Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Давиденко / Курсова робота.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Розділ ііі Проектування системи «Періодичні Видання»

3.1. Проектування моделі діяльності в bPwin.

Контекстна діаграма є вершиною ієрархічної структури діаграм і являє собою саме загальний опис системи та її взаємодії із зовнішнім середовищем.

Після розробки контекстної діаграми виконується розбиття її блоку на більш дрібні компоненти (функціональна декомпозиція). Діаграми, які описують кожен компонент і їх взаємодія, називаються діаграмами декомпозиції.

При створенні нової моделі виникає діалог, наведений на рис.3.1. У даному діалозі вказано, створюється нова модель чи вона відкривається з файлу або з ModelMart, введено ім'я нової моделі і вибрано методологію, в якій вона буде будуватися.

Рис.3.1. Створення нової моделі.

Модель в Bpwin розглядається як сукупність робіт, кожна з яких оперує деяким набором даних. Робота зображується у вигляді прямокутників, дані - у вигляді стрілок. Якщо клацнути з кожного об'єкту моделі лівою кнопкою миші, з'являється спливаюче контекстне меню, кожен пункт якого відповідає редактору небудь властивості об'єкта.

Рис.3.2. Діалог Properties for New Models.

Для внесення імені роботи слід клацнути по роботі правою кнопкою миші, вибрати в меню Name і в діалозі, що з'явився внести ім'я роботи. Для опису інших властивостей роботи служить діалог Activity Properties (Рис.3.3.)

Рис.3.3. Задання імені контекстної діаграми.

Щоб описати предметну область моделі діяльності необхідно в діалоговому вікні Activity Properties перейти на вкладку Definition (Рис.3.4.).

Рис.3.4. Опис предметної області.

3.2. Побудова контекстної діаграми

Для побудови контекстної діаграми необхідно визначити вхід, вихід системи, чим керується, а також управлінську діяльність.

Роботи в контекстній діаграмі позначають пойменовані процеси, функції або завдання, які відбуваються протягом певного часу і мають розпізнавані результати. Роботи зображуються у вигляді прямокутників. Всі роботи повинні бути названі і визначені.

Для побудови контекстної діаграми необхідно визначити вхід, вихід системи, чим керується, а також управлінську діяльність.

Вхід системи «Операції з нерухомістю» – Клієнт.

Вихід системи – Послуга.

Система керується:

  • Закон України;

  • Статут підприємства;

  • Ліцензія на представлення послуг;

Управлінська діяльність:

  • Дирекція;

  • Менеджер;

Вигляд контекстної діаграми зображено на Рис.3.5. або Додаток 1.

Рис.3.5. Контекстна діаграма.

3.3. Діаграма декомпозиції першого рівня.

Після декомпозиції контекстної діаграми проводиться декомпозиція кожного великого компонента системи на більш дрібні компоненти. Процес декомпозиції діаграм повторюється до досягнення потрібного рівня деталізації опису.

Діаграми декомпозиції містять споріднені роботи, тобто дочірні роботи, що мають загальну батьківську. Для створення діаграми декомпозиції необхідно лівою кнопкою миші виділити батьківську роботу і клацнути по кнопці «Декомпозиція» палітри інструментів.

В результаті виникає діалог Activity Box Count, в якому слід вказати нотацію нової діаграми і кількість робіт на ній.

У підсумку буде отримана діаграма декомпозиції, що містить чотири блоки і незв'язні стрілки. Незв'язними стрілками є дуги, що стосуються декомпозиційного блоку батьківської діаграми.

Для зв'язування граничних стрілок входу, управління або механізму з відповідними роботами необхідно перейти в режим редагування стрілок, клацнути по наконечнику стрілки і клацнути по відповідній стороні роботи.

Рис.3.6. Вибір кількості блоків діаграми декомпозиції.

Діаграми декомпозиції призначені для деталізації функцій і виходять при розбитті контекстної діаграми на великі підсистеми (функціональна декомпозиція) і описують кожен підсистему та їх взаємодія.

Єдина функція, представлена ​​на контекстній діаграмі верхнього рівня, може бути розкладена на основні підфункції допомогою створення дочірньої діаграми. У свою чергу, кожна з цих підфункцій може бути розкладена на складові частини за допомогою створення дочірньої діаграми наступного, більш низького рівня, на якій деякі або всі функції також можуть бути розкладені на складові частини. Кожна дочірня діаграма містить дочірні блоки і стрілки, що забезпечують додаткову деталізацію батьківського блоку.

Для діаграми декомпозиції першого рівня необхідно визначити наступні функції:

  • Отримання бланку;

  • Заповнення бланку;

  • Присвоєння номеру підписки;

  • Отримання квитанцій;

  • Представлення послуг;

Вигляд діаграми декомпозиції першого рівня представлено на Рис.3.7. або Додаток 2.

Рис.3.7. Декомпозиція першого рівня.

Соседние файлы в папке Курсова Давиденко