Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з ОПГ Костюченко.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.95 Mб
Скачать

3.Методика визначення матеріальних збитків від непрацездатності потерпілих внаслідок нещасних випадків, професійних і загальних захворювань.

Як ми вже зазначали, на сьогодні витрати на поліпшення умов праці та підвищення її безпеки не окуповують себе. У зв'язку з цим підприємства витрачають значні кошти на пільги, компенсації та відшкодування наслідків несприятливих умов праці.

Нижче наведена методика визначення матеріальних збитків від непрацездатності потерпілих внаслідок нещасних випадків, професійних і загальних захворювань.

Матеріальні збитки, що їх зазнає підприємство, обумовлені двома основними причинами:

1.Виробничий травматизм і профзахворювання,які спричиняють збитки тим, що працівники, які отримали травму чи захворіли від несприятливих факторів виробничого середовища, не беруть участі у створенні матеріальних цінностей.

Розмір матеріальних збитків визначається за формулою:

, (16)

де: загальна кількість днів непрацездатності за розрахунковий період часу;

середньоденна втрата прибутку від невиробленої продукції в розрахунку на один день;

середній розмір виплат по листкам непрацездатності за один день непрацездатності всім потерпілим від травм, грн.;

2. Загальні захворювання працівниківспричиняють матеріальні збитки з причини того, що хворі працівники не беруть участь у створенні матеріальних цінностей. Обсяг вказаних збитків від захворювання обчислюється за формулою:

, (17)

де: загальна кількість робочих днів, що їх втратили за звітний період всі працівники, які хворіли;

середній розмір виплат за один робочий день за всіма листками непрацездатності, що обумовлені загальними захворюваннями, грн.;

середньоденна втрата прибутку.

3. Показники річних втрат обсягу виробництва продукції, що їх зазнає підприємство, обумовлені:

1) річним травматизмом і професійними захворюваннями:

, (18)

де обсяг виробленої продукції за рік, грн.;

2) загальними захворюваннями працівників підприємства:

. (19)

Узагальнений показник, який характеризує сумарні втрати підприємства від травматизму, професійних захворювань і загальних захворювань визначається формулою:

. (20)

Узагальнений показник втрат підприємства визначає відсотки втрат річного прибутку через травматизм, профзахворювання та загальні захворювання працівників.

Відзначимо, що подані методики не дають можливості визначити повні втрати підприємства, які зумовлені пошкодженням обладнання, машин й інвентарю при аваріях, невиробничих втрат часу на розслідування травматизму та зупинці технологічного процесу та інші втрати. Для цього застосовується методи економічного аналізу, системного аналізу, ситуаційного аналізу, які повинні бути відомі студентам.

4. Витрати на здійснення заходів з поліпшення умов і охорони праціскладаються з поточних (експлуатаційних) витраті капітальних витрат, тобто:

. (21)

З іншого боку, загальні витрати(вкладення) підприємства на охорону праціза всіма джерелами фінансування складаються з витрат, регламентованих нормативними актами держави, передбачені колективним договором (), часткові (непередбачені) витрати з охорони праці підприємства ():

. (22)

________________________________________________________________________________