Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
марина куррсрнгдг2222 (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
740.27 Кб
Скачать

4.2. Розрахунок штучного освітлення виробничих приміщень

Для освітлення даного складу обираємо лампи розжарювання загального призначення Г 220 - 300, оскільки вони підходять по висоті складу, використовуються на складах невеликих розмірів та не мають шкідливого впливу на продовольчі товари, а особливо такі чуттєві як мармелад .

Лампа розжарювання — освітлювальний прилад, в якому світло випромінюється тугоплавким провідником, нагрітим електричним струмом до розжарення.

У лампі розжарювання використовується ефект нагрівання провідника (нитки розжарювання) при протіканні через нього електричного струму. Температура вольфрамової нитки розжарювання різко зростає після включення струму. Нитка випромінює електромагнітне випромінювання відповідно до закону Планка. Функція Планка має максимум, положення якого на шкалі довжин хвиль залежить від температури. Цей максимум зрушується з підвищенням температури у бік менших довжин хвиль (закон зміщення Віна). Для отримання видимого випромінювання необхідно, щоб температура була порядку декількох тисяч градусів, в ідеалі 6000 K (температура поверхні Сонця). Чим менша температура, тим менша частка видимого світла і тим більше «червоним» здається випромінювання.

При практично досяжних температурах 2300—2900 °C випромінюється далеко не біле і не денне світло. Лампи розжарювання випускають світло, яке здається більш «жовто-червоним», ніж денне світло. Для характеристики якості світла використовується т.з. кольорова температура. У звичайному повітрі при таких температурах вольфрам миттєво перетворився б на оксид. З цієї причини вольфрамова нитка захищена скляною колбою, заповненою нейтральним газом (зазвичай аргоном). Перші лампочки робилися з вакуумованими колбами. Проте у вакуумі при високих температурах вольфрам швидко випаровується, роблячи нитку тоншою і затемнюючи скляну колбу осадом. Пізніше колбу стали заповнювати хімічно нейтральними газами. Вакуумні колби зараз використовують тільки для ламп малої потужності.

Розрахункове рівняння для світлового потоку:

де: – мінімальна нормована освітленість,лк (в залежності від розряду зорової роботи: при постійному або періодичному перебуванні людей у приміщенні при загальному спостереженні за ходом виробничого процесу );

- площа товарного складу ТСК, що освітлюється, м2;

- коефіцієнт нерівномірності освітлення Z=Еmin/Eсер (для ламп розжарювання і ДРЛ – Z=1,15);

- коефіцієнт запасу, що враховує запиленість світильників і старіння джерел світла в процесі експлуатації (= 1,2);

- коефіцієнт використання випромінюваними світильниками світлового потоку на розрахунковій площі (визначають за довідниковими даними залежно від типу світильника, коефіцієнтів відбиття підлоги, стін, стелі, індексу і приміщення):

де: h – висота підвісу світильника над робочою поверхнею, м;

А(В) – довжина (ширина) приміщення, м.

Таблиця 4.1 - Коефіцієнт використання світлового потоку  в залежності від індексу приміщення i

Індекс приміщення, i

Коефіцієнт використання світлового потоку, 

0,5

0.22

1

0.36

2

0.48

3

0.54

4

0.59

5

0.61

Розрахункова висота підвісу:

де Н – обрана висота складського приміщення, м;

hрп – висота робочої поверхні над підлогою, м (hрп =0,8 м).

По величині світлового потоку розраховують необхідну кількість ламп Г 220 - 300:

де: Ф – світловий потік електролампи, що залежить від її потужності, типу світильника і напруги освітлювальної мережі (додаток С), лм.

ВИСНОВКИ

В розділі 1 наведені основні характеристики заданого вантажу, обраний піддон пластиковий СРР 830 для перевезення та визначені схеми розміщення коробок на піддоні. Для перевезення обраний автомобіль Mercedes-Benz 1617 - тент/фургон, номінальною вантажопід’йомністю 8 т.

Також визначена пропускна спроможність навантажувально-розвантажувального фронту ( Ма=1.254 авто/год.), число постів ( N=6), кількість транспортних засобів, необхідна для безперебійної роботи складу (А=218 автомобілів) та інші технічні характеристики функціонування транспортно-складського комплексу.

Оптимальною для даного транспортного засобу можна вважати торцеву схему постановки транспортних засобів, необхідна довжина навантажувально-розвантажувального фронту в цьому випадку L=25.2 м.

В третьому розділі визначено, що для складування даного вантажу доцільно використати закритий універсальний багатономенклатурний одноповерховий склад категорії В+ з частковою механізацією. За терміном зберігання вантажу склад відноситься до складів короткострокового зберігання (сортувально-розподільний склад). Для штабелювання обраний самохідний електроштабелер Toyota 7FBR.

Визначено параметри стелажної системи зберігання вантажів, розміри складу: ,та загальна площа складу, яка становитьS = 864 м2

Обраний спосіб паркування автомобілів на майданчику складу – тупиковий, схема розстановки автомобілів на – прямокутна. Рух по території ТСК організований по колу. Площа майданчика 832 м2. Схема складу зображена на рисунку.

Для освітлення даного складу обрано лампи розжарювання загального призначення Г 220 – 300 та розрахована їх необхідна кількість: 15 ламп.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Довідник інженера-економіста автомобільного транспорту / С. Л. Голованенко, О. М. Жарова, Т. І. Маслова, В. Г. Посипай; Под ред. С. Л. Голованенко. -. 3-е вид, перероб. і доп. - К: .. Техніка, 1991 - 351 с.

  2. Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисципліни «Проектування транспортно-складського комплексу».

  3. Гофроящики стандартні. Каталог ящиків [Електронний ресурс] http://www.gofro.su/production.html (12.03.2014)

  4. Новости о еде. Маркировка мармелада. [Електронний ресурс] http://www.novostioede.ru/article/markirovka/ (12.03.2014)

  5. Новости о еде. Упаковка мармелада. . [Електронний ресурс] http://www.novostioede.ru/article/upakovka1/ (12.03.2014)

  6. Сайт приватних перевізників республіки Білорусія «5 тон» [Електронний ресурс] »http://club5tonn.hut4.ru/gruzoperevozki/075b-man-12-192-minsk-gruzoperevozki-po-rb/index.htm(15.03.2014)

  7. Переклад та конвертація величин [Електронний ресурс] http://www.translatorscafe.com/cafe/Default.asp(02.05.2014)

  8. «ТрансАгроЕкспорт» Сільське господарство і складські послуги . Класифікація складів . [Електронний ресурс] http://www.transagroexport.com/articles/class.php (02.05.2014)

  9. Інженерний калькулятор Web 2.0 [Електронний ресурс] http://web2.0calc.com/ (15.03.2014)