Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

психологія / питання до заліку

.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
15.71 Кб
Скачать

1. Питання до заліку

  1. Вступ до психології. Предмет, завдання та проблеми психології. Визначення психології як науки.

  2. Розвиток наукових знань про природу психіки. Перші наукові уявлення про психіку у стародавньому світі. Поняття душі в роботах Аристотеля, Платона, Сократа. Наукові уявлення про психічне в середньовіччі. Внесок Р.Декарта: проблема співвідношення душі і тіла. Становлення сучасної психології як науки. Внесок у розвиток знань про психічне В. Вундта.

  3. Стисла характеристика напрямків сучасної психології: біхевіоризм (Концепції Дж. Б. Уотсона, Б.Ф.Скінера), психоаналіз (теорія З. Фрейда) , основні положення гештальтпсихології, погляди представників когнітивної психології, основні положення гуманістичної психолог

  4. Психіка. Мозок і психіка. Процеси та стани психіки.

  5. Відчуття як первинна форма пізнання дійсності. Види відчуттів. Головні характеристики відчуттів. Сприймання як цілісний образ світу. Властивості сприймання (предметність, структурність, константність, осмисленість, вибірковість).

  6. Мислення як раціональний рівень відображення дійсності. Поняття про мислення. Види мислення. Мислення та розв'язання задач. Поняття про проблемну ситуацію. Проблемна задача. Схеми розв'язання мисленнєвих задач. Мислення і мова.

  7. Поняття про уяву. Види уяви. Прийоми уяви. Мислення, уява і творчість.

  8. Інтелект. Поняття про інтелект. Формування мислення.

  9. Пам'ять як процес організації та зберігання минулого. Роль пам'яті у розумової діяльності людини. Теорії, що пояснюють механізми запам'ятовування (психологічні, фізіологічні, біохімічні, хімічні). Види пам'яті, критерії їх виділення. Процеси пам'яті. Прийоми запам'ятовування (логічні, мнемонічні). Причини забування.

  10. Увага як форма психічної діяльності людини. Характеристики уваги. Види уваги. Прийоми притягнення уваги.

  11. Суб'єктивно-об'єктивний характер потреб. Класифікація потреб за А.Маслоу. Класифікація мотивів поведінки. Спрямованість особистості.

  12. Роль емоцій у мотивації і регуляції діяльності. Теорії емоцій (психологічна, фізіологічна, біохімічна, хімічна). Форми емоцій.

  13. Емоції та почуття. Власно емоції. Афект. Настрій. Стрес. Почуття. Види почуттів.

  14. Вольова регуляція як особистісний рівень регуляції. Поняття про волю.

  15. Поняття про Я-концепцію. Структура Я-концепції. (когнітивна, поведінкова та емоційно-оцінкова складова Я-концепції).Вплив Я-концепції на поведінку людини.

  16. Психологічний захист: поняття, механізми психічного захисту.

  17. Поняття про особистість. Особистість та індивідуальність. Співвідношення понять індивід, особистість, індивідуальність. Структура особистості. Біологічне і соціальне у структурі особистості.

  18. Поняття темпераменту як динамічної характеристики особистості. Основні положення теорій темпераменту. Концепції темпераменту Гіппократа та Галена, Е.Кречмера, В.Шелдона.

  19. Дослідження І.П.Павлова про типи вищої нервової діяльності. Поняття про три основні властивості нервової системи. Характеристика холеричного, сангвінічного, флегматичного та меланхолічного темпераментів.

  20. Концепція Г.Айзенка про екстравертованість, інтровертованість і нейротизм як основні параметри темпераменту, особистості.

  21. Генетичний аспект особистості. Здібності та задатки. Талант, здібності та спадковість.

  22. Характер як сукупність стійких індивідуальних особливостей особистості, яких людина набуває в суспільстві. Структурність характеру як закономірна залежність між його окремими рисами. Характер як відображення ставлення до себе, до людей та до праці. Типологія характеру за К.Г.Юнгом.

  23. Акцентуації характеру. Класифікація основних типів акцентуацій характеру. (За Леонгардом, Личко).

  24. Вплив властивостей темпераменту на формування характеру та дыяльнысть людини

Соседние файлы в папке психологія