Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
суд / суд прак о реаліз права на митинг.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
235.52 Кб
Скачать

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

Довідка щодо вивчення та узагальнення практики застосування адміністративними судами законодавства під час розгляду та вирішення впродовж 2010 - 2011 років справ стосовно реалізації права на мирні зібрання (збори, мітинги, походи, демонстрації тощо)

квітень 2012 року

Мирні зібрання є одним із засобів відстоювання людиною і громадянином своїх прав, свобод та інтересів у демократичному суспільстві.

Право громадян на свободу мирних зібрань в Україні гарантується та захищене державою, яка зобов'язана забезпечити його ефективну реалізацію.

Здійснення цього права не підлягає жодним обмеженням, крім установлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Обмеження щодо реалізації цього права може бути встановлено тільки судом, у зв'язку з чим забезпечення гарантованого державою права на мирні зібрання значною мірою покладається на суд. Роль суду в регулюванні зазначених відносин сьогодні зростає, а в період активізації руху громадянських та політичних сил вирішення судами справ розглядуваної категорії викликає особливу увагу і резонанс у суспільстві.

На виконання повноважень вищого спеціалізованого суду, визначених статтею 32 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", другою судовою палатою Вищого адміністративного суду України спільно з управлінням узагальнення судової практики та судової статистики здійснено вивчення та узагальнення практики застосування адміністративними судами законодавства під час розгляду та вирішення впродовж 2010 - 2011 років справ стосовно обмежень у реалізації права на свободу мирних зібрань (зборів, мітингів, походів, демонстрацій тощо).

Зазначене дослідження направлене на сприяння однаковому та правильному застосуванню адміністративними судами законодавства з метою забезпечення захисту прав, свобод та охоронюваних законом інтересів осіб, зокрема, права на мирні зібрання, від порушень з боку органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, виявлення проблемних питань, що виникають під час розгляду та вирішення справ зазначеної категорії, надання пропозицій щодо їх розв'язання.

Об'єктом вивчення була інформація про практику розгляду справ стосовно обмежень у реалізації права на мирні зібрання, надана апеляційними адміністративними судами, та судові рішення у справах цієї категорії.

1. Статистична інформація

Досліджувані справи розподіляються на дві окремі категорії:

1) справи за адміністративними позовами суб'єктів владних повноважень про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання;

2) справи за адміністративними позовами про усунення обмежень у реалізації права на мирні зібрання.

Справи зазначених категорій не є поширеними у судовій практиці, однак, зважаючи на актуальність питання забезпечення права на мирні зібрання у суспільному житті, потребують дослідження.

Як свідчать статистичні показники, місцевими адміністративними судами протягом 2010 року розглянуто 240 справ за зверненнями органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання.

У 222 справах провадження закінчено з прийняттям постанови, з них у 184 (82,8 % закінчених з прийняттям постанови справ) позови задоволено.

У 3 справах провадження закрито, 15 позовних заяв (6,25 % справ, у яких закінчено провадження) залишено без розгляду.

Апеляційними адміністративними судами у 2010 році переглянуто в апеляційному порядку 41 постанову, ухвалену у справах за зверненнями органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання. Із них 34 постанови судів першої інстанції (82,9 % загальної кількості переглянутих) апеляційними судами залишено без змін, 7 постанов (17,1 % загальної кількості переглянутих) скасовано.

Із числа скасованих рішень судів першої інстанції 1 постанову скасовано із закриттям провадження у справі, 1 - із залишенням позовної заяви без розгляду, 5 - із прийняттям нової постанови.

Вищим адміністративним судом України у 2010 році переглянуто в касаційному порядку 6 судових рішень у справах за зверненнями органів виконавчої влади, місцевого самоврядування про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання, з яких 4 судових рішення залишено без змін, 2 - скасовано.

В одній справі скасовано судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій з направленням справи на новий судовий розгляд, у другій - рішення суду апеляційної інстанції із залишенням у силі рішення суду першої інстанції.

Інформації щодо розгляду справ за адміністративними позовами про усунення обмежень у реалізації права на мирні зібрання статистична звітність за 2010 рік не виокремлює.

У 2011 році місцевими адміністративними судами закінчено провадження у 289 адміністративних справах за зверненнями органів виконавчої влади, місцевого самоврядування про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання.

Із названої кількості 272 справи розглянуто з прийняттям постанови, із них у 237 справах (87,1 % закінчених з прийняттям постанови справ) позови органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування задоволено.

У 2 справах судами провадження було закрито, 2 справи передано в інші суди, у 13 справах (4,5 % справ, у яких закінчено провадження) позовні заяви залишено без розгляду.

За позовами про усунення обмежень у реалізації права на мирні зібрання судами першої інстанції у 2011 році закінчено провадження у 7 справах, із них у 2 справах прийнято постанову про задоволення позову, в 1 справі - про відмову у задоволенні позову, у 4 справах позовні заяви залишено без розгляду.

Апеляційними адміністративними судами у 2011 році переглянуто в апеляційному порядку 38 постанов місцевих адміністративних судів у справах за позовами про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання.

За результатами апеляційного перегляду 33 постанови судів першої інстанції (86,8 % загальної кількості переглянутих) залишено апеляційними судами без змін, 5 постанов (13,1 % загальної кількості переглянутих) скасовано. Скасовуючи постанови судів першої інстанції, у 2 справах апеляційними судами закрито провадження, у 3 - прийнято нові постанови у справах.

У справах за позовами про усунення обмежень у реалізації права на мирні зібрання у 2011 році в апеляційному порядку переглянуто 2 постанови судів першої інстанції, одну з яких залишено без змін, іншу - скасовано з прийняттям нової постанови у справі.

Вищим адміністративним судом України у 2011 році переглянуто в касаційному порядку 13 судових рішень у справах зі спорів щодо проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій, зокрема про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання. За результатами перегляду рішення у 12 справах залишено без змін, в 1 справі - скасовано з ухваленням нового судового рішення.

Рішення у справах за позовами про усунення обмежень у реалізації права на мирні зібрання у 2011 році Вищим адміністративним судом України не переглядалися.

Як вбачається з наведеної статистичної інформації, судами першої інстанції, в основному, задовольняються позовні вимоги щодо обмежень у реалізації права на мирні зібрання.

Значна частка (85 % у середньому за 2010 - 2011 роки) задоволених судами першої інстанції позовів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування та показник результатів перегляду рішень в апеляційному порядку (85 % залишених у силі в середньому у 2010 - 2011 роках) свідчить про обґрунтованість вимог органів, які звертаються з позовами щодо встановлення обмежень у реалізації права на мирні зібрання, та здебільшого правильне вирішення таких справ судами.

Однак у судовій практиці мають місце й окремі помилки застосування законодавства, що регулює розгляд та вирішення справ щодо обмежень у реалізації права на мирні зібрання.