Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
logik / 6. Презентац_ї / Т.1.Предмет та значення Лог_ки.ppt
Скачиваний:
179
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
427.52 Кб
Скачать

Лекційна презентация

з навчальної дисципліни “ЛОГІКА”

ТЕМА № 1

План

1.Логіка як властивість абстрактного мислення й наука.

2.Історичні етапи розвитку логічних знань.

3.Значення логіки.

МЕТА:ознайомити слухачів зі змістом навчальної дисципліни, її особливостями; висвітлити значення вивчення „Логіки” для успішної навчальної та майбутньої професійної діяльності, її роль і місце у системі підготовки фахівців в галузі права.

Література:

Арутюнов В.Х., Мішин В.М., Кирик Д.П. Логіка. – К., 2000;

Бандурка О.М., Тягло О.В. Курс логіки. – Харків, 1999;

Жеребкін В.Є. Логіка. – Харків–Київ, 2008.

Конверський А.Є. Логіка. – К., 2005.

Логіка: Практикум: Навч. посіб. / І.В.Хоменко. – К., 2002.

Мисик С.Г. Логіка. – Одеса, 1996.

Тер-Акопов А.А. Юридическая логика. – М., 1999.

Тофтул М.Г. Логіка. – К., 1999.

Хоменко І.В. Логіка для юристів. К., 2002.

Логіка – наука про мислення.

Назва її походить від грецького слова logos – “думка”, “слово”,

Але“закон”на відміну. від інших наук, вивчаючих мислення людини, наприклад, фізіології вищої нервової діяльності чи психології, логіка вивчає мислення як засіб пізнання.

Логіка, яка вивчає мислення і застосовується як засіб пізнання, виникла і розвивалась як філософська наука і в теперішній час являє собою складну систему знань, що включає дві відносно самостійні науки: логіку формальну

і логіку діалектичну.

Виникнення логіки: І етап

Як самостійна наука логіка склалася більше двох тисяч років назад в ІV ст. до н.е.

Її засновником є давньогрецький філософ Аристотель (384-322 рр. до н.е.). В своїх працях, які отримали назву “Органон” (грец. “знаряддя пізнання”), Аристотель сформулював основні закони мислення: тотожності, протиріччя і виключеного третього – описав важливі логічні операції, розробив теорію поняття і судження, змістовно дослідив дедуктивний (силогістичний) умовивід.

Антична логіка

Аристотелівське вчення про силогізм склало основу логіки предикатів (математична логіка). Античні стоїки доповнили теорію силогізму, описавши складні умовиводи (Зенон, Хрисипп та ін.). Також великий вклад зробили такі мислителі як Гален, Порфірій, Боецій.

Середні віки

В середні віки логіка слугувала в основному релігійній схоластиці, тим самим удосконалюючи і розвиваючи свої можливості.

Логіка Нового часу

В Новий час значний вклад зробив Ф.Бекон (1561-1626), розробивши на противагу дедуктивній логіці Аристотеля індуктивний метод, принцип якого виклав у праці “Новий Оганон”.

Розроблені методи наукової індукції, систематизовані пізніше англійським філософом і логіком Д.С.Міллем (1806-1873) суттєво укріпили позиції логіки як окремої науки. Тим самим дедуктивна логіка Аристотеля і індуктивна логіка Бекона-Мілля склали основу загальноосвітньої дисципліни названої формальною логікою.

Соседние файлы в папке 6. Презентац_ї