Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100099 / ykr.kyrs.invest.doc
Скачиваний:
161
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1 Mб
Скачать

3 Оцінка й облік впливу ризику в інвестиційному проекті

3.1 Класифікація ризиків

Існує велика кількість класифікацій ризиків за різними ознаками. Ці класифікації не виключають один одного і можуть застосовуватися паралельно при аналізі окремої інвестиції.

На мал. (див. додаток А) наведені види ризиків, сформовані за рядом ознак.

Насамперед, варто розглянути види ризиків за сферою їхньої появи. Економічний або політичний розвиток породжує нові види ризику і змінює вплив тих, що діяли раніше. Так, на діяльність інвестора впливає політична обстановка, яка може привести до несприятливої ситуації, наприклад, конфіскація майна, збитки від обмінних операцій і т.д.

На результати інвестиційної діяльності може вплинути зміна законодавства, динаміка цін, неплатоспроможність дебіторів і інші чинники, пов'язані з виробничо-господарською діяльністю, у рамках якої здійснюється проект.

У класифікації, наведеної на мал. 10, показано, що в залежності від розміру ризик поділяють на мінімальний, середній і максимальний. Великий ризик може привести до негативного рішення негативно аналізованої інвестиції. Однак відмовлення від здійснення ризикового заходу пов'язано з неотриманням прибутку. При ухваленні позитивного рішення інвестором може бути визнаний установлений розмір ризику й у його рамках будуть здійснюватися заплановані дії.

Як показано в класифікації, ризики поділяють за можливостями запобігання на систематичні і несистематичні, а за можливостями компенсації втрат на ті, що підлягають і не підлягають страхуванню. До систематичних ризиків відносять ризик, пов'язаний із загальною політичною, законодавчою й економічною ситуацією в країні, збільшенням цін на ресурси, підвищенням інфляції, зміною грошової політики, кредитної політики й ін. До несистематичних ризиків відносять неплатоспроможність споживача, банкрутство постачальників, розвиток конкуренції, страйку та ін.

    1. Вимір і облік впливу ризику

Вимір ризику можна здійснити статистичним методом, методом експертних оцінок, комбінуванням статистичного й експертного методів і спеціальних методів. Мета цього процесу полягає у встановленні розміру аналізованого чинника, що характеризує доходи або втрати, та у ймовірності його настання. З використанням статистичного методу ймовірність настання події визначається на основі частоти, з якою відбувається ця подія.

При експертному методі ці дані базуються на суб'єктивних оцінках експертів, тобто їхніх пропозиціях. Для використання об'єктивного статистичного методу необхідно мати статистичні дані про рівень доходів або витрат, що мали місце під час здійснення процесу, який оцінюється, чи аналогічного йому, для встановлення розміру і частоти одержання визначеного результату і складання прогнозу.

Метод експертних оцінок використовується в тому випадку, коли відсутня необхідна статистична інформація для розрахунку показників, що характеризують рівень ризику, а також коли інвестиційний проект не має аналогів.

Зміна ризику складає лише один бік впливу чинника невизначеності. Необхідно співвіднести ризик з очікуваними доходами і відібрати прийнятні інвестиції для стратегії, яка була вироблена. На практиці набули поширення наступні методи обліку впливу невизначеності та ризику:

  • метод виправлень;

  • аналіз чутливості;

  • побудова профілю ризику;

  • спеціальні методи формалізованого опису невизначеності.

Найбільш простим є метод виправлень. Цей метод дозволяє врахувати невизначеність шляхом корегування параметрів проекту на величину виправлень. З поправленими даними потім проводять обчислення як у випадку визначеної інформації. Метод виправлень спрямований на встановлення результатів інвестування в гіршій ситуації. Якщо інвестиція залишиться вигідною в несприятливій ситуації, що створюється штучно за допомогою виправлень, то вона буде задовольняти встановленим критеріям у більш сприятливій ситуації.

Значного поширення набуло корегування норми дисконтування або норми накопичення капіталу. Для обліку ризику, користаючись методом виправлень, необхідно змінювати ставку дисконтування. Розмір корегування залежить від розміру ризику. У результаті ставка дисконтування (i) корегується на розмір ризику (Z):

r = (i +Z).

Визначити розмір корегування ставки дисконтування на ризик можна на підставі експертних оцінок, а також за допомогою спеціальних методів.

Під час використання методу виправлень необхідно враховувати, що він недостатньо точно обґрунтовує розмір виправлень, що може призвести до нереальності інвестиційних розрахунків за проектом. Тому цей метод можна назвати простим, але недостатньо точним. Його використовують найчастіше для оцінки загального ризику інвестиції, а потім окремі операції по проекту підрозділяють за рівнем ризику й уточнюють вплив ризику.

Наступним методом виконання інвестиційних розрахунків при невизначеності є аналіз чутливості. Аналіз чутливості відповідає на запитання, чи залишиться колишнє рішення після змін даних. У випадку, якщо рішення є незмінними для визначених областей з інтервалу невизначеності даних, необхідно визначити критичні значення, при яких оптимальне рішення змінюється.

Аналіз чутливості інвестиційного проекту включає наступні етапи:

  • вибір ключового показника, щодо якого проводиться оцінка чутливості (прибуток, чиста дисконтована вартість капіталу, внутрішня норма рентабельності та ін.).

  • вибір чинників, що обумовлюють зміну ключового показника (рівень інфляції, конкуренції та ін.).

  • розрахунок значення ключового показника на різних стадіях здійснення проекту і перевірка чутливості прийнятого рішення.

Аналіз ризику інвестиції може виконуватися на основі профілю ризику, тобто накопичених ймовірностей досягнення визначених результатів. Для його побудови повинні бути виділені параметри проекту, що впливають на результативність інвестиції, що пов'язані з невизначеністю, і задані варіанти їхніх значень, що формуються в залежності від сформованої ситуації. Наочно це можна представити у вигляді дерева рішень.

Аналіз ступеня ризику здійснюється за наступними правилами:

  • аналіз умов здійснення інвестиційного проекту і вибір параметрів, пов'язаних з невизначеністю інформації;

  • фіксація точки ухвалення рішення, вхідної інформації, встановлення цільової функції;

  • встановлення альтернативних варіантів випадкового розвитку подій;

  • встановлення ймовірності здійснення події;

  • визначення значень цільової функції;

  • побудова профілю ризику;

  • аналіз профілю ризику та схвалення інвестиційного рішення згідно зі стратегією, що була вироблена.

Основною перевагою використання профілю є попереднє пророблення інформації про розвиток ситуації інвестування.

Разом з тим цей метод аналізу ризику має наступні обмеження:

  • велика кількість альтернатив у реальних умовах здійснення інвестицій, що значно ускладнює розрахунок;

  • проблема в отриманні альтернативної оцінки ймовірності настання ситуацій, що аналізуються.

Для виміру ризиків нашого інвестиційного проекту використовуємо метод експертних оцінок. Для обліку впливу ризику побудуємо профіль ризику.

Проаналізувавши умови функціонування розглянутого інвестиційного проекту, експерти прийшли до висновку, що ризик даного проекту пов'язаний з обсягом реалізації, витратами на ремонт обладнання і часткою податків, що сплачує підприємство. Дані розрахунки для цього випадку наведені в табл. 3.1.

Таблиця 3.1 - Розмір прибутку до оподатковування при різних ймовірностях обсягу реалізації та витрат на ремонт устаткування

Показники

Сприятливий випадок 0,1

Нормальний випадок 0,8

Несприятливий випадок 0,1

Обсяг реалізації,

тис. грн.

7100

6669,33

4800

Витрати на ремонт обладнання, тис. грн.

85

107,25

220

Прибуток до оподатковування, тис. грн.

5000

3490,68

2000

Імовірність того, що частка податків залишиться незмінною, складає 0,6: імовірність того, що вона підвищиться на 10% чи знизиться на 1% - відповідно 0,25 і 0,15. При цьому зміна частки податків не залежить від обсягу реалізації та витрат на ремонт обладнання.

При такій кількості пропозицій можливі дев'ять різних випадків, що наведені в таблиці 3.2.

Найбільш ймовірний випадок має імовірність 0,48. Ймовірність інших комбінацій значно менша. Сума ймовірностей дорівнює 1, це значить, що «дерево рішень» враховує всі розрахункові випадки. Далі наведений розрахунок прибутку для всіх дев'яти випадків. Розрахунки наведені в таблиці 3.3.

Таблиця 3.2 - Зображення можливих випадків капіталовкладень за допомогою «дерева рішень»

Ймовірність прибутку

Ймовірність зміни податків

Сумарна ймовір ність

0,1

Обсяг реалізації – 7100 тис.грн.

Витрати на ремонт обладнання - 85 тис. грн

0,25 Податки зростуть на 10%

0,6 Податки не зміняться

0,15 Податки знизяться на 1%

0,025

0,06

0,015

0,8

Обсяг реалізації – 6669,33 тис. грн.

Витрати на ремонт обладнання - 107,25 тис. грн.

0,25 Податки зростуть на 10%

0,6 Податки не зміняться

0,15 Податки знизяться на 1%

0,2

0,48

0,12

0,1

Обсяг реалізації – 4800 тис. грн.

Витрати на ремонт устаткування - 220 тис. грн.

0,25 податки зростуть на 10%

0,6 податки не зміняться

0,15 Податки знизяться на 1%

0,025

0,06

0,015

Результати аналізу ризику наочно представлені на мал.3.1 у вигляді профілю ризику. На ньому графічно зображена тенденція зміни розміру прибутку та ймовірність кожного можливого випадку. З графіка випливає, що найбільш ймовірний випадок (48%) відповідає прибутку в розмірі 2443,48 тис. грн.

Таблиця 3.3 - Розрахунок чистого прибутку (тис. грн.)

Комбінація компонентів

Ймовірнисть

Прибуток до оподаткування

Податок на прибуток

При буток

Обсяг реалізації – 7100 тис.грн.

Витрати на ремонт обладнання - 85 тис. грн

Податки:

Зростуть на 10%

Не зміняться

Зменшаться на 1%

0,025

0,06

0,015

5000

5000

5000

1650

1500

1485

885,79

1033,35

1048,11

Обсяг реалізації–6669,33тис. грн.

Витрати на ремонт обладнання - 107,25 тис. грн.

Податки

Зростуть на 10%

Не зміняться

Зменшаться на 1%

0,2

0,48

0,12

3490,68

3490,68

3490,68

1151,92

1047,20

1036,73

2338,76

2443,48

2453,95

Обсяг реалізації – 4800 тис. грн.

Витрати на ремонт устаткування - 220 тис. грн.

Податки:

Зростуть на 10%

Не зміняться

Зменшаться на 1%

0,025

0,06

0,015

2000

2000

2000

660

600

594

1340

1400

1406

Під час порівняння варіантів капіталовкладень іноді зручніше користатися кривою, побудованою на основі суми ймовірностей. Така крива (мал. 3.2) показує кумулятивні ймовірності того, що об'єкт капіталовкладень повинен принести визначений щомісячний доход. Кумулятивні імовірності щомісячного прибутку від інвестиції наведені в таблиці 3.4.

Таблиця 3.4 - Кумулятивні ймовірності прибутку від інвестицій

Прибуток, тис. грн.

Кумулятивна ймовірність

885,79

1,0

1033,35

0,975

1048,11

0,915

1340

0,9

1400

0,875

1406

0,815

885,79

0,8

1033,35

0,6

1048,11

0,12

Основною перевагою використання профілю ризику є попередній аналіз варіантів розвитку зовнішнього середовища реалізації інвестиційного проекту.