Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-11-2015_22-33-12 / Реферат Кобеняк.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Загальні висновки та пропозиції

Ресторанний бізнес є однією із найбільш значущих складових індустрії гостинності. Водночас, ресторанний бізнес, з одного боку, є одним із засобів високоліквідного використання капіталу, а з іншого - середовищем із високим ступенем конкурентності. У всьому цивілізованому світі він є одним із найбільш розповсюджених видів малого бізнесу, тому заклади та підприємства ведуть між собою постійну боротьбу за сегментацію ринку; за пошук нових та за утримання постійних споживачів їхньої продукції та послуг. Всі заклади та підприємства повинні мати високий рівень конкурентоспроможності. Щоб у боротьбі за клієнта запропонувати послуги краще, ніж у конкурентів, власних сил у ресторану буває недостатньо. Умови конкуренції змушують шукати такі шляхи, які б орієнтувались на консолідацію зусиль, спільні інтереси серед однопрофільних підприємств для заочно ширшого залучення відвідувачів, розв'язання поточних проблем, сприяння розвитку ресторанного господарства в цілому.

Ресторатори поступово відмовляються від елітної публіки і переходять на масові формати. Про це свідчать дані статистики, підтверджені оцінками експертів. Більш того, прагнучи максимально задовольнити потреби відвідувачів в умовах кризи, ресторатори поступово переходять на знов|знову| вироблений власний формат, який не вписується в загальноприйняту класифікацію підприємств ресторанного сегменту.

Більшість підприємств орієнтована на демократичну публіку. Прагнучи зберегти добру кухню і максимально прискорити процес обслуговування гостей, ресторани переходять на деякий гібрид - "швидкий і демократичний" (quick&casual|), який займає проміжне положення в класифікації підприємств харчування між ресторанами швидкого обслуговування і демократичними ресторанами. Зараз гібрид розростається кількістю нових учасників ринку, запозичуючи все краще у фаст-фуда. Привабливість концепції полягає в тому, що в таких місцях відвідувачі можуть робити вибіріз оптимального асортименту різноманітних страв , приготованих на високому рівні за оптимальний час. Демократичність цін пояснюється тим, що в таких закладах практикується спрощена рецептура і встановлюються нижчі націнки на страви.

Експерти ресторанного ринку вважають, що найближчими роками число ресторанів середнього класу збільшиться у декілька разів, незважаючи нащо зумовить жорстку конкуренцію.

Недостатня кількість операторів стріт-фуду свідчить про те, що його ринок в Україні лише формується. Щорічний його зріст становить близько 30%. Загалом ці заклади скупчені у Києві, у більшості інших регіонів ніша стріт-фуду повністю вільна.

Тому, перш ніж відкривати будь-який заклад ресторанного бізнесу, необхідно чітко визначитися з його форматом. Бо працююча точка громадського харчування повинна відповідати прийнятим стандартам і, найголовніше, мати правильне позиціонування для своїх відвідувачів.

Список використаних джерел

  1. Андреева Г. Н. Развитие рестораций в России : учеб. пособ. для студ. высш. учеб. завед. / Г. Н. Андреева.  Мосва. : Халимон, 2005. – 156 с.

  2. Антонова В. А. Організація обслуговування на підприємствах харчування їжі : навч посіб. для студ. вищ. навч. закл. / В. А. Антонова.  Донецьк: ДонНУЕТ, 2005. – 158 с.

  3. Ковалевська О. Л. Родинний ресторан  складності формату [Текст] / О. Л. Ковалевська // Ресторатор. – 2010. – № 7. – С. 60-65.

  4. Концепції розважальних закладів [Електронний ресурс] // Клубна енциклопедія. – Режим доступу : http://info.clubconcept.ru/35/.

  5. Крилова Л. В. Інноваційні ресторанні технології : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Л. В. Крилова.  Донецьк. : ДонНУЕТ, 2012.  140 с.

  6. Нові формати сучасних закладів ресторанного господарства [Електронний ресурс] // Реферати на українському порталі. – Режим доступу : http://allbest.ru/o-3c0a65635a3bd68b5d53a88521306d37.html.

  7. Новий формат на ресторанному ринці [Електронний ресурс] // Ресторанофф. – Режим доступу : http:// www.restoranoff.ru/actual/hottopics/originalnye_idei/novy/.

  8. Нейминг в ресторанном бизнесе [Электронний ресурс] // LEXICAnaming. – Режим доступу : http://www.lexica.ru/stuff/118.

  9. Общая характеристика предприятий бистрого обслуживания [Электронный ресурс] // Питпортал. – Режим доступа : http://www.pitportal.ru/restaurant-market/11204.html/.

  10. Родинний ресторан – що це? [Електронний ресурс] // Ресторанофф. – Режим доступу : http://www.restoranoff.ru/actual/hottopics/aktualnye_temy/.