Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03-03-2014_12-12-45 / Конспект лекций.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
260.61 Кб
Скачать

Тема 7. Аналіз ризиків інноваційних проектів у сфері трансферу технологій

Найчастіше науково-технічний прогрес порівнюють з необ'їждженим мустангом. Потрібно лише зуміти його осідлати, і ви помчитеся з небаченою швидкістю, залишаючи далеко позаду своїх конкурентів.

Останнім часом багато говорять про перехід на інноваційний шлях розвитку російської економіки, але для такого переходу має бути ще зробити велика кількість дій, причому не тільки в практичній діяльності, але й у теорії економічної оцінки інновацій.

Високі ризики є невід'ємною економічною характеристикою інновацій. Їхнє детальне вивчення дозволило б з високою часткою надійності оцінювати економічний потенціал проекту; удосконалювати прийоми керування інноваціями; виробляти міри, що сприяють зниженню ризику інновацій в економіці в цілому, стимулюючи, тим самим, інноваційний економічний ріст у Росії.

На жаль, промислові підприємства Ростовської області, як втім і Росії в цілому не оцінили всіх переваг інноваційного розвитку. Лише 5% промислових підприємств у Росії є інноваційно активними (для порівняння, наприкінці 80-х років їхній було 60-70%). Більш того, для малих фірм цей показник ще менше – лише 3%, притім, що малий бізнес у розвитих країнах прийнято вважати основою високотехнологічного виробництва. У сфері послуг тільки 2.4% підприємств займаються інноваціями.

Основним гальмом інноваційної діяльності прийнято вважати недолік власних засобів. Відповідно до проведених досліджень, 71% підприємств указують саме на цю причину як бар'єр для здійснення інноваційної діяльності. Тут у наявності явне протиріччя. Найчастіше російські підприємства сприймають витрати на НИОКР як викидання грошей у бездонну прірву – немає ні віддачі від фінансових засобів, ні чіткої границі, коли ж, нарешті, інвестиції в наукові дослідження можна буде вважати достатніми і припинити виділяти ресурси на них. Проте, вже в доступному для огляду майбутньому російські компанії здатні щорічно одержувати тільки від експорту наукомісткої продукції $120-150 млрд. У такому контексті проблема недостачі засобів у підприємств на НИОКР перестає бути нездоланним бар'єром для їхнього проведення і стає лише питанням пріоритетів підприємств.

Підприємства просто не зацікавлені вкладати гроші в НИОКР, що порозумівається екстенсивністю економіки в цілому. В умовах ринкової економіки інвестиції виступають інструментом підвищення конкурентноздатності фірми і її продукції. Вони стають актуальними лише в умовах конкуренції, що поки ще дуже слабко виявляється серед російських підприємств. Доти, поки в підприємств буде можливість діставати прибуток без витрат на інновації всілякі державні міри стимулювання НИОКР на підприємствах не принесуть бажаних результатів.

Не коштує, усе-таки, думати, що небажання проводити НИОКР закладене в наших керівниках на підсвідомому рівні. Вони лише реагують на зовнішнє середовище бізнесу; якщо вона поміняється, поміняється і їхнє поводження. Для ілюстрації даного твердження приведемо результати одного експерименту. Групі інженерно-технічних фахівців і починаючих підприємців задавалося питання: яке значення мала би інноваційна діяльність для їхніх підприємств, якби вони ними керували. Пропонувалися варіанти відповідей:

1) дуже важливе;

2) досить важливе, але не першорядне;

3) не має великого значення;

4) не має ніякого значення.

Перший варіант відповіді дали лише 10% опитаних, у той час як 90% приблизно нарівно вибрали три залишені варіанти. Після цього питання було змінено: яке значення мали б для вас науково-технічні розробки, якби ви керували General Motors або IBM? У цей раз на першому варіанті зупинилися 90-100% опитаних.

Є підстави вірити, що багато хто з вищезгаданих бар'єрів здійснення інновацій у Росії згодом утратять своє значення. Підвищення конкуренції на внутрішньому ринку (почасти, як неминучий наслідок вступу країни у ВТО) буде сприяти підвищенню інтересу російських компаній до інновацій, супроводжуючи перейманням світового досвіду в цій сфері. В усім світі інновації вважаються необхідною умовою динамічного розвитку компанії, але їм властивий один істотний недолік. Проведення НИОКР і інновацій узагалі сполучено зі значним ризиком.

Ризики інноваційних проектів заслуговують уважного вивчення. Без установлення видів основних ризиків інновацій, механізмів їхнього виникнення і взаємодії неможливо адекватне застосування сучасних методів фінансового менеджменту для планування витрат і результатів НИОКР.

Соседние файлы в папке 03-03-2014_12-12-45