Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1451396610

.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.82 Mб
Скачать

Інформація про Коаліцію громадських

організацій та ініціатив

«Справедливість заради миру на Донбасі»

Коаліція є неформальним об’єднанням 17 громадськихправозахиснихорганізаційтаініціатив,більшість з яких походять з Луганської та Донецької областей. Її було створено з метою координації зусиль учасників об’єднання задля узгодженого документування порушень прав людини, які відбувались під час збройного конфлікту на сході України. Коаліція була створена 29 грудня 2014 року.

Принципами співпраці учасників Коаліції, що закріплені у Меморандумі, є добровільність, орієнтація на співпрацю, рівність учасників, неупередженість та точність при зборі і поширенні даних, законність, пріоритет безпеки жертв та свідків порушень прав людини.

Коаліція працює із своїми офіційними партнерами, такими як ПРООН та Міжнародний Фонду «Відродження», що є частиною мережі Інституту відкритого суспільства, за останній рік розширила співпрацю з урядовими інституціями та міжнародними партнерами.

У своїй діяльності члени та партнери Коаліції ставлять завдання покращити доступ до правосуддя для осіб, які найбільше постраждали від конфлікту. Члени Коаліції спільно створюють Базу даних, у якій збирається інформація про порушення прав людини на сході України в період збройного конфлікту. Інформація з цієї Бази даних буде використовуватися для більш ефективного правового захисту порушених прав та відшкодування завданої шкоди (зокрема через звернення до Європейського суду з прав людини, механізми

міжнародного гуманітарного права, систему вітчизняного кримінального і цивільного судочинства) для жертв, багато з яких є внутрішньо переміщеними особами та належать до інших уразливих категорій.

Важливим завданням Коаліції є боротьба із безкарністю осіб, винуватих у грубих та системних порушеннях прав людини на Донбасі в ході збройного протистояння. Члени Коаліції забезпечують життєво важливу підтримку найбільш потерпілим від конфлікту особам та сприяють їх реінтеграції в українське суспільство, тим самим забезпечуючи свій внесок у відновлення миру і примирення.

Однією з перших спільних ініціатив учасників Коаліції став проект, підтриманий Гельсінським фондом прав людини (Варшава), у рамках якого органі- зації-члени спільно здійснили збір свідчень осіб, що перебували у незаконних місцях несвободи підконтрольних так званим Луганській і Донецькій народним республікам. За результатами проведеної роботи члени Коаліції підготували моніторинговий звіт про порушення прав людини у незаконних в’язницях та рекомендації щодо розслідування та припинення виявлених порушень прав людини, привернення уваги міжнародної громадськості до описаних проблем та притягнення до відповідальності осіб, винних у вказаних порушеннях.

Більше інформації про діяльність Коаліції доступно на сайті http://jfp.in.ua

83

У підготовці звіту брали участь організації та ініціативи - члени Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі»:

Алчевський правозахисний аналітичний центр

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

Громадянський рух «Очищення»

«Донецький Меморіал»

Луганський обласний правозахисний центр «Альтернатива»

Громадська організація «Мирний берег»

Громадський комітет захисту конституційних прав і свобод громадян

Правозахисний центр «Поступ» / Восток SOS

Старобільська громадська організація «Воля»

Старобільська районна громадська правозахисна жіноча організація «Вікторія»

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Центр громадянських свобод / Євромайдан SOS

Центр «Соціальна дія»

Еколого - культурний центр «Бахмат»

84

Наукове видання

Бєлоусов Юрій Леонідович

Кориневич Антон Олександрович

Мартиненко Олег Анатолійович

Матвійчук Олександа В’ячеславівна

Павліченко Олександр Миколайович

Роменський Ярослав Володимирович

Швець Сергій Петрович

ТІ, ЩО ПЕРЕЖИЛИ ПЕКЛО: СВІДЧЕННЯ ЖЕРТВ ПРО МІСЦЯ НЕЗАКОННИХ УВ’ЯЗНЕНЬ НА ДОНБАСІ

МОНІТОРИНГОВИЙ ЗВІТ

Формат 60х84 1/8. Тираж 1000 пр. Ум. друк. арк. 6,8. Зам. № 1728 Видавець і виготовлювач ТОВ «ЦП «КОМПРИНТ»

03150, Київ, вул. Предславинська, 28 Свідоцтво про внесення до Державного реєстру cуб’єкта видавничої справи ДК №4131 від 04.08.2011 р.

85

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]