Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зде.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
33.86 Кб
Скачать

3.4 Аналіз внутрішнього ринку.

У попередні роки намітилася тенденція до скорочення випуску карамелі та зменшилась питома вага карамелі,  що пов'язано з обмеженнями у виході на російський ринок та зі зміною у структурі попиту на українському ринку. Необхідно зазначити, що протягом 2006-2007 рр. майже 65% виробництва цукристих кондитерських виробів було сконцентровано на підприємствах Полтавської, Донецької, Вінницької, Одеської та Харківської областей. Географія розподілу експортних поставок за результатами першого кварталу поточного року була такою: близько 35% всього експорту склали поставки українських солодощів у Росію, продовжували зберігати свої позиції українські виробники на ринках Казахстану (23% у структурі експорту), Азербайджану (9,5%), Грузії (6%), Молдови (5,2%).

Імпорт солодощів за результатами 2007 року збільшився на 18,6% - до 45,3 тис. тонн, у I кварталі 2008 року в Україну було імпортовано 11,0 тис. тонн продукції, що на 29% перевищило обсяги аналогічного періоду попереднього року. Слід зазначити, що близько половини імпортованих солодощів за результатами аналізованих періодів становили шоколадні вироби.

Найбільшим імпортером кондитерських виробів всередину країни залишається Росія (близько 70%), що забезпечується відсутністю значних обмежень у поставках кондитерської продукції на вітчизняний ринок. Значний інтерес до українського споживача за результатами I кварталу поточного року виявили виробники Польщі (8,7% у структурі імпорту), Німеччини (5,8%) та Туреччини (3,1%).Експерти прогнозують у майбутньому збільшення цін на кондитерську продукцію, вироблену в Україні, що пов'язано з очікуваним підвищенням вартості енергоносіїв та основної сировини. 

3.5 Характеристика умов імпорту товару

Згідно Українському класифікатору товарів ЗЕД карамель має такий код 1702.

За Статтьою 189 «Умови переміщення товарів у режимі імпорту» передбачає:

Ввезення товарів на митну територію України в режимі імпорту передбачає: 1) подання митному органу документів, що засвідчують підстави та умови ввезення товарів на митну територію України; 2) сплату податків і зборів, якими обкладаються товари під час ввезення на митну територію України відповідно до законів України; 3) дотримання вимог, передбачених законом, щодо заходів нетарифного регулювання та інших обмежень.

Будь-яка держава обов’язково визначає певні правила та вимоги до здійснення зовнішньоекономічних операцій певного виду. При цьому використовуються різноманітні методи регулювання.

Митні тарифи – це тарифи, якими оподатковуються товари при їх ввозі і вивозі. Митний тариф є свого роду податок, що стягується при перетині товаром митного кордону з того, хто цей товар ввозить або вивозить.

Податок на додану вартість (ПДВ) є загальнодержавним, непрямим податком на споживну вартість, що справляється з юридичних та фізичних осіб що складає 20 %.

Нетарифне регулювання.

Єдиний збір - це збір, який установлюється щодо транспортних засобів та іноземних власників ,які перетинають митний кордон України з перевищенням встановлених розмірів загальної маси.

Сертифікація в місцях доставки-вимоги стосуються сировини, яка ввозиться безпосередньо переробним пiдприємством або поставляється до нього прямими посередниками на пiдставi вiдповiдних договорiв (контрактiв). Для ввезення карамелі в Україну,карамель повинна пройти обовязкову сертифікацію,без якої вона не може пересікти кордон.

Санітарний контроль на кордоні-перед тим,як карамель поступить на тереторію України вона обовязково пройде санітарний контроль(перевіряється наявністьсанітарно-епідеміологічного висновку на товар).

Санiтарно-епідеміологічний висновок-проводитьсь за для безпеки жителів країни.Перелік та зміст цих даних встановлюється головним державним санітарним лікарем.Лише після його висновку карамель допускається ввозити.

Сертифікат про походження товару -  є підставою для надання суб'єкту зовнішньоекономічної діяльності преференції та пільг щодо сплати митних зборів у межах режиму найбільшого сприяння або іншого правового режиму. Подають його митним органам під час митного оформлення товару.

Заборони. Забороняється реалізація і споживання карамелі в Україні без маркування державною мовою України.

Обмеження. Вартiсть давальницької сировини. Давальницька сировина починається з моменту укладення контракту, який має відповідати вимогам чинного законодавства.  Законом зазначено, що операція з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах — це операція з переробки (обробки, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників та виконавців), а також етапів (операцій) з перероблення цієї сировини, ввезеної на митну територію України (чи закупленої іноземним замовником за іноземну валюту в Україні) або вивезеної за її межі з метою отримання готової продукції за відповідну плату. До операцій з давальницькою сировиною належать операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі Ті переробки становить не менше 20 відсотків загальної вартості готової продукції.

Що стосується митного контролю та митного оформлення:

Митному контролю підлягають усі товари ,  що переміщуються через митний кордон України. Він передбачає мінімум митних процедур та проводиться у пунктах пропуску через державний кордон України цілодобово.

Під час митного контролю здійснюється:

• перевірка документів та відомостей;

• митний огляд товарів і транспортних засобів, особистий огляд громадян;

• облік товарів і транспортних засобів;

• усне опитування громадян та посадових осіб підприємств;

• перевірка системи звітності та обліку товарів, що переміщуються через митний кордон України, а також своєчасності, достовірності, повноти нарахування та оплати податків і зборів, які справляються при переміщенні товарів через митний кордон України;

• огляд територій та приміщень складів тимчасового зберігання, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де знаходяться або можуть знаходитися товари і транспортні засоби, що підлягають митному контролю тощо.

Митне оформлення здійснюється з метою засвідчення відомостей, одержаних під час митного контролю товарів ,що переміщуються через митний кордон України, та оформлення результатів такого контролю, а також статистичного обліку ввезення на митну територію України, вивезення за її межі і транзиту через її територію товарів.

Митне оформлення товарів передбачає процедуру декларування - заявлення за встановленою формою точних відомостей про товари , мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.