Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

  1. Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

ЗАТВЕРДЖую

Перший проректор з навчально-методичної та наукової роботи

полковник міліції

Д.Г. Заброда

«_____»_______________2011 р.

Митне право

    1. Програма навчальної дисципліни

С Х В А Л Е Н О

на засіданні Вченої ради

університету

(протокол № 7 від 25.09.2008 р.)

С Х В А Л Е Н О

на засіданні Науково-методичної ради університету

(протокол № 5 від 05.09.2008 р.)

Дніпропетровськ – 2011

Митне право // Програма навчальної дисципліни. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2011. – 8 с.

Укладач: Рибіцький С.Б. – викладач кафедри загальноправових дисциплін юридичного факультету ННІ права та безпеки ДДУВС

Рецензенти: Богуславський М.Г. – доцент кафедри цивільного права та процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук

Алєксєєнко І.Г. – доцент кафедри господарського та цивільного права Дніпропетровського національного університету, кандидат юридичних наук

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри загальноправових дисциплін юридичного факультету ННІ права та безпеки, протокол № 1 від 31 серпня 2011 р.

Анотація навчальної дисципліни

Митне право є вибірковою дисципліною, яка відноситься до циклу фундаментальних та професійно-орієнтованих навчальних дисциплін. Передбачає опанування методології дослідження зовнішньоекономічних явищ, належний рівень загальнотеоретичних правових понять та категорій; суттєвості та змісту митного права; поняття митної справи та її врегулювання в Українському законодавстві; структури митного права, законодавства; правових форм зовнішньоекономічної діяльності держави; правового регулювання зовнішньоекономічних відносин; правових форм здійснення зовнішньоекономічної діяльності; підвищення ефективності здійснення зовнішньоекономічної діяльності в сучасному середовищі; законності та правопорядку в митній справі.

Мета дисципліни:

  • науково-юридична;

  • загальноосвітня;

  • виховна.

Вивчення дисципліни “Митне право” передбачає досягнення такого кваліфікаційного рівня підготовки слухачів, при якому він повинен:

Знати:

  • чинне законодавство в сфері митної справи;

  • предмет, суть та значення митного права;

  • зміст зовнішньоекономічної діяльності;

  • види та форми зовнішньоекономічних договорів.

Вміти:

  • дати пропозиції вдосконалення законодавства в сфері митної справи;

  • заповнювати митні документи;

  • складати зовнішньоекономічні угоди;

  • орієнтуватися в практичному застосуванні митного законодавства.

ЗмісТовий модуль 1

ТЕМА №1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ МИТНОГО ПРАВА

    1. Юридична сутність поняття “митне право”. Структура митного права. Статус митного права в сучасній системі права. Місце митного права в системі правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

    2. Підстави виникнення правовідносин, що регулюються митним правом. Поняття і класифікація суб’єктів митного права, їх правовий статус. Предмет і метод правового регулювання в галузі митного права.

    3. Цілі та функції митного права. Джерела митного права. Співвідношення митного права і системи митного законодавства. Характеристика загальної та особливої частин митного права.

Реформа митного права в Україні в контексті сучасних трансформаційних процесів в економіці.

ТЕМА №2. МИТНІ РЕЖИМИ

Поняття та зміст митного режиму. Функції митного режиму. Види митного режиму. Загальні ознаки митного огляду та митного догляду. Види митного догляду. Товари, які підлягають митному догляду. Характеристика митних режимів.

Права працівників митних органів. Особливі режими митного контролю. Відповідальність при перети­ні митного кордону України військовою технікою та особовим складом.

Особистий огляд. Підстави для проведення особистого огляду. Етапи проведення особистого огляду. Протокол особистого огляду.

Митний контроль на водному транспорті. Мета ввезення. Митний контроль на залізничному транспорті. Митний контроль за міжнародними авіаперевезеннями. Митний контроль за автоперевезеннями. Його види.