Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Fwd_praktika_files / Економ_чний механ_зм ринку_1

.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Тема: Економічний механізм функціонування ринку.

Форма навчального процесу: семінарське заняття.

Цілі семінару:

Освітні: формування в студентів знань про економічний механізм ринку з такими складовими, як: ринковий попит, ринкова пропозиція, ринкова ціна та конкуренція;

Виховні: виховання у студентів рис ринкової поведінки і психології, уміння орієнтуватися у ринкових ситуаціях, в які потрапляє споживач і виробник;

Розвиваючі: розвиток у студентів уявлень про закони ринку, які визначають поведінку покупців (споживачів) і продавців (виробників), а також впливають на виробництво.

Після вивчення цієї теми студент повинен знати:

  • як формуються попит і пропозиція на ринку товарів;

  • що таке рівноважна ціна і яка її роль в організації ринкової економіки;

  • що може обмежувати процес установлення рівноважних цін.

Студент повинен вміти:

  • будувати криву попиту та криву пропозиції;

  • показувати в якому напрямку будуть зміщуватися криві під впливом дії нецінових факторів попиту та пропозиції та обґрунтовувати доцільність дій виробників та споживачів;

  • зображувати та розраховувати рівноважну ціну та кількість продукції, дефіцит та надлишок.

Категорії і поняття теми: попит, обсяг попиту, закон попиту, нецінові чинники попиту, еластичність попиту, пропозиція, обсяг пропозиції, закон пропозиції, еластичність пропозиції, нецінові чинники пропозиції, ринкова ціна, рівноважна ціна, дефіцит, надлишок, конкуренція, монополія, антимонопольне законодавство.

Обладнання та матеріали:

  • дошка;

  • указка;

  • підручники;

  • роздатковий матеріал з тестовими завданнями.

Література

Для студентів:

  1. Економічна теорія: Політекономія: підручник. За ред. В.Д. Базидевича. – 3-тє вид. перероб. і доп., К.: Знання-Прес, 2004.

  2. Основи економічної теорії: політ економічний аспект: Підручник. Відп. ред. Г.Н. Климко. 4-те видання. К.: Знання-Прес, 2002.

  3. Основи економічної теорії: підручник. А.А. Чухно, П.С. Єщенко, Г.Н. Климко та ін. За ред. А.А. Чухна. К.: Вища школа, 2001, 606 с.

  4. Закон України «Про економічну конкуренцію» від 11.01.2001, № 2210-ІІІ.

  5. Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції» від 07.06.1996, № 237/96-ВР.

  6. Закон України «Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції» від 18 лютого 1992 року № 2132-XI.

  7. Закон України «Про антимонопольний комітет України» від 26.11.1993 № 3659-ХІІ.

  8. www.rada.gov.ua/ - офіційний сайт Верховної ради України

  9. www.amc.gov.ua/ - офіційний сайт Антимонопольного комітету України

Для викладача:

  1. Економічна теорія: Політекономія: підручник. За ред. В.Д. Базидевича. – 3-тє вид. перероб. і доп., К.: Знання-Прес, 2004.

  2. Основи економічної теорії: політ економічний аспект: Підручник. Відп. ред. Г.Н. Климко. 4-те видання. К.: Знання-Прес, 2002.

  3. Основи економічної теорії: підручник. А.А. Чухно, П.С. Єщенко, Г.Н. Климко та ін. За ред. А.А. Чухна. К.: Вища школа, 2001, 606 с.

  4. Політична економія: навч. посібник. К.Т. Кривенко, В.С. Савчук, О.О. Бєляєв та ін. За ред. К.Т. Кривенка. – К.:КНЕУ, 2001.

  5. Блауг М. Економічна думка в ретроспективі. Пер. з англ., К.: Основи, 2001.

  6. Єщенко П.С., Палкін Ю.І. Сучасна економіка: навч. посіб. – К.: Вища школа, 2005.

  7. Закон України «Про економічну конкуренцію» від 11.01.2001, № 2210-ІІІ.

  8. Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції» від 07.06.1996, № 237/96-ВР.

  9. Закон України «Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції» від 18 лютого 1992 року № 2132-XI.

  10. Закон України «Про антимонопольний комітет України» від від 26.11.1993 № 3659-ХІІ.

  11. www.rada.gov.ua/ - офіційний сайт Верховної ради України

  12. www.amc.gov.ua/ - офіційний сайт Антимонопольного комітету України

І. Організаційний момент:

  • організація групи, перевірка присутності студентів на семінарському занятті;

  • оголошення теми семінарського заняття «Економічний механізм ринку»;

  • оголошення мети семінарського заняття: на лекційному занятті ми з вами розглядали питання, які стосувалися структурних елементів ринкового механізму (попит, пропозицію, рівноважну ціну та конкуренцію). На сьогоднішньому семінарському занятті ми детальніше зупинимося на кожному з елементів та поглибимо, з’ясуємо незрозумілі речі.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності:

На лекційному занятті ми з’ясували загальні речі, дали напрямок розгляду даних питань. На семінарському занятті ви маєте проявити не тільки репродуктивний характер відтворення даних, а й певний творчий підхід, застосувати раніше здобуті знання, власний досвід.

ІІІ. Основна частина:

Ви пам’ятає, що існує чотири фази суспільного виробництва: власне виробництво, обмін, розподіл і споживання. Виробництво може проявлятися у двох формах: натуральне виробництво (за первісної общини та феодалізму) та товарне виробництво (за капіталізму). Товарна форма організації суспільного виробництва є основою виникнення і розвитку ринку, тому що у них одна основа, а саме: виробництво продукту праці не для задоволення власних потреб виробників, а для продажу його на ринку. Спільна мета – отримання прибутку, спільні об’єкти і суб’єкти економічних відносин. Саме на ринку проявляються відносини обміну.

Ринок – система економічних відносин між виробниками і споживачами з приводу купівлі-продажу товарів і послуг, яка забезпечує оптимальний розподіл економічних ресурсів та їх ефективне використання. Це форма організації і функціонування ринкової економіки.

Таким чином, ринкова економіка обумовлює наявність двох економічних контрагентів ринку: виробника і споживача, кожний з яких намагається реалізувати свої економічні інтереси:

  • виробник → отримання прибутку;

  • споживач → задоволення своїх потреб і купівля якісної продукції за мінімальною ціною.

Стан ринкової економіки, рівень її розвитку, основні проблеми ринкової організації виробництва вирішуються через механізм попиту і пропозиції.

Щоб краще з’ясувати сутність цих понять та активізувати всю групу проведемо фронтальне опитування:

  1. Дайте визначення таких понять: «попит», «пропозиція», «рівноважна ціна», «еластичність» (за ціною, за доходами, перехресна).

  2. Назвіть основні чинники, які впливають на зміну величини попиту.

  3. Назвіть основні чинники, які впливають на зміну попиту.

  4. Чи правильне таке твердження: «Закон попиту виражає зміни величини індивідуального попиту залежно від ринкової ціни»? Поясніть чому та наведіть приклад.

  5. Чи для всіх товарів дія закону попиту однакова? Поясніть, наведіть приклад.

  6. Наведіть приклади абсолютно еластичного попиту та нееластичного попиту.

  7. Сформулюйте закон пропозиції. Наведіть приклад.

  8. Які з перерахованих чинників можуть впливати на величину пропозиції: ціна товару; доходи покупців; ціни на товари-замінники; державна допомога виробникам? Відповідь обґрунтуйте.

  9. За даними таблиці 1 визначте, яка ціна є рівноважною. Чому?

Таблиця 1

Ситуація на ринку тістечок

Пропозиція, тис. шт.

Ціна, грн. за шт.

Попит, тис. шт.

2,3

2,0

1,7

2,2

1,8

1,8

2,1

1,5

1,9

2,0

1,3

2,0

1,9

1,1

2,1

1,8

1,0

2,2

1,7

0,9

2,3

1,6

0,75

2,4

1,5

0,5

2,5

  1. За даними таблиці 1 визначте обсяг попиту та пропозиції на ринку за ціною 0,5 грн. та 2,0 грн. Які ситуації склалися на ринку?

  2. Користуючись даними таблиці 2, виконайте такі завдання:

  • побудуйте графік попиту на яблука, поясніть характер лінії попиту;

  • визначте, як зміниться крива попиту, якщо: зменшаться доходи покупців; споживачі під впливом моди чи престижності нададуть перевагу імпортним фруктам; покупці очікують підвищення цін через неврожай яблук; підвищилася ціна на інші фрукти та на цукор.

Таблиця 2

Ситуація на ринку яблук

Ціна, грн. за кг

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Обсяг попиту за місяць, тис. кг

90

82

70

58

50

41

32

25

20

12

  1. Протягом 2000-2001 рр. у Великобританії і деяких інших країнах Західної Європи епідемія ящура – хвороби ВРХ – спричинила втрату майже 2,5 млн. тварин. Поясніть, як ці події вплинули на ринок м’ясопродуктів у Європі та інших регіонах. Чому підняли ціни на рибу, курей і свинину в Україні? Чим пояснити, що пропозиція на ці продукти істотно не зменшилася навіть у Великодній піст?

  2. Що таке конкуренція? Наведіть приклади.

  3. Як називається тип конкуренції, коли об’єднуються фірми і відкрито домовляються про ціни та обсяг випуску продукції: олігополія, монополія, чиста конкуренція?

  4. Вкажіть чи правильне таке твердження: «В умовах досконалої конкуренції на ціну товару впливає співвідношення попиту і пропозиції, а не умов виробників»?

  5. Назвіть негативні наслідки панування монополій.

  6. Поясніть чи завжди потрібно прагнути до конкуренції.

  7. Яким би ви хотіли бачити ринок комунальних послуг вашого населеного пункту (електро-, газо забезпечення, водопостачання, каналізації) – монопольним чи конкурентним?

  8. Що краще для фірми – займатися кількома видами діяльності чи працювати в одній галузі? Чи всі фірми однієї галузі – конкуренти?

  9. Що таке нецінова конкуренція?

  10. Наведіть приклади підприємств-монополістів в економіці України. Як регулюється діяльність цих фірм (антимонопольна діяльність держави).

IV. Перевірка засвоєних знань:

Тестові завдання (додаток): 4 варіанти.

V. Підведення підсумків та обґрунтування домашнього завдання:

Оцінювання роботи студентів на семінарському занятті. Виставлення оцінок в журнал.

Домашнє завдання:

№ 1

Визначте коефіцієнт цінової еластичності пропозиції товару за умови, що ціна на нього зросла з 7 до 10 грн. за одиницю, а обсяг пропозиції збільшився зі 150 до 200 одиниць.

№ 2

Припустимо, що при ціні на помідори 2,8 грн. за кг величина попиту на них дорівнює 84 кг, а за ціною 3,2 грн. – 76 кг. Визначте точкову еластичність попиту за ціною.

Студентка-практикантка ________________________________

(підпис)

Соседние файлы в папке Fwd_praktika_files