами, діяли в єдиному правовому полі з нашими західними сусідами.

Митний тариф 12 березня 1822 р. мав яскраво виражений забороняючий характер: був заборонений вивіз 21 найменування товару та ввіз ЗОЇ найменування. Тариф ґрунтувався на таких положеннях:

-низьке мито на товари, необхідні для Росії, виробництво яких неможливе в Росії;

-звільнення від мита іноземних товарів та продуктів, які не виробляються в країні, але в яких є потреба;

-заборона ввозу товарів, що можуть конкурувати з російськими.

Митна політика першої половини XIX ст. в основному відображала протекціоністські тенденції (обмеження ввозу іноземних товарів), забезпечувала верхівці російської буржуазії високий прибуток, нагромадження капіталів для розвитку промисловості.

У1288 р. був виданий Острогомський митний статут, у якому мова йшла про купців із різних країн: Баварії, Польщі, Чехії, Австрії та Київської Русі. Отже, руські митники керувалися у своїй роботі європейськими митними статутами, діяли в єдиному правовому полі з нашими західними сусідами.

Граничне складні та відповідальні завдання із забезпечення економічних інтересів України постали перед митниками після проголошення незалежності нашої країни. Вони вимагали принципово нових підходів, суттєвого внеску кожної митниці, кожного співробітника у справу державотворення, правопорядку, зміцнення економічного потенціалу України

2. Митна політика України

Головні напрями митної політики України такі:

структура системи органів державного регулювання митної справи; розміри мит та умов митного обкладання; вільні митні зони та митні режими на території України; перелік товарів, експорт, імпорт та транзит яких через територію України забороняється, визначаються Верховною Радою України. За визначенням Митного кодексу України митною політикою є система принципів та напрямів діяльності держави у сфері забезпечення своїх економічних інтересів та безпеки за допомогою митно-тарифних та нетарифних заходів регулювання зовнішньої торгівлі

Соседние файлы в папке Мультімед_лек