Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ел.маш.лекции.практ.и т.д / Контр_пит_ПМК4

.pdf
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
204.65 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ Кафедра Автоматизований електропривід

«Затверджую»

Зав. кафедри АЕП, к.т.н., доцент

__________________ Куценко Ю.М. «_____»________________ 2011 р.

Питання для підготовки

до поточного модульного контролю №4 по змістовному модулю №4 «Синхронні машини. Електричні машини систем

автоматики»

Розглянуто на засіданні кафедри «Автоматизований електропривід» та рекомендовано до використання в учбовому процесі.

Протокол № 1 від « 30 » серпня

2011 р.

 

 

 

 

 

Питання розробив: ст. викл. каф. АЕП Смуригін В.М.

Мелітополь, 2011

Питання для підготовки:

1Призначення і види синхронних машин. Конструктивні схеми явнополюсної і неявнополюсної синхронної машини. Режим роботи, кут навантаження. Схеми збудження синхронних машин.

2Режім х.х. синхронного генератора. Картина магнітного поля в зазорі явнополюсного і неявнополюсного синхронного генератора. Оцінка магнітного поля збудження.

3Режим симетричного навантаження синхронного генератора. Реакція якоря. Суть теорії двох реакцій. Основні величини, параметри і співвідношення, що характеризують властивості синхронного генератора в режимі навантаження.

4Реакція якоря синхронного генератора при різному характері навантаження. Пояснити вплив реакції якоря за допомогою моделі синхронного генератора і векторних діаграм при різному характері навантаження.

5Статичні характеристики синхронного генератора: характеристики х.х., к.з., зовнішні, регулювальні і навантаження. Поняття відношення короткого замикання і реактивного трикутника Пояснити вид характеристики і властивості синхронного генератора в сталому режимі роботи.

6Векторні діаграми напруги явнополюсного синхронного генератора. Призначення векторних діаграм, обґрунтування і практична побудова.

7Векторні діаграми напруги неявнополюсного синхронного генератора. Призначення векторних діаграм, обґрунтування і практична побудова.

8Векторна діаграма ЕМДС (Потье) синхронного генератора. Призначення. Методика побудови і визначення номінального струму (або МРС) збудження синхронного генератора.

9Енергетична діаграма перетворення активної потужності в синхронному генераторі. Виведення рівняння активної потужності синхронного генератора. Аналіз рівнянь. Кутова характеристика і перевантажувальна здатність синхронного генератора.

10 Умови і методи включення синхронного генератора на паралельну роботу з мережею. Поняття і пристрій синхронізації. Метод самосинхронізації з мережею.

11Метод точної синхронізації синхронного генератора з мережею. Електрична схема включення і робота лампового синхроноскопа.

12Паралельна робота синхронного генератора з мережею при змінній активній потужності і постійному струмі збудження. Режим U-подібних характеристик синхронного генератора. Особливості роботи і властивості синхронного генератора в даному режимі.

13Паралельна робота синхронного генератора з мережею при змінній активній потужності і постійному струмі збудження. Режим кутової характеристики синхронного генератора. Особливості роботи і властивості синхронного генератора в даному режимі.

14Раптове к.з. синхронного генератора. Фізичні процеси в машині при к.з. Схеми заміщення і параметри перехідних процесів при к.з. синхронного генератора. Поняття і рівняння ударного струму к.з. синхронного генератора.

15Синхронні генератори з самозбудженням. Привести електричні схеми включення таких синхронних генераторів, пояснити принцип самозбудження і стабілізації напруги.

16Призначення і особливості пристрою синхронного двигуна. Принцип дії. Енергетична діаграма перетворення активної потужності. Векторні діаграми синхронного двигуна. Рівняння моменту.

17Статичні характеристики синхронного двигуна: робочі, кутова і U- подібна. Аналіз характеристик і властивості синхронного двигуна в сталому режимі роботи. Переваги синхронного двигуна.

18.Способи пуску синхронного двигуна. Асинхронний пуск. Різновиди і схеми такого пуску синхронного двигуна. Особливості асинхронного пуску синхронного двигуна. Пояснити явище одноосного ефекту при пуску.

19 Методика дослідного отримання U-подібних і робочих характеристик синхронного двигуна. Привести вказані характеристики і пояснити їх вигляд.

20 Синхронний реактивний двигун. Будова. Конструктивні схеми ротора. Принцип роботи, рівняння моменту. Властивості і області застосування синхронних реактивних двигунів.

21 Синхронний компенсатор. Призначення, особливості пристрою, метод включення. Режими роботи і векторні діаграми. U-подібна характеристика і властивості синхронного компенсатора.

22Загальна технічна характеристика гідрогенератора, турбогенератора, синхронних машин малої і середньої потужності, що випускаються промисловістю.

23Призначення і загальні вимоги до тахогенераторів систем автоматики. Тахогенератор постійного струму. Пристрій, вихідна характеристика. Показники, що характеризують властивості тахогенераторів постійного струму.

24Асинхронний тахогенератор. Призначення і пристрій. Принцип дії. Вихідна характеристика. Показники, що характеризують властивості асинхронного тахогенератора.

25Призначення і загальні вимоги до виконавчих двигунів систем автоматики. Виконавчий двигун постійного струму. Конструктивна схема, види управління і схеми включення. Статичні характеристики і властивості.

26Асинхронний виконавчий двигун. Призначення, конструктивна схема пристрою. Принцип регулювання швидкості обертання і способи управління. Схеми включення. Явище самоходу. Статичні характеристики і властивості асинхронних виконавчих двигунів при різних способах управління.

27Сельсини. Призначення і пристрій сельсинів. Поняття системи синхронного зв’язку. Схема включення і робота сельсинів в індикаторному режимі. Схема включення і робота сельсинов в трансформаторному режимі.

28 Загальна технічна характеристика електромашинних елементів автоматики.

Соседние файлы в папке ел.маш.лекции.практ.и т.д