Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dip_pr_Op-TsZ_chist_11.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

4.5.2. Аналітичні розрахунки щодо прогнозування хімічної обстановки на території ог

Завдання – виконати аналітичні розрахунки щодо прогнозування хімічної обстановки у зоні лиха, а саме, визначити основні параметри зони хімічного зараження (ЗХЗ) та графічно відобразити їх на плані чи на карті місцевості у масштабі, розробити заходи щодо мінімізації збитків при цьому.

Аналітика супроводжується прикладом розрахунків.

Прогнозування хімічної обстановки на хімічно небезпечних об’єктах (ХНО) провадиться з метою визначення масштабів зони ймовірного зараження, з урахуванням напрямку вітру, своєчасного оповіщення персоналу (населення) і терміновій організації заходів щодо мінімізації збитків та втрат.

При вирішенні завдань щодо забезпечення стійкої роботи потенційно небезпечного об’єкта (ПНО) у надзвичайних ситуаціях (НС) заздалегідь проводиться прогнозування можливих подій на цих об’єктах, а також вплив негативних чинників на діяльність, не тільки свого але і сусідніх об’єктів.

При несподіваних аваріях, визначення зон хімічного зараження здійснюється за фактичними даними. Для цього необхідно знати: тип та кількість СДОР, топографічні умови місцевості, характер забудови на шляху поширення небезпечної хмари, метеорологічні умови (вертикальну стійкість повітря), напрямок вітру, умови зберігання і характер викиду отруйних речовин, ступінь захищеності співробітників ОГ та населення.

Прогнозування хімічної обстановки включає :

  • визначення ступеню вертикальної стійкості повітря;

  • визначення параметрів зони хімічного зараження;

  • визначення загальної площі зони хімічного зараження;

  • нанесення меж зони зараження на карту (схему) у масштабі.

Розрахунково-пояснювальна частина повинна мати: вступ, аналітичні розрахунки та пояснення до них, а також, графічну частину - карту (схему) на якій наносяться зони, прогнозованого чи фактичного, хімічного зараження.

У вступі необхідно розкрити важливість та необхідність проведення прогнозування хімічної обстановки яке має за мету збереження здоров’я та життя співробітників підприємства, територія якого може опинитись у зоні лиха.

Розрахункова частина роботи. Визначення параметрів зони хімічного зараження та її площі

Спільна для можливих варіантів ситуаційна обстановка полягає у тому, що на потенційно небезпечному об’єкті (ПНО) “Б” сталося руйнування ємкості зі СДОР, місткістю 25т хлору. В результаті аварії виникла хмара зараженого повітря хлором з концентраціями значно перевищуючими гранично допустимі. З метою своєчасного і надійного захисту співробітників і населення від токсичної дії забрудненої хмари, на підставі вихідних даних (температура повітряt = -1°, швидкість вітру V =2 м/с), зробимо прогноз щодо можливих негативних наслідків у зоні лиха.

Визначимо ступінь вертикальної стійкості повітря згідно ситуаційної задачі:

1. За графіком (Додаток 4.1) визначимо ступінь вертикальної стійкості повітря за умови, якщо t=-1°, швидкість вітру V =2 м/с:- це будеІНВЕРСІЯ.

2. За табл. 10.3 (Додаток 4.3) визначимо глибину Гпоширення зони хімічного зараження (3Х3) на закритій місцевості (ємкість, де зберігалася СДОР була не обвалована), тоді, для даної ситуації, знаходимо глибину табличну - Гтаблрозповсюдження зараженого повітря з гранично допустимими концентраціями (ГДК) які значно перевищують установлені норми, таким чином :

Гтабл = 22,85км, за умов, що швидкість вітруV=1 м/с.

А оскільки за вихідними даними швидкість вітру V=2 м/с, то, згідно з приміткою до табл. 10.3, знаходимо поправочний коефіцієнт. Враховуючи його, фактичну глибину 3Х3 визначимо за формулою:

Г = Гтаблkпер (4.3)

тоді Г = 22,85∙0,6=13,71 км.

3. Знайдемо ширину Ш3Х3 за формулою:

Ш = Г ∙ kв.ст; (4.4)

Враховуємо коефіцієнт вертикальної стійкості повітря - kв.ст., який приймається рівним:

при інверсії -0,03;

при ізотермії -0,15;

при конвекції - 0,8.

Оскільки, у даній ситуації, ступінь вертикальної стійкості є інверсія,

тоді Ш = 0,03 ∙ 13,71 = 0,4113км.

4. Визначимо загальну площу зони хімічного зараження - S3Х3, яка може бути визначена як площа трикутника за формулою:

, (4.5)

тобто .

Визначивши основні параметри зони хімічного зараження наносимо їх на карту місцевості (схему) у масштабі, це сприятиме прийняттю оптимального рішення щодо організації надійного захисту співробітників та стійкості роботи підприємства у НС, (рис. 4.2).

Додаток 4.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]