Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ДИ практ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
296.96 Кб
Скачать

3 Задачі

При вирішенні задач рекомендується використовувати міжнародні позначення показників (додаток А).

Задача А. Для отримання безпроцентного кредиту терміном на 5 років підприємству необхідно обґрунтувати фінансово-економічну ефективність інноваційного проекту (на підставі динамічних показників та середньорічної рентабельності), який реалізується у рамках розробленої програми стратегічного розвитку підприємства. В таблицях наведено вихідні дані для розрахунку.

Таблиця

Вихідні дані для розрахунку дохідності проекту

Показник

Одиниці виміру

Значення

Витрати на придбання та транспортування обладнання

$ США

1 000 000

Додаткові інвестиції

$ США

100 000

Обсяг річного продажу продукції (починаючи з 2-го року)

$ США

2 000 000

Податок на прибуток

%

21

Валютний депозит

%

12

Рівень премії ризику

%

5

Рівень інфляції на валютному ринку

%

3

Таблиця

Поточні витрати на здійснення проекту

Витрати

Рік

1

2

3

4

5

Разом, $ США

700 000

600 000

600 000

700 000

в т.ч. амортизація

Нараховується кумулятивним методом протягом 8 років

Крім того, треба довести можливість повернення кредиту у встановлений термін (з урахуванням фактора часу). При розв'язанні задачі слід враховувати, що витрати на придбання обладнання здійснюються в 1-й рік, а додаткові інвестиції – в 3-й.

Задача Б. Підприємство бажає придбати нову технологічну лінію (вартість установок 4 млн. грн., інформаційних систем – 2 млн. грн., основні фонди, які відносяться до першої групи – 3 млн. грн., основні фонди, які відносяться до другої групи – 1 млн. грн.). Монтаж технологічної лінії може бути здійснено за рік. Починаючи з другого року підприємство за рахунок поліпшення якості продукції отримуватиме додатковий прибуток до оподаткування 800 тис. грн. щоквартально протягом чотирьох років, амортизація введених основних фондів нараховується відповідно діючого законодавства України. Модернізація установок коштуватиме 400 тис. грн. у третьому році. Ставка податку на прибуток – 21 %. Проте підприємство має тільки 5 млн. грн. власного стартового капіталу середня ефективність використання якого складає 10 %. Необхідно обґрунтувати оптимальну структуру капіталу для реалізації цього проекту, якщо у підприємства є можливість залучення позикового капіталу на наступних умовах: або банківський кредит вартістю 22 % річних (банк згоден видати кредит лише на придбання установок), або емісія облігацій зі ставкою купонного відсотка 18 % (рівень витрат на емісію складає 0,2). Обґрунтувати можливість надання інвестору премії за ризик.

Задача В. Обсяг річного продажу продукції на підприємстві 23 000 000 грн. Щорічні витрати при цьому 19 000 000 грн. Пропонується впровадження нової високопрогресивної установки вартістю 7 000 000 грн. При роботі цієї установки планується протягом 4 років отримувати щорічне зниження витрат виробництва у розмірі 2 000 000 грн. Оцініть ефективність інноваційного проекту за допомогою основних оціночних показників (які враховують фактор часу) при умові, що амортизація нараховується згідно діючого законодавства України, податок на прибуток – 21 %, депозитна ставка – 12 % річних. Приймаючи до уваги, що розподіл результатів інноваційної діяльності носить характер нормального розподілу, охарактеризуйте величину ризику збитковості проекту, якщо існує 22 % ймовірність зменшення величини очікуваної економії на 30 % та 7 % ймовірність її збільшення на 5 %. Таблиця стандартного нормального розподілу наведена у додатку Б.

Задача Г. Збільшення випуску продукції відповідно до обсягу 30 000 шт. у рік може бути досягнуте за рахунок реконструкції діючого підприємства або будівництва додаткового нового. Техніко-економічні показники можливих форм збільшення обсягів виробництва подані в таблиці.

Таблиця

Техніко-економічні показники

Показник

Діюче підприємство

Нове будівництво

до реконструкції

після реконструкції

Річний обсяг продукції, шт.

20 000

30 000

10 000

Собівартість одиниці продукції, грн.

220

210

190

Ціна одиниці продукції, грн.

300

300

300

Амортизаційні відрахування протягом року, тис. грн.

40

90

60

Капітальні вкладення, тис. грн.

-

500

700

Рівень ризику втрат, %

-

6

9

Вільний власний капітал, грн.

400 000

Плановий горизонт, роки

5

Вартість капіталу, %

15

Депозитна ставка, %

11

Реконструкція підприємства може бути виконана протягом року (із зупиненням його роботи, при цьому старе обладнання продається по залишковій вартості – 100 000 грн.), будівництво нового цеху – 2-х років (без зупинення старого цеху). Повертання тіла кредиту – одноразово, наприкінці планового горизонту, відсотки за користування кредитом сплачуються щорічно.Податок на прибуток складає 21%.

На підставі наведених даних визначити більш привабливий варіант інвестування, приймаючи до уваги комерційну ефективність проекту (основні динамічні оціночні показники) та ціну ризику.

Задача Д. На підприємстві розроблено два варіанти нарощення виробничої потужності (реконструкція діючого виробництва або будівництво додаткового нового цеху). За даними таблиці (див. задачу Г), яка містить основні техніко-економічні показники обох варіантів, необхідно оцінити заплановану реконструкцію (використовуючи статичні показники порівняльної та абсолютної ефективності), якщо тривалість здійснення реконструкції 2/3 року, нового будівництва – 3/2 року, період освоєння введеної потужності при реконструкції 1/3 року, при новому будівництві – 1/2 року. Нормативний коефіцієнт порівняльної ефективності капіталовкладень 0,12.

Задача Ж. Реалізація інноваційного проекту передбачає придбання обладнання на суму 3 млн. грн. Маркетингове дослідження показало, що протягом перших двох років можливою є щорічна реалізація 10 млн. од. продукції за ціною 1,6 грн., собівартістю – 1,33 грн. Починаючи з третього року, завдяки успішній рекламній компанії обсяги реалізації продукції можуть бути збільшені на 10 %, що потребує одноразових додаткових капіталовкладень у розмірі 500 тис. грн. Виходячи з того, що розрахунковий період становить 4 роки, амортизація нараховується методом подвійного зменшення залишкової вартості протягом п'яти років, вартість капіталу – 15 %, а податок на прибуток – 21 %, необхідно обґрунтувати доцільність реалізації проекту за основними оціночними показниками економічної ефективності та охарактеризувати його чутливість до величини ціни одиниці продукції.

Задача З. Спеціалісти венчурної фірми "Новатор" розробили та запатентували ноу-хау – радикально нову технологію виробництва гідравлічних циліндрів. Ця промислова технологія практично готова до продажу.

ВАТ "Точмаш" здійснює виробництво та продаж машинобудівельної продукції виробничо-технічного та спеціального призначення. На заводі розробляється інноваційний проект з випуску нових моделей гідравлічних домкратів, що застосовуються при виробництві сільськогосподарської техніки та автомобілів для комунального господарства. Для завершення проекту необхідно закупити ліцензію на радикально нову технологію виробництва гідравлічних циліндрів фірми "Новатор".

При вирішенні завдання необхідно врахувати наступні дані:

  • строк ліцензії – 7 років;

  • середньорічний обсяг продажу гідравлічних домкратів може скласти 2 тис. шт. при ціні 900 грн. за шт.;

  • чистий прибуток за одиницю продукції ліцензіата має за планом скласти не менш 80 грн.;

  • ставка "роялті" у відсотках від обсягу продажу продукції по ліцензії, еквівалентна участі ліцензіара в додаткових прибутках ліцензіата на рівні 30 %, складає 5 %;

  • промислове освоєння технології ліцензіара у ліцензіата може скласти не менш 50 тис. грн.;

  • витрати на самостійну "повторну розробку" даної технології ліцензіатом складуть не менш двох років та коштуватимуть йому не менш 500 тис. грн.;

  • у випадку несанкціонованого освоєння нової запатентованої ліцензійної технології ліцензіатом (напр., шляхом промислового шпіонажу) його юридичні витрати можуть скласти: оплата адвокатів – 250 тис. грн.; оплата судових та інших витрат – 350 тис. грн., оплата роботи технічних й патентних експертів – 40 % від витрат на самостійну "повторну розробку";

  • ціна заходів щодо технічної допомоги при промисловому засвоєнні технології у ліцензіата приблизно 120 тис. грн.;

  • ціна послуг щодо перепідготовки кадрів ліцензіата складатиме 80 тис. грн.

Завдання щодо аналізу інноваційної ситуації.

Необхідно визначити та обґрунтувати вид специфічної інноваційної стратегії, яку може використовувати кожне з підприємств, вказати його стратегічний девіз. Необхідно розрахувати:

  1. правову компоненту паушальної ціни патентної ліцензії на ноу-хау для промислової технології;

  2. величину паушальної ціни патентної ліцензії на ноу-хау;

  3. величину паушальної ціни у випадку безпатентної ліцензії на ноу-хау;

  4. розмір плати за ліцензію, яка має характер "роялті" при умові застосування мінімальної величини інтервалу "ставки роялті" згідно "золотому правилу" ліцензійної торгівлі;

  5. величину паушальної частини змішаної форми ціни ліцензії, якщо за договором через "роялті" буде сплачуватися 70 %.

Задача К. Інноваційний проект характеризується наступними параметрами: одноразові інвестиційні витрати на придбання обладнання – 2000 тис. грн.; поточні щорічні доходи (тис. грн.) – 1700, 1300, 700, 900, 1000, 700, 700, 700; поточні щорічні витрати (тис. грн.) – 700, 600, 500, 350, 300, 250, 200, 200 (у тому числі амортизаційні відрахування, що нараховуються згідно діючого законодавства України). Крім того, у третьому році уперше виникає необхідність додаткових витрат із прибутку до оподаткування у розмірі 120 тис. грн. Згодом ці виплати збільшуються щороку на 15 %. З огляду на те, що плановий горизонт дорівнює 5-ти рокам, податок на прибуток – 21 %, депозитна ставка – 17 %, початок здійснення проекту припадає на початок календарного року, необхідно обґрунтувати оптимальний термін реалізації проекту. Після ліквідації проекту обладнання реалізується по залишковій вартості. У період реалізації проекту в будь-який момент існує можливість вкладення грошових коштів у банк до кінця 5-го року.

Задача Л. Фірма має 200 000 грн. вільних коштів і бажає використати їх ефективно протягом 4-х років. Існують наступні варіанти:

  • придбання акцій венчурної фірми, що приноситиме 55 % на рік;

  • придбання обладнання для фінансового лізингу (по 135 000 грн. за рік);

  • придбання 20 000 тон товару одноразово для наступного його продажу (рівними частинами) з прибутком 7 грн. за тону;

  • вклад на рахунок у комерційному банку під 28 % річних.

Податок на прибуток становить 21 %.

Слід відзначити, що вказані проекти мають різний рівень надійності. Так у першому випадку ризик становить 25 %, у другому – 9 %, у третьому – 6 %, надійність вкладу в банк становитиме 91 %.

Керівник фірми схильний до другого варіанту. Як представник фінансово-економічного відділу охарактеризуйте цей варіант із точки зору: 1) його комерційної ефективності (за допомогою динамічних оціночних показників, виходячи з альтернативної вартості капіталу); 2) ціни ризику (у порівнянні з іншими варіантами). На підставі отриманих результатів зробіть висновок відносно вірності рішення, прийнятого керівником.