Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ітог.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
2.12 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

  1. Скласти електричне коло згідно зі схемою, наведеною на рис. 4, де E – джерело постійного струму, П – двополюсний перемикач, Б – бусоль, R – реостат, К – колова рамка, А – амперметр постійного струму.

Бусоль БШ-1 складається з магнітної стрілки, закріпленої на проградуйованому лімбі, та оптичної системи, за допомогою якої проводять відлік. Щоб уникнути впливу повітряних течій, магнітна стрілка з лімбом розміщені в металевій коробці, закритій зверху склом. На одному боці коробки розміщена рамка з візирною ниткою, а на протилежному – збираюча лінза в оправі з призмою повного внутрішнього відбивання. Під візирною ниткою розташований аретир. Стрілка, звільнена від аретиру, може вільно обертатися тільки в горизонтальній площині. Спостерігаючи крізь лінзу, одночасно можна бачити поділки шкали (у градусах), нанесені на лімбі, і нитку візира під ними.

Після складання електричного кола необхідно звільнити стрілку від аретира і встановити бусоль у площині магнітного меридіану. При цьому візирна нитка повинна знаходитися проти поділки 90 або 270, що відповідає напряму схід-захід. При повертанні бусолі необхідно слідкувати за тим, щоб магнітна стрілка весь час знаходилася у площині витків колового струму, тобто щоб площина витка збігалася з напрямом південь-північ.

Рис. 4.

2. Відмітити положення візирної нитки за шкалою бусолі (90 або 270), тобто початок відліку – кут 0.

3. Замкнути коло. За допомогою реостата встановити силу струму І. Зробити відлік відповідного кута повороту 1 магнітної стрілки. Перемикачем П змінити напрям струму І та провести знову відлік відповідного кута 2 магнітної стрілки. Відлік для двох протилежних напрямів струмів дозволяє уникнути впливу систематичної похибки, пов’язаної з неточністю встановлення колової рамки в площині магнітного меридіану. Знайти значення кута .

4. Провести аналогічні вимірювання при тій самій силі струму І п’ять разів. Середнє значення цих п’яти вимірювань <α> використати для обчислення величини <BГ> за робочою формулою (4). Усі дані та результати вимірювань занести до таблиці 1.

Таблиця 1

Результати вимірювань та вихідні дані для розрахунку похибок

п/п

1,

град

2,

град

і,

град

і,

град

(і)2,

град2

tg<>

<BГ>, Тл

1

2

3

4

5

<>=

I= , 0 = , n = 160, R = 0.075м.

Прийнята довірча ймовірність = 0.95,

коефіцієнт Стьюдента t0.95;5 = 2.8.

5. Розрахувати похибки прямих вимірювань (для величин І, ) та похибки непрямого вимірювання (для величини BГ) і записати результати вимірювань у стандартній формі.