Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

0700620_0CA3B_tyapkin_k_f_fizika_zemli

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
12.32 Mб
Скачать

а

б

І'ис. / Схема виникнення пришшвів у Землі (а) та їхня роль у зміні кутової швид-

 

 

кості обертання Землі (б):

и>ч

кутова

швидкість обертання Землі; а>м — кутова швидкість обертання Місяця навколо

ісмлі; /', і

сили взаємодії пригогивних хвиль з Місяцем, різниця яких створює момент, що

приводить до зміни кугової швидкості обертання Землі; 1 — зміна кутової швидкості обертання ісмлі; 2 зміна прискорення руху Сонця навколо центра Галактики и; А — апогалактій; П — перигалактій; О — сучасна епоха

повить 24,6 см. Отже, сумарний місячно-сонячний вплив може зумовити максимальні коливання геоїда 78 см. Реальні зміни геоїда, у «в'язку з реологічними властивостями верхніх оболонок Землі, становлять всього 65 % наведеної вище величини, тобто ~51см.

Припливи і зміни кутової швидкості обертання Землі. Описані вище зміни швидкості руху Сонця по галактичній орбіті зумовлюють закономірну зміну всіх елементів руху Землі, і, зокрема, зміну її колової швидкості обертання. Остання, в свою чергу, впливає на зміну швидкості обертання Місяця навколо Землі, точніше навколо їхнього спільного барицентра [143, 224].

Перша відносна зміна швидкості обертання Місяця повинна відбуватися з тих самих причин, з яких змінюється колова швидкість обертання Землі, тобто внаслідок зменшення швидкості

19

поступального руху системи Земля — Місяць за час переміщення від апогалактію до перигалактію, як і її збільшення під час руху Сонячної системи у зворотному напрямку.

Друга відносна зміна швидкості обертання Місяця повинна відбуватися у тому самому масштабі внаслідок збільшення колової швидкості руху Землі (також і барицентра).

Отже, під час проходження Сонячної системи через апогалактій орбітальна колова швидкість Місяця повинна бути максимальною, а під час проходження через перигалактій — мінімальною. Орбітальна колова швидкість Місяця повинна зазнавати періодичних коливань, аналогічних коливанням орбітальної колової швидкості Сонця з таким самим періодом, але в протилежних фазах. У цьому разі впродовж аномалістичного періоду (176-106 років) кутова швидкість обертання Місяця змінюється від значень, більших за кутову швидкість обертання Землі, до значень, менших за неї, і навпаки. Двічі вони виявляються однаковими.

У зв'язку з певними реологічними атастивостями верхніх оболонок Землі екстремуми головних припливних хвиль виявляються зміщеними від осі Земля — Місяць. Напрямок цього зміщення визначається співвідношенням кутових швидкостей обертання Землі <в3 й обертання Місяця навколо барицентра Земля — Місяць юм. В разі зміщення екстремумів припливних хвиль від лінії Земля — Місяць у напрямку обертання Землі під дією місячного притягання утворюється пара сил, що гальмує обертання Землі, а в разі зміщення у зворотному напрямку виникає момент сил, що прискорює обертання Землі (див. рис. 7, а).

На рис. 7, б наведено криві зміни швидкості обертання Землі і прискорення руху Сонця за аномалістичний період, побудовані В.О. Цареградським [224] за даними П.П. Паренаго [143]. Привертає увагу асиметричний вигляд кривої зміни швидкості обертання Землі. Це пов'язано з ексцентриситетом місячної орбіти. Річ у тім, що під час збільшення швидкості обертання Землі відстань між Землею і Місяцем значно менша, ніж у період сповільнення. У зв'язку з цим визначений В.О. Цареградським період сповільнення становить близько 108-106 років, а період прискорення —• 68-106 років.

Описаний вище ефект впливу припливів на зміну кутової швидкості обертання Землі зумовлений коливанням найбільшого моменту інерції Землі, що призводить до послідовної періодичної зміни прискорень і сповільнень обертання Землі із загальною тенденцією до її сповільнення. На цей процес на-

20

кладаються значно слабкіші ефекти вікового сповільнення обертання Землі, пов'язані з дисипацією енергії внаслідок припливних деформацій земної кори, а також гальмівний вплив сонячних припливів.

На закінчення зазначимо, що результати вивчення впливу припливів на Землі на кутову швидкість її обертання пояснюють основну тенденцію останньої до зменшення (див. рис. 6, а), але це зменшення відбувається не плавно, а порушується періодичними коливаннями.

Розділ 2

ФІЗИЧНІ ПОЛЯ І ВНУТРІШНЯ БУДОВА ЗЕМЛІ

2.1. Оболонкова будова Землі

Швидкості поширення пружних хвиль у Землі. В загальних рисах Землю уявляють такою, що складається з концентричних шарів: 1) тонкої кори, структура якої змінна і відносно складна; 2) менш неоднорідної твердої мантії, що простягається від кори до глибини порядку 2 900 км; 3) рідкого зовнішнього шару ядра завтовшки близько 2 200 км; 4) ймовірно твердого внутрішнього ядра радіусом порядку 1 200 км. Такі уявлення грунтуються на результатах вивчення закономірностей поширення в Землі пружних хвиль, викликаних землетрусами.

На рис. 8, а наведено графіки зміни швидкостей поздовжніх і поперечних пружних хвиль від поверхні Землі до її центра, отри-

Рис. 8. Графіки розподілу швидкостей поздовжніх Ур і поперечних У5 пружних хвиль у Землі (а) і відповідні їм концентричні оболонки (зони) Землі (б):

1 - швидкість за Г. Джеффрісом; 2 - швидкість за Б. Гуттенбергом і К. Ріхтером; Я - глибина від поверхні Землі

22

мані Б. Гуттенбергом і К. Ріхтером (1939 р.) та Г. Джеффрісом (1939 р.). Привертає увагу досить добрий збіг кривих за даними різних авторів, що свідчить про їх вірогідність.

Деякими дослідниками запропоновано моделі будови Землі, в основу яких покладено наведені вище графіки поширення пружних хвиль. Вони відрізняються 'Лише деталями. Тому нижче розглянуто одну з них (тип А), складену К.Е. Булленом [28]. Згідно з цією моделлю, Земля розділена на сім концентричних оболонок (зон), яким присвоєно літерні позначення: А, В, С, А Е, Р, О. На рис. 8, б подано схему розміщення зазначених оболонок Землі (із збереженням відносного масштабу), а в табл. 2 наведено фізичні параметри цих оболонок. Параметри пружних властивостей речовини зон отримані в основному за даними сейсмології. Для визначення щільності використано співвідношення між швидкістю поширення пружних хвиль у речовині та її щільністю за умови задоволення відомих значень середньої щільності Землі та моменту її інерції.

Характеристики зон. З о н а А — це земна кора. За підошву кори приймають сейсмічну межу Мохоровичича, довкола якої відбувається зміна швидкості поздовжніх пружних хвиль від 7 до 8 км/с. Це найменш однорідна зона. Детально вона буде розглянута в наступному розділі.

З о н и В, С і В відповідають мантії Землі. Різкої відміни між ними немає, за винятком того, що в інтервалі зони С градієнти наростання швидкостей Ур і У3 з глибиною зростають. Межі між зонами відповідають стрибкам цих значень. Із зоною В дослідники часто пов'язують наявність шару (шарів) «зниженої швидкості» і відповідного йому шару «інверсії щільності». Ці шари звичайно ототожнюють з астеносферою, яка відіграє істотну роль у геотектонічних побудовах. Питання про існування гіпотетичної астеносфери розглянуто нижче. К.Е. Буллен [28], грунтуючись на сучасних даних, дійшов висновку, що існування шарів зниженої

щільності

слід

вважати

цілком м о ж л и в и м , але зовсім н е

д о в е д е н и м .

 

 

 

Сукупність зон В і С звичайно називають верхньою

мантією,

а і) — нижньою мантією.

 

З о н и

Е,

Р і С

відповідають ядру Землі. Зону

Р назива-

ють зовнішнім ядром. У зв'язку з тим, що крізь цю зону не проходять поперечні хвилі, зроблено висновок, що речовина в ньому перебуває у рідкому стані. Більшу частину зони Е розглядають як досить однорідну. Згідно з теорією динамомагнітного поля Землі,

2 3

Т а б л и ц я

2. Параметри моделі будови Землі (тип А)

 

 

Зона

Інтервал

Інтервал

Модуль

Коефіцієнт

Тиск ІЧ0",

 

глибин, км

щільності,

Юнга

Пуассона

Н/мг

 

 

г/см3

£••10", Н/м*

 

 

Кора (А)*

0 - 3 3

(2,84)

(0,91)

(0,267)

0-0,009

В33-413 3,32-3,64 1,60-2,29 0,270-0,280 0,009-0,141

Мантія

С

413

-984

3,64-4,55

2,29-4,68

0,280-0,276 0,141

-0,379

 

О

984-2900

4,55-5,11

4,68-6,33

0,276-0,293

0,379-0,87

 

Е

2898-4000

9,98-11,42

0

0,5

1,36

2,47

 

Р

4000

-4980

11,42-12,17

0

0,5

2,47

-3,20

Ядро

4980

5120

12,17-12,25

 

3,20-3,28

 

а

5120-6371

12,25 12,51

 

3,28-3,61

•Значення параметрів дано умовно. Більш детально див. наступний разділ.

зона Е — зосередження конвективних потоків, які створюють головну частину магнітного поля.

Зону О — внутрішнє ядро — вважають твердим, складеним із досить однорідної речовини.

Зона ґ — перехідний шар між зовнішнім і внутрішнім ядром — характеризується наявністю різкого стрибка у швидкості поширення поздовжніх пружних хвиль. Його відкриття має важливе значення.

Склад земних надр. Проблема складу земних надр нині є однією з найскладніших, оскільки прямих даних про породи в підкоровому просторі немає. Дослідники змушені обмежуватись гіпотезами, що грунтуються на побічних, непрямих даних. Зокрема, корисною є аналогія зі складом метеоритів. Відомі два класи метеоритів: «залізні», що складаються переважно з залізонікелевого сплаву, і «кам'яні», до складу яких входять переважно силікати. Кам'яні метеорити поділяють на дві групи: хондрити (~90 %) та ахондрити (~10 %). Склад хондритів дивовижно одноманітний і подібний до складу ультраосновних порід на Землі; склад ахондритів — ближчий до базальтів. У першому наближенні приймають, що склад ядра подібний до складу залізних метеоритів, а склад мантії — до кам'яних (хондритів). Подальше уточнення складу звичайно здійснюється на основі експериментальних даних про властивості відповідних гірських порід за високих температури і тиску. Проблема ускладнюється тим, що досі ще остаточно не вирішено питання про «гаряче» чи «холодне» походження Землі, хоча більшість дослідників схиляється до уявлення про «холодне» її походження. В цьому разі за механізм утворення внутрішніх оболонок Землі можна прийняти гіпотезу зонної

24

плавки,

запропоновану

Кора

О.П.

Виноградовим

[39].

 

Відмінною

 

особливістю

 

гіпотези

зонної

плавки

від

 

аналогічної гіпотези

граві-

 

таційної

диференціації

є

 

те, що в процесі зонної

 

плавки вгору

підіймаються

 

не легші, а більш легко-

 

плавкі компоненти.

 

 

 

На

 

рис.

9

наведено

 

склад

окремих

зон

Землі

 

згідно

з

гіпотезою

зонної

 

плавки.

Обговорюючи

це

 

питання, К.Е. Буллен вва-

 

жає, що зони В і 2) можна

 

прийняти однорідними

за

 

хімічним і фазовим скла-

 

дом. Деяку відмінність зо-

 

ни С він пов'язує з фазо-

 

вими переходами,

а

зміну

Рис. 9. Розріз Землі за О.П. Виноірадовим

складу

вважає

малою. Хі-

 

мічний і фазовий склади в зонах Е і С він також вважає однаковими, але не чисто залізо-

нікелевими (Ре-№). Різні дослідники поряд з Ре і № включають в ядро Зі, М§, О, 5. К.Е. Буллен услід за О. Сорохтіним віддає перевагу уявленням, згідно з якими ядро (принаймні зовнішнє) складається з Ре20 РеО + Ре.

У наш час В.В. Кузнецов [98] розвиває модель Землі «гарячого» походження. Змістом гіпотези, з якого виходить автор, є допущення можливості існування протопланетної речовини у вигляді перегрітого і переущільненого газу, стисненого до густини порядку ЗО г/см3 й утримуваного гравітаційними силами в деякому об'ємі.

Уявлення автора про утворення оболонок Землі полягають у такому [98]. На периферії переущільненого і перегрітого газу відбувається його конденсування у рідку фазу, що становить речовину зовнішнього ядра (зона £). Переущільнена ділянка стає внутрішнім ядром (зона Є), для якого характерна сталість швидкості поширення пружних хвиль. Перехідна між ними зона Р представ-

лена сукупністю двох рухомих фаз — газоподібної і рідкої, для якої характерні знижені значення швидкості поширення пружних

25

хвиль. Далі речовина зовнішнього ядра на периферії кристалізується й утворює тверду оболонку Землі (зони В, С І П ) . Автор звертає увагу на певний «провал» у графіку швидкостей поширення пружних хвиль на межі між рідким ядром і твердою оболонкою, який він також пов'язує з наявністю двофазного середовища («рідина» — «тверде тіло»).

Конкретний склад окремих зон Землі не обговорюється. Автор обмежується лише такими зауваженнями. Земля утворилася з однорідної речовини з відносною молекулярною масою 10—12. Мабуть хімічний склад речовини кори, мантії, зовнішнього і внутрішнього ядра дещо відрізняється, причому вірогідніше за все в міру збільшення радіуса зростає й середня відносна молекулярна маса речовини Землі.

Гідросфера й атмосфера. Уявлення про оболонкову будову Землі було б неповним, якщо не зазначити існування гідросфери й атмосфери. Г і д р о с ф е р а займає близько 70 % площі поверхні Землі. Вона є складовою частиною земної кори. Більше того, багато дослідників земну кору акваторій морів і океанів виділяють в особливий тип і використовують її для пояснення тектонічних процесів на Землі. Тому це питання детальніше буде розглянуто в наступному розділі.

Щодо а т м о с ф е р и , то вона, в свою чергу, складається з кількох дифузійно розділених шарів (починаючи від поверхні Землі) [60]: тропосфера, в якій зосереджено 79 % всієї маси атмосфери; стратосфера ~20 %; іоносфера ~0,5 % і верхня атмосфера — шар водню, що переходить у міжпланетне середовище. Межі між цими «сферами» виражені не чітко, а їхня форма повторює сплющеність Землі. В атмосфері так само, як і гідросфері і твердій Землі спостерігаються припливи. Атмосфера відіграє, істотну роль у перетворенні сонячної енергії та у визначенні екзогенних геологічних процесів на Землі.

2.2.Гравітаційне поле Землі

іконцепція ізостазії

Гравітаційне поле. Однією з основних характеристик гравітаційного поля є його напруженість або відповідна їй величина прискорення вільного падіння. Величину прискорення вільного падіння на поверхні Землі отримують різними способами: прямим вимірюванням приладами, обчисленнями, в яких використовується теорія руху штучних супутників у гравітаційному полі Землі та ін.

2 6

Величина прискорення вільного падіння на поверхні Землі складається з двох компонентів. Один з них зумовлений притяганням мас Землі, а другий — відцентровою силою обертання Землі навколо власної осі. Сукупна дія цих сил призводить до стиснення Землі. Величину цього стиснення є можна визначити із

співвідношення

 

 

 

(2)

де д =

1/289 — відношення відцентрової сили до сили гравітації

на екваторі

р — відношення різниці сил гравітації на полюсі й

екваторі до сили гравітації на екваторі.

 

Вираз нормального прискорення вільного падіння £о для зем-

ного еліпсоїда (еліпсоїда Клеро) має вигляд:

 

 

 

£ о = & (1 + р $ і п 2 2ф' - р,зіп2 2ф'),

(3)

де р, =

Є

1 1

 

— + — єр ; ф' — геодезична широта.

 

У 1971 р. Міжнародна спілка геофізики і геодезії рекомендувала таку формулу для обчислення нормального значення прискорення вільного падіння [55]:

Во« 978 031,8 (1 + 0,0053024 зіп2ср - 0,0000059 зіїйср) мГал, (4)

де ф — географічна широта.

Відхилення спостережуваних (або обчислених ) значень прискорення вільного падіння від нормальних називають аномаліями На рис. 10 наведено схему гравітаційних аномалій у вільному повітрі. Аномалії зумовлені щільнісними неоднорідностями в Землі. Вони створюють невеликі відхилення рівневої поверхні гравітаційного потенціалу від земного еліпсоїда, перетворюючи

його на геоїд.

Г е о ї д — це рівнева поверхня гравітаційного потенціалу, яка щонайближче збігається з земним еліпсоїдом і перпендикулярна в кожній точці до вектора сили гравітації. Відхилення геоїда вад земного еліпсоїда С, можна обчислити за формулою Стокса [55]:

С(а, фо, А<,) - - 4 — | | М(а, Ф, X)

(5)

де а, ф, X — сферичні координати змінної точки на поверхні Землі, прийнятої за сферу радіусом а; а, ф0, А^ — сферичні координа-

2 7

8

С-,