Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

печать / ВСТУП1111

.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
36.35 Кб
Скачать

5

ВСТУП

Актуальність теми. Ураховуючи стан сучасної економіки України, актуальним для теорети­ків та практиків банківської справи є проблема дослідження пасивних операцій банків та ме­тодів управління пасивами.

На даному етапі розвитку банківської системи України одним із основних, найбільш важливих завдань є забезпечення стабільного функціонування та розвитку банків і банківської системи в цілому. Тому проблема раціонального, ефективного управління пасивами як одного з чинників фінансової стійкості банків набуває особливого значення і банкам необхідно розробляти більш досконалу систему заходів із залучення коштів, їх розташу­вання та використання.

Банкам для того, щоб вижити в існуючих умовах, необхідно завжди воло­діти інформацією про стан своїх справ, мати детальну інформацію про свою ді­яльність, володіти та застосовувати методи оперативного реа­гування на зміни зовнішніх факторів. Процес розвитку банків, нарощу­вання об’ємів активних операцій потребує збільшення банківських ресур­сів, тобто пасивів.

Посилення контролю Національного банку України та інших регулю­ючих ор­ганів за діяльністю банків примусило керівництво банків прово­дити роботу з розробки методів вирішення проблеми дотримання еконо­мічних нормативів.

В умовах дефіциту фінансових ресурсів особливої актуальності набувають питання формування фінансових ресурсів комерційних банків.

Дослідженням в розрізі даної проблеми приділяли увагу такі вчені як Кириченко О.А., Міщенко В.І., Капран В.І., Кривченко М.С., Примостка Л.О., Алексеєнко М. Д. та ін. Однак на сьогодні досі залишаються невирішеними деякі питання щодо шляхів ефективного управління банківськими пасивами: які саме джерела поповнення коштів обрати, які запропонувати нові продукти та послуги для клієнтів, щоб залучити їх кошти, які джерела запозичених коштів для банка вигідно обрати саме сьогодні та ін.

Мета і задачі дослідження. Від розміру даних фінансових ресурсів за­лежить життєздатність банку та його прибутковість, а тому виникає необхідність аналізувати пасиви банку, тобто джерела формування фі­нансових ресурсів і розробляти методи, моделі управління пасивами банку та рекомендації щодо їх вдосконалення, що і можливо визначити як мету даної роботи, досягнення якої вимагає вирішення наступних завдань:

  • визначити сутність пасивів банку, в тому числі сутність капіталу та зобов’язань;

  • проаналізувати структуру пасивів за джерелами формування ресурсів (співвідношення власного капіталу та зобов’язань) банківської системи України та ПАТ «Райффайзен Банк Аваль»;

  • проаналізувати розмір власного капіталу та його структури;

  • порівняти динаміку та структуру пасивів ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» та банківської системи України за останні 5 років;

  • оцінити управління пасивами банку;

  • зробити та порівняти прогнозну оцінку динаміки та структури пасивів ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» та банківської системи України на найближчий період часу;

  • сформувати висновки та надати рекомендації щодо вдосконалення управління пасивами банку.

Об’єктом дослідження виступає аналіз та управління пасивами ПАТ «Райффайзен Банк Аваль».

Предметом дослідження є економічні відносини в системі аналізу та управління пасивами банку та взагалі процес управління банківськими ресурсами.

Саме така постановка проблеми дає можливість висунути гіпотезу дослідження – а що, якщо всі ці проблеми саме через відсутність раціональних методів, стратегії управління пасивами банку, за допомогою яких відбувається забезпечення раціональних співвідношень між обсягами депозитних, позичкових і власних коштів з метою виконання зобов’язань перед клієнтами, розвитку активних операцій, забезпечення стабільності в операціях з підвищеним ризиком.

Дослідження діяльності комерційних банків необхідно починати з пасиву балансу, оскільки саме пасивні операції значною мірою визначають умови, форми і напрямки використання банківських ресурсів, тобто склад і структуру активів.

Методи дослідження. На початковому етапі дослідження банківських ресурсів використані методи одержання та обробки інформації, а саме: первинні статистичні спосте­реження, групування та систематизація даних, зведення їх до табличного вигляду, абстрагування. Аналітичне дослідження передбачає аналіз пасивів, вибір та обґрунтування методів управління пасивами банку, які можуть використовуватися в сучасній банківській практиці, а тому на цьому етапі використовуються порівняльні методи, структурний аналіз, економічно-статистичні та економічно-математичні методи та зведення результатів до табличного та графічного вигляду; методи прогнозування економічних процесів.

Інформаційна база дослідження. Для обробки та аналізу інформації будуть використовуватись спеціальні комп’ютерні програми, наприклад Microsoft Excel, а інформаційною базою слугуватимуть наукові публікації та монографії вітчизняних та закордонних науковців, статистичні дані НБУ, матеріали наукових конференцій і досліджень, присвячених пасивам банків чи їх складових елементам, офіційна фінансова звітність ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», нормативно-правові документи, що регламентують діяльність фінансово-кредитних установ в Україні.

Соседние файлы в папке печать