Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

5.2 Протипожежні заходи при ремонті машини

Правила пожежної безпеки встановлює вимоги пожежної безпеки і поширюється на всіх робітників цеху, а також на осіб, які виробляють тимчасові роботи і знаходяться на території цеху.

Відповідальність за протипожежний стан на виробничих ділянках, майстерень, кімнат прийому їжі, комор та побутових приміщень покладається на старших майстрів, начальником цеху - розпорядженням.

Всі особи знову, які надходять в цех, робочі, ІТП і службовці повинні бути проінструктовані про заходи пожежної безпеки при оформленні на роботу відділом охорони праці.

Проведення первинного та щоквартального протипожежного інструктажу робітників і службовців в цеху на робочих місцях покладається на змінних майстрів, механіків, енергетиків ділянок з обов'язковою реєстрацією в журналі інструктажів.

Протипожежна інструкція цеху визначає заходи пожежної безпеки для виробничих ділянок і передбачає:

- заходи для окремих процесів виробництв, недотримання яких може викликати пожежу;

- порядок зберігання пожежовибухонебезпечних речовин і матеріалів на виробничих ділянках, комор і т.д.;

- місця, де заборонено куріння і застосування відкритого вогню, а також місця, де куріння та проведення вогневих робіт дозволено;

- схему розташування засобів пожежогасіння;

- схему евакуації при пожежі трудящих цеху.

Особи, відповідальні за пожежну безпеку на виробничих ділянках, зобов'язані:

- не допускати до роботи робітників, які не пройшли інструктаж з дотримання заходів пожежної безпеки;

- роз'яснювати підлеглому персоналу правила пожежної безпеки для даної виробничої ділянки та порядок дій у разі спалаху або пожежі;

- розробити додаткові заходи з пожежної безпеки враховуючи особливості виконання технологічних процесів і організувати виконання цих заходів робітниками;

- постійно стежити за дотриманням протипожежного режиму всіма робочими виробничої дільниці;

- стежити, щоб перед здачею зміни і закінченням роботи проводилася ретельне прибирання робочих місць, кімнат майстрів та обліковців, майстерень, кімнат прийому їжі;

- стежити за справністю електроприладів, вентиляції, електроустановок та електропроводки і вживати заходів до усунення виявлених несправностей;

- призначити осіб, відповідальних за експлуатацію нагрівальних приладів та місць проведення тимчасових і постійних вогневих робіт;

- забезпечити справний пожежний стан засобів пожежогасіння (пожежних щитів, пожежних кранів).

- організувати добровільні пожежні дружини на, навчити їх діяти у надзвичайних ситуаціях, списки вивісити на пожежних щитах;

- при виникненні пожежі, до прибуття пожежної частини, вживати заходів до його ліквідації.

Територія цеху повинна постійно утримуватися в чистоті і порядку. Все побутове сміття, відходи, що утворюються під час виконання технологічних операцій (за винятком відходів ПММ, кольорових і чорних металів), необхідно систематично видаляти на спеціально виділене місце. У міру наповнення коробів, старші майстри дільниць спільно з комірником забезпечують своєчасне вивезення відходів за територію цеху.

До всіх приміщень, електрощитів обладнання, засобів пожежогасіння повинен бути забезпечений вільний доступ. Готова продукція, напівфабрикати, тара повинна складуватися на певних ділянках, розміщення яких узгоджується з відповідальним за пожежну безпеку на дільницях.

Куріння в цеху дозволено тільки в спеціальних відведених місцях, де повинні бути урни. Місця, відведені для куріння, повинні мати напис «Місце для куріння». Відповідальний за пожежну безпеку визначає місце для куріння на закріпленій ділянці і призначає відповідальних за підтримку культури виробництва в даному місці. Винні у порушенні норм пожежної безпеки та промислової санітарії піддаються адміністративному і дисциплінарному покаранню, згідно розпорядження по цеху та наказу по комбінату.

Проходи, виходи, коридори, тамбури, сходи, в'їзні ворота, позначені на схемі евакуації трудящих при пожежі, повинні утримуватися в справному стані і нічим не захаращуватися.

Спецодяг повинен зберігається в побутових приміщеннях в металевих шафах. Промаслений спецодяг зберігати тільки в розвішеному стані. У кишенях спецодягу забороняється зберігати промаслене ганчір'я. Залишати спецодяг на обладнанні, верстаках, у робочих місць не допускається.

Для зберігання чистого ганчір’я на ділянках встановлені металеві ящики. Відпрацьоване промаслене ганчір'я повинно зберігатися в роз'ємних коробах і накривається кришкою. У міру заповнення коробу, відповідальний за пожежну безпеку дільниці забезпечує своєчасне перевезення наповненого короба на тимчасову площадку зберігання.

Всі пожежовибухонебезпечні приміщення (комори ПММ, масло підвали, побутові, місце установки електроерозійних верстатів в інструментальній службі) повинні бути забезпечені справною припливною-витяжною вентиляцією. Відповідальним за справний стан вентиляційних систем є відповідальний за пожежну безпеку на ділянці і енергетик цеху.

При виникненні пожежі у виробничих приміщеннях вентиляційні системи вимикаються.

Для швидкого виклику пожежної охорони при виникненні пожежі, в цеху є телефонний зв'язок. Телефони встановлені в кімнатах майстрів, та адміністративному приміщенні.

Для гасіння пожеж в цеху встановлені пожежні щити та пожежні крани. Пожежні крани укомплектовані з'єднаними між собою рукавами і стволами і поміщені в шафи.

Весь пожежний інвентар та засоби пожежогасіння постійно повинні знаходиться в справному стані. Відповідальними за стан пожежних щитів є відповідальний за пожежну безпеку на ділянці. Відповідальність за справність пожежних кранів покладена на енергетика цеху.

Використання пожежного інвентарю для господарських, виробничих та інших потреб, не пов'язаних з ліквідацією пожеж, загорянь і аварій, категорично забороняється.

Відповідальний за безпечне обслуговування та експлуатацію електрогосподарства цеху призначений енергетик цеху. Необхідно періодично проводити перевірку справності електромережі, як зовнішнім оглядом, так і приладами. Вимірювання опору ізоляції електромережі має здійснюватися в приміщеннях з нормальним середовищем один раз на рік, а в сирих приміщеннях з їдкими парами і газами - не рідше двох разів на рік.

Різні несправності, які можуть викликати іскріння, коротке замикання, нагрів або провисання проводів, зіткнення їх між собою або з конструктивними елементами будівель і різними предметами, повинні негайно усуватися.

Не допускається застосовувати для світильників абажури з паперу та інших горючих матеріалів без спеціальних каркасів, підключати кілька споживачів електроенергії.

Забороняється застосовувати некалібровані плавкі вставки для захисту електромереж, використовувати ролики, вимикачі, рубильники, штепсельні розетки для підвішування одягу, плакатів і т.д., а також заклеювати або закривати частини електромережі.

Несправне обладнання та апаратура повинні негайно бути відключені від електромережі.

У всіх приміщеннях (незалежно від їх призначення, ступеня вогнестійкості тощо), які після закінчення робіт зачиняються і не контролюються, всі електрогосподарство повинно бути повністю знеструмлене. В інших приміщеннях після закінчення робіт повинно залишатися тільки чергове освітлення.

Для проведення тимчасових (газу електрозварювальних, паяльних і т.п.) вогневих робіт у пожежовибухонебезпечних приміщеннях, дільницях і на установках оформляється «План проведення вогневих робіт». На підставі цього плану оформляється «Дозвіл на проведення робіт» із зазначенням конкретного місця, часу і характеру, а також виконавця, узгоджується з працівниками пожежної охорони та адміністрацією комбінату.

Усі працівники, пов'язані з проведенням тимчасових вогневих робіт, проходять пожежно-технічний мінімум з наступною здачею заліків та отримують талон з техніки пожежної безпеки.

Кожен робітник і службовець, який помітив загоряння, задимлення або інші явища, які можуть призвести до виникнення пожежі, зобов'язаний:

- викликати до місця пожежі майстра (начальника) зміни, начальника (заступника) цеху (ділянки), механіка цеху, енергетика цеху або осіб, які їх замінюють;

- вжити заходів з обмеження поширення вогню та ліквідації пожежі.

Начальник (заступник) цеху, майстер (начальник) зміни, енергетик, механік цеху або особи, які їх замінюють, містер, прибув до місця пожежі визначає ступінь небезпеки загоряння та організовує його ліквідацію засобами пожежогасіння, що знаходиться в цеху. При високого ступеня небезпеки спалаху (загроза для життя людей, вогонь біля комор ПММ, місць зберігання упаковки і тари, загроза тривалого виводу з ладу основного устаткування) керівник прибув до місця загоряння негайно викликає пожежну частину по телефону. Керівник, що викликав пожежну частину зобов'язаний:

- організувати зустріч пожежної частини і надати допомогу у виборі найкоротшого шляху для під'їзду до осередку пожежі та введення засобів гасіння;

- видалити з приміщення за межі цеху, всіх робітників і службовців, не зайнятих ліквідацією пожежі;

- зробити за необхідності відключення електроенергії, зупинку транспортувальних пристроїв, агрегатів, апаратів, перекриття сировинних газових, парових та водяних комунікацій, зупинення систем вентиляції в аварійному та суміжних з ним приміщеннях і виконати інші заходи, що сприяють запобіганню поширення пожежі;

- припинити всі роботи, крім робіт, пов'язаних з роботами з ліквідації пожежі;

- взяти участь в ліквідації пожежі відповідно до вказівок керівника.

Загальне керівництво з гасіння пожежі до прибуття пожежних підрозділів здійснює одна з осіб,відповідальних за пожежну безпеку. Він зобов'язаний:

- у разі загрози для життя людей негайно організувати їх порятунок, використовуючи для цього наявні сили і засоби;

- при необхідності привести в дію стаціонарні засоби пожежогасіння;

- при необхідності забезпечити захист людей, які беруть участь у гасінні пожежі, від можливих поразок електрострумом, отруєнь, опіків;

- одночасно з гасінням пожежі проводити охолоджування конструктивних елементів будинків і технологічної апаратури, яким загрожує небезпека від впливу високих температур.

Після ліквідації пожежі створюється комісія для визначення необхідності відновлювально-ремонтних робіт. «Пуск» виробництва здійснюється відповідно до технологічного регламенту, інструкціями в послідовності, що забезпечує пожежну безпеку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]