Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
129.02 Кб
Скачать

Лекція №3

МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ ТА ДЕКЛАРУВАННЯ ТОВАРІВ

ПЛАН

1.Класифікація товарів при митному оформленні. Документи для проведення митного оформлення.

2.Вантажна митна декларація (ВМД). Основні етапи митного оформлення товарів.

3.Декларування товарів. Діяльність митного брокера. Товари, які не підлягають пропуску через митний кордон України.

1. Класифікація товарів при митному оформленні. Документи для проведення митного оформлення

Документи для проведення митного оформлення

Митний кодекс України передбачає, що суб'єкти ЗЕД у разі переміщення товарів через митний кордон України зобов'язані подавати митним органам документи для митного контролю.

Такими документами є:

- вантажна митна декларація;

- товаросупроводжуючі документи;

- зовнішньоекономічний контракт;

- у разі необхідності, підтвердження торгово-промислової палати стосовно коду або ціни товару, зазначеної у товарних документах.

Товари, що обертаються у світовій торгівлі та класифіковані у ТН ЗЕД, поділено на шість рівнів класифікації, де найвищим є XXI розділ (формуються на підставі походження товару, матеріалу, призначення та хімічного складу), який далі поділяють на 97 груп (формуються за принципом послідовності обробки товарів, почи наючи від сировини до готових виробів), 33 підгрупи, 1241 товарну позицію, 3558 підпозицій та 5019 субпозицій (на основі таких ознак як ступінь обробки, призначення.

Митні органи можуть також вимагати такі документи як рахунок-фактура, рахунок- проформа, специфікації, пакувальні листи, різноманітні сертифікати, довідки банків про надходження або ненадходження коштів, страховий поліс на партію вантажу або документ, що засвідчує внесення заставної суми митних платежів за експортну чи імпортну партію вантажу, а також документи, які свідчать про виконання державних вимог нетарифного регулю вання (ліцензії, сертифікати) та інші.

2. Вантажна митна декларація (ВМД).

Основні етапи митного оформлення товарів

Основним документом при

митному оформленні є вантажна митна декларація (ВМД).

Вантажна митна декларація (ВМД) -

це уніфікований документ, який містить відомості про товари та майно, які переміщуються через митний кордон України, про відправника, одержувача та особу, яка здійснювала декларування вантажів, про порядок переміщення ванталсів через кордон, умови поставки, способи розрахунків та інші дані, необхідні для митного оформлення.

Соседние файлы в папке 13. Мультімед_лек