Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИоз ОИПП / Методичка самостоятельная работа ОИПП ЭПР ДИ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

1.2. Загальні вимоги до індивідуальної контрольної роботи.

Основна вимога до контрольної роботи полягає у всебічному та глибокому розкритті змісту питань контрольної роботи, що є результатом засвоєння студентом нормативних актів, спеціальних матеріалів і літературних джерел.

Контрольна робота повинна складатися з двох частин: теоретичної та практичної. Змістовно контрольна робота включає: два теоретичних завдання і розрахунково-аналітичного завдання.

Зміст теоретичного розділу роботи має відповідати сучасному рівню розвитку економічних наук взагалі і інвестиційної теорії в першу чергу.

У теоретичній частині потрібно у повному обсязі висвітлити всі питання, передбачені планом контрольної роботи. З кожного питання плану в кінці повинні бути зроблені висновки та висловлені пропозиції.

У розрахунково-аналітичній частині контрольної роботи необхідно навести обґрунтоване розв'язання конкретної задачі. Порядок формування бази початкових даних для виконання практичного завдання визначає викладач.

У готовому тексті не дозволяється робити правки, закреслення, вставки, а також скорочувати слова та використовувати абревіатури (крім загально прийнятих ).

2 Програма дисципліни "Оцінка інвестиційної привабливості підприємств"

2.1 Тематичний склад дисципліни

  1. Оцінка інвестиційної привабливості і її місце в механізмі управління інвестиціями.

Структура і обсяги інвестиційної діяльності в економіці України і в світі. Механізм регулювання інвестиційної діяльності підприємств. Поняття інвестиційної привабливості [1, 29, 14, 24].

  1. Рівні формування інвестиційної привабливості підприємства.

Фактори формування інвестиційної привабливості на рівні держави: політико-правове, економічне, соціально-культурне середовище держави. Інвестиційна привабливість підприємства на рівні регіону: ступінь розвиненості інвестиційної інфраструктури, структура ризиків, демографічна структура, рівень економічного розвитку регіону. Інвестиційна привабливість підприємства на рівні галузі: особливості ринку збуту, конкуренція, бар'єри входження до галузі, бар'єри виходу з галузі, відносини з постачальниками, технологічні фактори, соціальні фактори. Формування інвестиційної привабливості на рівні окремого суб'єкта господарювання: рентабельність, ділова активність, фінансова стійкість, ліквідність, потенціал акцій, кадровий потенціал підприємства [1, 23, 14, 24, 30].

  1. Розвиток організаційних форм підприємств в Україні.

Українське законодавство в галузі інвестиційних процесів. Закон України "Про інвестиційну діяльність", Закон України "Про цінні папери і фондову біржу", Господарський кодекс України. Основні характеристики діяльності підприємств різних форм власності. Акціонерні товариства в Україні і в світі [1, 5, 8, 9, 10, 12].

  1. Фактори і резерви підвищення інвестиційної привабливості підприємств.

Фактори і резерви – підходи до визначення, економічна сутність. Фінансово-економічні фактори і резерви підвищення інвестиційної привабливості підприємства: підвищення ефективності використання основних фондів на підприємстві, підвищення ефективності використання основних фондів на підприємстві, підвищення ліквідності і фінансової стійкості підприємства, удосконалення управління прибутком підприємства, впровадження маркетингових заходів, підвищення ефективності управління ціноутворенням на продукцію підприємства, запровадження моніторингу цін на сировину і комплектуючі вироби, підвищення ефективності діяльності підприємства за рахунок впровадження екологічно безпечного обладнання, управління якістю. Соціальні фактори і резерви підвищення інвестиційної привабливості підприємства: підвищення ефективності використання трудових ресурсів підприємства, підвищення якості роботи управлінського персоналу. Інформаційні фактори і резерви підвищення інвестиційної привабливості: розробка і впровадження прогресивних інформаційних систем на підприємстві, забезпечення доступності внутрішньої інформації, налагодження каналів обміну зовнішньою інформацією [1, 14, 18, 24].

  1. Методи визначення рівня інвестиційної привабливості підприємства.

Види оцінки інвестиційної привабливості: абсолютна і відносна оцінка. Метод суми коефіцієнтів. Метод комплексної оцінки. Метод суми місць. Метод бальної оцінки. Метод узагальнюючих групових коефіцієнтів. Порівняльна оцінка методів визначення інвестиційної привабливості підприємства [1, 2, 14, 16, 23, 29, 31].

  1. Механізм прийняття рішення зі здійснення інвестиції.

Визначення економічної ефективності інвестиційного проекту. Складові і послідовність дії механізму прийняття рішення, щодо здійснення інвестиції. Рух коштів під час реалізації інвестиційного проекту. Класифікація методів визначення ефективності інвестиційних проектів [1, 18, 14, 24].