Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

образец записки диплом / Opis_I_Obgruntuvannya

.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
91.65 Кб
Скачать

32

2 ОПИС І ОБГРУНТУВАННЯ ДИЗАЙН-ПРОПОЗИЦІЇ -ПРОПОЗИЦІЇ РЕКЛАМНО-ГРАФІЧНОГО КОМПЛЕКСУ ДЛЯ ХДАТЛ ім. В. А. АФАНАСЬЄВА

2.1 Генерація ідей, ескізування дизайну айдентики та комплексу рекламно-поліграфічної продукції для ХДАТЛ ім.Афанасьєва

За період існування театру були розроблені декілька різних логотипів для театру. Ескіз Олексія Щеглова, спеціально створений для фризу на фасад будівлі театру, став візитною карткою театра ляльок. Рішення досить вдале, але для 70-х років. На сьогоднішній день такий дизайн «морально застарів», за словами головного художника Наталії Денисової, та не витримує конкуренції на ринку культурно-розважальних закладів.

До того ж театр постійно успішно виступає на фестивалях лялькових театрів, як в Україні, так і за її кордоном. Театру не вистачає сувенірної продукції, для того, щоб обмінюватись з іншими учасниками фестивалю.

Створені за останні роки запрошення, програмки, афіши та листівки не мають єдиного стильового рішення. Це стосується й сайту, який сам по собі цікавий, але не має характерних ознак того, що це саме Харківський театр ляльок.

Судячи з наведаних данних стає зрозумілим, що розробка айдентики для театру є просто необхідною. Дизайн повинен відповідати таким критеріям:

  • єдність стилістичного оформлення;

  • відповідність тематиці театру ляльок;

  • креативність графічного оформлення;

  • запам’ятовуванність, впізнавальність;

  • індивідуальне шрифтове і кольорове рішення.

Розробка ідентифікаціонних особливостей для театру передбачає відображення їх сутності в єдиному логотипі. Тому особливу увагу треба приділити створенню логотипу. Він повинен відповідати таким критеріям, які запропонував замовник:

  • ідея логотипу - розробити образ що відповідає даному жанру мистецтва і однаково зрозумілий для дитячої та дорослої аудиторії;

  • бажане використання символа, що асоціюється з рукою актора або лялькою;

  • обов’язкове використання повної абревіатури театру.

Розробку айдентики для театру було розпочато зі створення логотипа, як головного елементу дизайну фірмового стилю. Пошуки почалися з різноманітного начертання літер «Т» і «Л», що означають «Театр Ляльок». В композиції першого варіанту логотипу руки тримали літери, одночасно показуючи дві системи управління ігровими ляльками, що використовуються в театрі (верхову і низову). (Див. додаток 8.1)

Оскільки за умовою замовника обов’язкове використання повної абревіатури театру, виникла необхідність створення комбінованого логотипу: символічні елементи зі шрифтовим написом, що розкриває повну абревіатуру театру «Харківський Державний Академічний Театр Ляльок ім. Афанасьєва». У ході роботи з’явилася проблема - логотип повинен бути двомовний (українською та російською). Майже весь репертуар театру на російській мові, створювати лише український логотип було б недоречно. При відтворенні логотипу російською мовою, тобто літер «Т» і «К» (театр кукол), порушувалась загальна композиція.

З цього виходить, що логотип повинен бути більш універсальним. Тому в символічній частині логотипа залишилась тільки буква «Т», з якої починається слово «театр» як на українській, російській так і на англійській мовах. Повну абревіатуру можна легко закомпонувати як російською, так і українською мовою.

Елемент гри, що був присутній в попередньому варіанті логотипу, залишився. Буква «Т» символізує ляльку, яка управляється актором знизу (тростьова система управління ляльок). Це краще відображає сутність Харківського Театру Ляльок. Виник допоміжний елемент – крапка над літерою, що асоціюється з головою ляльки. (Див.додаток 8.2)

    1. Формулювання концепції проекту

Після детального вивчення інформації про театр ляльок, аналізування аналогів, що існують в цій області, вивчення маркетингової ситуації на ринку культурно-розважальних закладів, спираючись на висловлені вимоги до даного проекту, була вироблена концепція айдентики і комплексу рекламно-поліграфічної продукції.

Головний вектор сучасного розвитку театру ляльок – прагнення до естетичного експерименту, постійне оновлення діючого репертуару та орієнтація на освоєння нових виразних засобів

Особлива сценічна виразність не приймає традиційних обмежень та стереотипних поглядів на мистецтво ляльок. В її основі закладене нове поняття ляльки – вона є лише одним з виразних засобів актора.

Концепція дизайну айдентики базується на створенні впізнаваного логотипу, що символізує ляльку, яка управляється знизу, шрифтовий блок та допоміжні елементи створюють в сукупності враження моменту дії на сценічній площині. Стандартний шрифт з живописним написом літери-образу вказують на пошуки нового естетичного погляду на гру, опираючись на традиційну систему ляльки.Створення айдентики було орієнтоване на основну цільову аудиторію - дорослі люди з середнім та вищим культурним рівнем.

    1. Опис та обґрунтування дизайн-пропозиції рекламно-графічного комплексу для ХДАТЛ ім. В. А. Афанасьєва

Для створення дизайну айдентики, та її подальшого використання в рекламно-інформаційній поліграфії, було обрано графічну форму, що асоціюється з театром ляльок.

Вся композиція логотипу будується на основі білої літери «Т», яка асоціюється з театральною лялькою на уявній чорній сценічній площині. Вниз від літери відходить тоненька паличка – трость, що символізує гапітно-тростьову сисетму управління ляльками. З обох боків логотип обрамляється вертикальними лініями для доверщеності композиції та об’єднання зображення з текстовою частиною логотипу. (Див. додаток 9.6) Пропорційне співвідношення елементів логотипу побудовано на сітці із модулів. Висота логотипу дорівнює 22, 5 модулям, ширина – 10 модулям.

В написанні текстової частини логотипу взято шрифт Century Gothic, накреслення Regular та Bold. Це гротескний шрифт, що має гострі форми. Він легко сприймається як при використанні суцільного набору тексту, так і в окремих назвах та заголовках. До того ж, за даними Університету Вісконсін-Грін Бей, Century Gothic використовує на 30% менше фарби, економлячи гроші на друці.[12]

Цей шрифт було взято за основний, він використовується при створенні логотипу на інших мовах (російською та англійської), а також в якості заголовків на рекламних плакатах та афішах, та для різноманітної сувернірної продукції.

Для проспекту було використано шрифт Myriad Pro, накреслення Regular. Хоча й Century Gothic менше використовує фарби, проте він займає більше площі на папері, за рахунок широкого написання та великими міжлітерним простором. Шрифт Myriad Pro відноститься до класу гуманістичного гротеску. Букви більш щільно розташовані одна до одної, при цьому текст легко читається, не викликаючи втоми.

Шрифтові гарнітури спеціально обрано без засічок для того, щоб підкреслити строгий стиль побудови логотипу.

Оскільки створення дизайну айдентики, рекламної та сувенірної поліграфії для ХДАТЛ ім. В. А. Афанасьєва приурочено до його 75-річного ювілею, було розроблено ще два святкових варіанти логотипу: дитячий і дорослий. Дитячий логотип побудований за принципом основного, лише добавляються кольорові графічні елементи, що створюють образ ляльки-героя з дитячої вистави «Пригоди Буратіно».

Для створення другого логотипу також були додані кольоровий графічний елемент, що асоціюється з головним убором шута (скомороха). Такі образи обрано спеціально для створення яскравого святкового настрою, при всій строгості побудови монохромного логотипу. (Див. додаток 9.6)

Для створення дизайну рекламно-поліграфічного комплексу театра були розроблені деякі літери та цифри, для того, щоб можна було з них побудувати написи для інформаційно - презентаційних плакатів. (Див. додаток 9.4, 9.5, 9.7.) Написання літер імітує живописне, кожна літера чи цифра складається з набору елементів: строгих прямокутних форм, живописних штрихів та з крапки. За допомогою постійносоті використання цих елементів, створюється певний стиль, що гармонійно поєднується з логотипом.

Під час проектування була розроблена сітка для побудування великої афіши-репертуару та маленьких флаєрів-репертуарок. В репертуар включена така необхідна інформація: день і година початку вистави, назва вистави та інформаційний блок, де описується вистава. Були розроблені два графічних елемента, що символізують сонце – для вистав, що проходять вранці (це дитячі), та місяць із зірками – для вечірніх вистав (для дорослої аудиторії). Поряд була добавлена графа з віковою градацією глядачів («6+», «4+», «18+»), щоб у споживачів дизайну афіші не виникало запитань, що це за вистава і на якого глядача розраховано. (Див. додаток 8.11)

Флаєр з репертуаром виконий у вигляді двусторонньої вузької полоси, що складається в компактну форму, яку зручно носити з собою, поклавши в гаманець або в карман. Розмір і форма репертуарки обумовлена економічним використанням паперу. Три таких полоси поміщаються в формат паперу А-4. Також в складеному вигляді репертуарка має форму витянутого прямокутника, що пропорційно відповідає вертикально-закомпонованому логотипу. Така форма репертуарки дозволила виділити місце для театральних новин про прем’єри або святкові події, які намічаються в театрі. Таким чином, получився набагато інформативніший. (Див. додаток 8.11)

Існуючі нині репертуарки також двобічні, й так само на А-4 форматі їх поміщається три. Але цей формат не дозволяє розмістити весь репертуар на одній стороні, так, щоб одразу бачити репертуар на місяць.

Основна кольорова гамма логотипу – монохромна (Див. додаток 8.6) Це зручно використовувати для різноманітної ділової документації (бланки, конверти). Образність логотипу добре читається, стиль витриманий строгий.

Оскільки колір відіграє важливу роль в контексті зображення і несе на собі певну асоціативну нагрузку, то фірмовими кольорами були обрані прості яскраві кольори: червоний, синій та жовтий.

Кольоровий варіант логотипу запропоновано використовувати на бейджах, конвертах та білетах, де вводиться один із фірмових кольорів, які друкуються з застосуванням двох, іноді трьох фарб. Це робить процес потрапляння в потрібний колір при друку простим та зручним. (Див. додаток 8.6)

Для створення святкового настрою та завершеності образу ляльки-героя на логотипі для дітей, було обрано такий червоний колір: С = 0, М = 100, Y = 100, K = 0. Таке рішення не випадкове, колір активний, веселий, динамічний, асоціюється з більшістю свят, таких, як Новий рік та День Святого Валентина .(Див. додаток 8.6)

Використання спокійного відтінку синього кольору (С = 100, М = 73, Y = 5, K = 0) було обрано для другого святкового логотипу, розрахованого на більш дорослу аудиторію. Синій колір було обрано для викликання у споживача такої позитивної реакції, як спокійність, прозорість, зрілість.

Для створення серії інформаційно-презентаційних плакатів був введений відтінок жовтого кольору, наближений до оранжевого (С = 0, М = 20, Y = 100, K = 0), для використання в якості фону, або як акцент в окремих графічних елементах. Такий відтінок кольору характеризується як життєрадісний, теплий, веселий, й створює у споживача таку позитивну реакцію, як насолоду та задоволення.

Серія складається з п’яти плакатів (Див. додаток 8.8-10) Презентаційний плакат, що запрошує на ювілейний концерт, одночасно знайомить споживачів з новою айдентикою театра, вказуючи на те, що він не просто класичний театр ляльок, а театр, що на базі традиційних лялькових вистав успішно експериментує на сценічній площині.

Наступні два плаката знайомлять глядачів з кількістю вечірнього репертуару в театрі та рекламують одну з найкращих вистав для дорослих. Останні плакати присвячені дитячій аудиторії. На сонячному фоні перший плакат нас інформує про кількість вистав для дітей, що їх було поставлено за весь час існування.

Другий плакат рекламує один з найдавніших дитячих вистав, що не втрачає своєї популярності й на сьогодні.

В комплекс рекламної поліграфії увійшов проспект, що ознайомлює споживача дизайну театру короткою текстовою інформацією та ілюстративним супроводження з напрямком діяльності театру за останні роки. (Див. додаток 8.12)

До складу проекту також входить сувенірна продукція: чашки, прапорці, значки, блокноти, футболки та інших дрібних сувенірів (Див. додаток 8.13-14). Всі вони зроблені єдиними засобами графічного дизайну у конкретному стилі, що вже заданий.

Весь проект виконано єдиними графічними засобами.

Соседние файлы в папке образец записки диплом