Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
61.61 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

  1. Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор

Дніпропетровського

державного університету

внутрішніх справ

полковник міліції

М.В. Лошицький

ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН

  1. Програма

нормативної навчальної дисципліни

підготовки бакалавра

напряму 6.030401 «Правознавство»

Дніпропетровськ – 2015

Історія держави і права зарубіжних країн // Програма навчальної дисципліни. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2015 р. – 23 с.

РОЗРОБНИКИ:

Гринчак М.О., кандидат історичних наук, доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін юридичного факультету ДДУВС

РЕЦЕНЗЕНТИ:

Первий Г.Л., завідувач кафедри історії та політичної теорії Національного гірничого університету, кандидат історичних наук; доцент

Репан О.А., доцент кафедри історії України Дніпропетровського національного університету, кандидат історичних наук, доцент

Розглянуто на засіданні кафедри соціально-гуманітарних дисциплін

Рекомендовано Науково-методичною радою університету

Схвалено Вченою радою університету

Вступ

Програма вивчення навчальної дисципліни «Історія держави і права зарубіжних країн» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра напряму підготовки «Правознавство».

Предметом вивчення навчальної дисципліни «Історія держави та права зарубіжних країн» є процеси виникнення, розвитку, суть, основні функції, соціальна роль та причини загибелі різних держав і систем права в хронологічній послідовності та конкретній соціально-історичній обстановці, які існували чи існують сьогодні за межами України.

Міждисциплінарні зв’язки. історія держави та права зарубіжних країн тісно пов’язана з такими дисциплінами як теорія держави і права, державне право зарубіжних країн, історія вчень про державу і право, історія держави і права України, основи римського права.

Найважливіші світоглядні ідеї та категорії, які підлягають засвоєнню під час вивчення дисципліни: демократія, цінності демократії, держава, право, повага до прав людини, парламентаризм, принципи законності в діяльності правоохоронних органів, правова реальність, правова держава, рівність, справедливість, свобода, цивілізація, соціалізм, комунізм, націоналізм, анархізм, тоталітаризм.

Роль і значення навчальної дисципліни «Історія держави і права зарубіжних країн» у підготовці та майбутній професійній діяльності фахівця.

1. Дійовий інструмент формування правової свідомості.

2. Дає можливість не тільки глибше зрозуміти державно-правові реалії сучасності, але й прогнозувати подальший розвиток держави і права.

3. Озброює юристів знаннями, що можуть допомогти в практичній діяльності з подальшого реформування державно-правових інститутів України, передусім на основі демократизації економічного й політичного життя, в охороні прав громадян та ін.

Основні риси навчальної та науково-творчої діяльності, необхідні для успішної роботи фахівця, а також характер навчально-пізнавальних проблем і завдань, що сприяють формуванню цих рис.

1. Вміння мислити логічно, застосовуючи для розв'язання завдань методи індукції та дедукції.

2. Професійне вирішення конкретних завдань, керуючись історичними прикладами діяльності державних і правоохоронних органів.

3. Вміння давати морально-правову оцінку своїм вчинкам та діям інших людей, спираючись на історичні приклади.

4. Керування моральними принципами у власній діяльності.

5.Засвоєння принципу історизму, який дозволяє аналізувати і розуміти будь-які державні і правові явища, виходячи з того, як вони виникли, чим вони стали і чим можуть стати внаслідок реалізації діючої тенденції.

6. Розуміння юриспруденції через аналіз сукупності історико-правових фактів і правових пам'яток.

7. Визначати риси та закономірності сучасного права, виходячи з розуміння ґенези основних галузей права в минулому.