Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PTSK_Kostenkov.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
635.23 Кб
Скачать

3.4. Вибір підйомно-транспортної техніки

В залежності від обраної системи складського зберігання та типу стелажів, обрати необхідний вид підйомно-транспортного механізму (ПТМ) та навести його технічну характеристику. Мінімальний перелік необхідних даних про ПТМ наведено в таблиці. 3.4.

Таблиця 3.4 – Технічна характеристика обраного підйомно-транспортного механізму

Назва показника

Параметри

Назва обраного ПТМ

Електронавантажувач

Модель

FB15-7

Виробник

ТСМ

Вантажопідйомність, кг

1500

Висота підйому вил, мм

  • з вантажем

  • без вантажу

3000 (до 4030)

Повна маса, кг

3645

AST, мм

3400

Габаритні розміри:

  • ширина ПТМ

  • довжина

  • висота

1070

1955

2050

Швидкість руху з вантажем, км/год

14

Швидкість підйому, мм/с:

  • з вантажем

  • без вантажу

350

580

Радіус розвороту (зовнішній), мм

1700

Тип двигуна

електричний

Тип шин

пневматичний

3.5. Визначення параметрів стелажної системи зберігання вантажів

Після вибору системи складського зберігання вантажів, визначаємо число піддонів (R), необхідних для зберігання вантажу, за формулою:

Висота яруса стелажів (, м:

де - висота укладання вантажу на піддоні,м (встановлюється при розрахунку завантаження піддону – висота вантажної складської одиниці); - власна висота піддону (відповідно до обраного піддону =0,12- 0,15 м) ;- зазор між полкою і пакетом (в залежності від товщини полички= 110 – 220 мм).

Кількість ярусів по висоті визначають за формулою:

де - висота підйому вантажозахвату штабелювальної машини над підлогою складу, м (приймають: для електронавантажувачів врівноважених універсальних= 2,8 або 3,0 м; для електронавантажувачів з винесеними опорами=4-10 м);

- відстань по висоті від підлоги складу до рівня нижнього (першого) яруса стелажів, м (приймають: при високристанні електронавантажувачів і мостових кранів-штабелерів =0; стелажних кранів-штабелерів -=0,45-0,75 м);

- висота яруса в стелажах або штабелях, м; - позначення цілої частини числа, отриманого в результаті дії в дужках (тобто дробову частину числа треба відкинути).

Якщо визначено число ярусів по висоті стелажів , то корисна висота складу в зоні зберігання вантажів, тобто висота від рівня підлоги складу до низу ферм перекриття, становить, м:

де - відстань по висоті від рівня останнього (верхнього) яруса стелажів до низу ферм перекриття будівлі (при використанні електронавантажувачів приймають:+0,2=1,518+0,2=1,718 м).

Висота рівня першого ярусу над підлогою складу для підлогових штабелерів та навантажувачів дорівнює =0. В цьому випадку нижні піддони в стелажах можуть ставитися безпосередньо на підлогу.

Висота складського приміщення округлюється в більшу сторону до найближчого стандартного значення з ряду: 3,6; 4,2; 4,8; 5,4; 6,0; 7,2; 8,4; 9,6; 10,8; 12,6; 14,4; 16,2; 18,0; 19,8 м.

Визначити розрахункове навантаження стійки стелажу на підлогу () та порівняти з допустимим навантаженням на підлогу (- для складів категорій А, А+, В, В+ приймають 5 – 6 т/м2):

де - маса складської одиниці (маса пакету), т;- кількість ярусів по висоті.

Кількість стелажів, що розміщуються по ширині складу, при рядному складуванні визначаємо за формулою:

де -ширина складу (орієнтовне значення визначається розрахунком), м; -невикористана ширина прольоту складської будівлі, яка не може бути зайнята вантажами із-за наявності колон будівлі, необхідних додаткових проходів вздовж стін або колон (технологічних, протипожежних та ін. ) (= 1,2…1,3м); -ширина поздовжнього проїзду для штабелювальної машини, м. Приймається відповідно до Ast вибраної навантажувальної техніки або: =b+0,2м – для стелажного крана-штабелера; =2,8–3,0м – для врівноважених електронавантажувачів з фронтальним вилковим вантажозахватом вантажопідйомністю 600 – 1000 кг; = 1,6 – 2,5м – для електронавантажувачів з винесеними опорами та електронавантажувачів з поворотним вантажозахватом; - ширина вантажної складської одиниці (тобто той її розмір, яким вона встановлюється в глибину стелажа або штабеля), м; -зазор між вантажем та краєм стелажу, м (приймають =0,050,1м).

На перших етапах проектування ширина складу () орієнтовно може бути визначена за формулою, м:

де -коефіцієнт, що враховує об`єм комплектувальних робіт на складі, приймається в межах 1,0…1,4 (чим більше об`єм комплектувальних робіт, тим більше значення коефіцієнту); -коефіцієнт довжини, представляє собою відношення довжини складу ()до його ширини () (приймається в межах = 4в залежності від типу складу та необхідної довжини фронту навантажувально-розвантажувальних робіт); -питома кількість піддонів, що приходяться на 1 м2 площі зони зберігання (з урахуванням проходів) при складування в один ярус по висоті (таблиця 3.5).

Розрахункове значення ширини складу () округлюється в більшу сторону до найближчої модульної величини з ряду:= 12; 18; 24; 30 м.

Таблиця 3.5 – Питома кількість піддонів на 1 м2 зони зберігання, , піддон/м2

Вид зберігання

Тип механізму

Для піддонів розмірами a x b, м

1,2 х 0,8

0,8 х 1,2

1,2 х 1,0

стелажне

електронавантажувач

0,26

0,39

0,36

а – довжина піддону (розмір вздовж стелажів); b –ширина піддону (розмір у глибину стелажів).

В залежності від типу техніки, що застосовується на складі, ширина проходу між стелажами (Ast) (рис. 3.4) змінюється від 1,6 м (вузько прохідний електроштабелер) до 4,5 м (навантажувачі вантажопідйомністю до 4,5 т).

Рисунок 3.2 – Ширина міжстелажного проходу (Ast).

Кількість стелажів:

Розміри проходів і проїздів у складських приміщеннях визначають залежно від габаритів продукції, що зберігається й підйомно-транспортних засобів, а також розмірів вантажообігу. Якщо ширина робочого коридору машин, що працюють між стелажами, дорівнює ширині стелажного обладнання, то площа проходів та проїздів буде дорівнювати вантажній площі. Ширина проїзду, м,

де B - ширина транспортного засобу, м; C - ширина проміжків між самими транспортними засобами і між ними і стелажами по обидві сторони проїзду (приймається рівної 15 ... 20 см).

В абсолютних величинах ширина головних проїздів (проходів) приймається від 1,5 до 4,5 м, ширина бокових проїздів (проходів) - від 0,7 до 1,5 м.

Число піддонів з вантажем по довжині зони зберігання визначається за формулою:

де - число піддонів з вантажем на складі;- число ярусів по висоті.

Довжина стелажу () в зоні зберігання визначається за формулою:

де - довжина балки стелажу (полка стелажу) між двома стійками (з табл. 3.2);- ширина стійки стелажу (приймається в залежності від обраного типу стелажу чи приймається в межах= 5 – 10 см);- число піддонів з вантажем по довжині зони зберігання.

Довжина стелажної зони зберігання вантажів при визначається за формулою:

де: - довжина піддону (розмір, яким він встановлюється впродовж стелажів);- зазор між вантажними складськими одиницями по довжині (приймається:= 0,1 м – для штабеля;=0,15 м – для каркасних стелажів;=0,2 м – для безполичкових стелажів;= 0,3 м – для в’їзних та гравітаційних стелажів;- число поперечних проходів по довжині зони зберігання (приймається із розрахунку, щоб довжина однієї секції зони зберігання між поперечними проходами не перевищувала 50-60 м); - ширина поперечного проходу в складі, приймається = 3,0 м;- розмір по довжині зони зберігання на вихід штабелювальної машини з стелажів до експедиції приймання-відвантаження вантажів, м (приймається для електронавантажувачів= 0 (тому що для їх виходу зі сталежів використовують поперечні проходи в складі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]