Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03-03-2014_12-12-45 / Конспект лекций.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
260.61 Кб
Скачать

Тема 5. Трансферна технологія: її роль у діяльності технополисов

Одним з найбільш важливих елементів функціонування технополисов є трансферна технологія (від слова “трансферт” - переносити, передавати). Ціль її полягає в максимальному зближенні науки і виробництва, освоєнні ринку наукомісткої продукції. Трансферна технологія зв'язана з “комерціалізацією” наукових досліджень, забезпеченням швидкого й ефективного впровадження їхніх результатів у практику, утіленням їх як у користовану сьогодні підвищеним попитом, так і орієнтовані на завтрашні потреби продукцію, що виробляється тут же, у технополісах, промисловими фірмами.

Крім того, розвиток трансферної технології дає можливість університетам, академічному й іншому дослідницькому інститутам продавати результати своєї діяльності і тим самим діставати кошти для заохочення науковців і свого подальшого розвитку, сприяє зміцненню їхньої матеріально-технічної бази і підвищенню рівня наукових досліджень, дозволяє апробувати результати наукової діяльності, оперативно усувати недоліки, працювати в тісному контакті з практиками і тому точніше враховувати їхньої вимоги; нарешті допомагає краще орієнтуватися в кон'юнктурі ринку. Промисловим же підприємствам і фірмам використання трансферної технології допомагає створювати конкурентноздатну продукцію на основі новітніх технологій; включитися в наукові дослідження, проведені університетами і НДІ; співробітничати з ученими, користуватися їхніми консультаціями, а також дослідницькою базою наукових організацій.

Основними напрямками трансферної технології є:

- проведення університетами і НДІ за замовленням компаній досліджень, орієнтованих на створення нових зразків техніки і технологій;

- співробітництво університетів і НДІ з інноваційними фірмами, що виражається в спільній науковій діяльності і передачі компаніям перспективних ідей і розробок для реалізації;

- маркетингові консультації по новій продукції, новим технологіям і виробничим процесам;

- підготовка за допомогою університетів або інших вищих технічних навчальних закладів висококваліфікованих працівників для конкретних наукомістких виробництв, організація курсів підвищення кваліфікації і семінарів для співробітників высокотехнологічних фірм, менеджерів, фахівців з маркетингу в сфері наукомісткої продукції і високих технологій.

Отже, трансферна діяльність самим безпосереднім образом зв'язана з розвитком наукомістких виробництв, упровадженням новітніх наукових досягнень, створенням нових зразків продукції і підвищенням техніко-технологічного рівня підприємств. Тим самим вона сприяє становленню якісно нової економіки, що існує на базі високих технологій, - економіки XXI століття. Трансферна діяльність також стимулює маркетингове й управлінську, оскільки припускає постійне вивчення мінливої ринкової кон'юнктури, прогнозування пріоритетних тенденцій соціально-економічного розвитку і пошуки організаційних, фінансових, техніко-технологічних і інших механізмів освоєння ринку наукомісткої продукції. У такий спосіб саме в трансферній технології повніше всього виражається сутність діяльності технополісів.

Соседние файлы в папке 03-03-2014_12-12-45