Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з ОПГ Костюченко.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.95 Mб
Скачать
  1. Шкідливість мобільних телефонів

6 березня 1983 р. компанія Motorola випустила перший в світі комерційний портативний мобільний телефон – апарат DynaTAC 8000X, на який було витрачено більше 100 млн.$ та 15 років розробок. Телефон важив 794 г і мав розміри 33×4,4×8,9 см. У 1998 р. випущений перший мобільний телефон с сенсорним екраном.

Мобільний телефон(МТ) або сотовий телефон – переносний засіб зв’язку, призначений переважно для голосового спілкування. МТ складається з процесора, оперативної пам’яті для роботи операційної системи (OC), постійну пам’ять для зберігання телефонної книжки,OCта її даних. Звичайний МТ використовує ОС виробника, яка закрита і не розширювана, окрім моделей Sony Ericsson и Siemens, ОС яких можна розширити патчами (від англ. patch – латочка, тобто інформація, призначена для автоматизованого внесення певних змін у комп’ютерні файли, зокрема в програмне забезпечення, графіку тощо).

У кінці ст. з’явилися кишенькові персональні комп’ютери (ПК), які доповнені функціональністю мобільного телефону –комунікатори(від англ. communicator, PDA phone).

Проте широкого поширення з початку ст. набули смартфони (від англ. smartphone — розумний телефон), які оснащені відносно розвиненою ОС (iOS, Android, Windows Phone та ін.), відкритої для розробки програмного забезпечення сторонніми розробниками, що дозволяє значно розширити функціональні можливості цих апаратів.

Оскільки МТ поширює неіонізуюче ЕМВ, а сам він знаходиться близько до тіла людини, існує думка про шкідливість цього апарату. Вказане випромінювання здатне викликати локальне підвищення температури живих тканин, призводити до виникнення хромосомної аберації у клітинах, а також стати причиною онкологічних захворювань мозку людини. Десятирічний експеримент, який проводили фахівці ВОЗ у 13 країнах, показав, що активні користувачі сотового зв’язку хворіють на рак на 50 % частіше за інших.

Межу безпеки МТвстановлюють за:

а) щільністю потоку електромагнітної енергії w(мВт/см2) – потужність на одиницю площі;

б) потужністю поглинутої дози SAR (SpecificAbsorptionRates) – специфічна норма поглинання, мВт/г, тобто енергіяp, що поглинається одиницею маси за 1 с.

Опромінення людини від МТ в термінах SARу частотному діапазоні 3 ГГц (= 10 см) становитьp= 2 Вт/кг = 2 мВт/г = 2 Дж/(скг) = 2 Гр/с2 Зв/с, де Гр (Грей) – одиниця поглинутої дози м’язової тканини людини; Зв (Зіверт) – одиниця еквівалентної дози (міра біологічної дії).

Дані SARта інтенсивності випромінюванняwдеяких моделей мобільних телефонів [13]:

Таблиця 7

Фірма,

тип МТ

Motorola

Sony

Nokia

Ericsson

Philips

w, мкВт/см2

48

22 –55

75

109

136

p, мВт/г

0,33

0,41 – 0,88

0,73

0,91

1,05 – 1,06

Відповідно до санітарних норм [4], гранично допустимий рівень інтенсивності випромінювання мобільних телефонів, які працюють в частотному діапазоні 1 – 3 ГГц (довжина хвилі біля 10 см), становить в Україні wдоп. = 2,5 мкВт /см2.

Як видно із табл.7, деякі зразки телефонів (Nokia,Ericsson,Philips) за інтенсивністю випромінювання значно перевищують гранично допустимий рівень. Це означає, що їх випромінювальна потужність більша допустимого значення рівня опромінення для населення (2,5 мкВт/см2) в30 55 разів! (наприклад, дляPhilipsN=w/wдоп. = 136/2,5 = 54,4).

Проведені дослідження в Росії та в Англії показали, що в момент з’єднання абонентів

інтенсивність випромінювання в 20 разів більше, ніж у період розмови. Це означає, що до моменту з’єднання абонентів телефон потрібно тримати подальше від голови та інших критичних органів. Враховувати потрібно також те, що в ближній зоні електромагнітного випромінювання МТ спадання амплітуд електричної та магнітної складових ЕМП відбувається за законом

Е0~ 1/r3, (19)

Н0~ 1/r3 (20)

(є сенс використання гарнітура до телефону). Ось чому доцільна приказка: “Носіть мобільні телефони біля того органу, який вам не потрібен”.

Сигнал МТ проникає в мозок на глибину 37 мм (у дітей глибше тому, що товщина черепної коробки менша). При цьому ЕМП мобільного телефону змінює електроімпульси головного мозку, в результаті чого порушується керування центральною нервовою системою роботою організму. Дитячий організм більш чутливий до ЕМП у зв’язку з більшою провідністю мозкової тканини та тонкими кістками черепа. Окрім цього, додаткове навантаження на організм здійснюють сотові станції та ретранслятори мобільного зв’язку (w= 0,1 – 3 мВт/см2).

Як наслідок тривалого опромінення в зоні функціонування мобільного телефону, а саме нехтування часом розмови призводить до:

  • погіршення слуху та зору;

  • розладнання координації рухів (вестибулярний апарат);

  • погіршення оперативної (короткотермінової) пам’яті та мислення;

  • втоми і запаморочення;

  • головного болю, який може перейти з часом в хронічну біль (мігрень);

  • шуму в голові та різі в очах;

  • руйнування кришталику ока (від внутрішнього перегріву), розвитку катаракти;

  • спадання сексуальної потенції у чоловіків (мобільники в 3 рази знижують якість сперми) та скорочення періоду репродуктивної функції у жінок;

  • збільшення ризику онкологічних захворювань (насамперед мозку, та інших органів з недостатньо інтенсивним кровообігом).

Здійснимо розрахунки. Потужність телефону “SonyEricsson”cкладаєP= 0,3 Вт (300 мВт). Розрахуємо щільність потоку електромагнітної енергіїwбіля антени в режимі генерації (роботи гетеродина – генератора високої частоти). Довжина антениL= 6 см, площа бокової поверхні циліндру, радіусомr= 1 см, така:S= 2rL= 23,141см6 см37,68 см2. Знаходимо розрахункову густину потоку енергії ЕМП:wр=P/S= 300 мВт / 37,68 см28 мВт/см2. Розглядаючи захист часом, будемо мати обернено пропорційну залежністьwіt . Тобто:

, (21)

де w= 1000 мкВт/см2= 1 мВт / см2,t= 0,2 год = 12 хв.

Розв’язуючи систему пропорцій, маємо розрахунковий час гранично допустимого (нешкідливого) користування мобільним телефоном “SonyEricsson”:tр = 12 хв / 8 =1,5 хв.