Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

наукова робота / Реферат до роботи

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
27.65 Кб
Скачать

Реферат

Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка

Психолого-педагогічний факультет

Наукову роботу виконала: Ярошенко Тетяна Олександрівна, 4 курс.

Науковий керівник: Махній Микола Михайлович, старший викладач кафедри загальної та вікової психології.

У науковій роботі проведено теоретичний аналіз понять “захисні механізми” та “копінг-стратегії”, проаналізовано основні сучасні емпіричні дослідження із вказаної теми. Виявлено спільне та відмінне у стратегіях психологічного захисту та копінгах як складових копінгово-захисного патерну.

У власному емпіричному дослідженні були з’ясовані особливості долаючої поведінки у студентів-психологів. Найпоширенішими виявилися копінг, направлений на вирішення задачі та копінг, орієнтований на соціальне відволікання. Стосовно захисних механізмів, то майже всі вони помірно виражені у студентів і лише заперечення та регресія фактично не зустрічаються. Отримані наступні кореляційні зв’язки: між копінгом, орієнтованим на вирішення задачі та запереченням, інтелектуалізацією; між копінгом, орієнтованим на емоції та регресією, компенсацією, проекцією, заміщенням; між копінгом, орієнтованим на уникнення та регресією і компенсацією; між відволіканням та регресією; між соціальним відволіканням та регресією і компенсацією. Також в результаті факторного аналізу ми отримали 2 фактори: “емоційне подолання” та “уникнення”.

Результати говорять про використання студентами-психологами досить неефективних механізмів подолання. Хоча найпоширенішим є копінг, направлений на вирішення задачі, зустрічаються також емоційно-орієнтовані, ірраціональні стратегії, відображені у факторному аналізі. Отже, доцільним є проведення додатково дослідження детермінант поведінки подолання студентів-психологів, для більш детального вивчення особливостей їх професійного становлення.

Соседние файлы в папке наукова робота