Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Стратегия / Вопросы В2

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
174.83 Кб
Скачать

Питання до державного екзамену з дисципліни «Стратегія підприємства» для бакалаврів.

Спеціальність 6.03.05.04 «Економіка підприємства» денної форми навчання

Варіант 2

1)Особливості і основні етапи розроблення стратегії підприємства: етапи розробки стратегії (10б) ; їх особливості (10 б); підходи до розробки стратегії (5б).

2)Класифікація стратегій підприємства: за ієрархією в системі управління (5б); за функціональними ознаками (5б); за конкурентною позицією на ринку (5б); за способом досягнення конкурентних переваг (5б); залежно від економічного стану фірми (5б).

3)Піраміда базових стратегій підприємства за рівнями стратегічних рішень: класифікація стратегій за А.А. Томпсоном і А. Дж. Стріклендом (10б); схема піраміди рівнів стратегії підприємства (5б); прийняття рішень на кожному рівні піраміди та відповідальні за їх реалізацію (10б).

4)Сутність і особливості основних корпоративних стратегій підприємства: сутність корпоративної стратегії та дії з її формування (15б); сутність та особливості розробки стратегії зростання (10б).

5)Сутність і особливості основних корпоративних стратегій підприємства: сутність

корпоративної стратегії та дії з її формування (15 б); сутність та особливості розробки стратегії стабілізації (10б).

6)Сутність і особливості основних корпоративних стратегій підприємства: сутність корпоративної стратегії та дії з її формування (15 б); сутність та особливості розробки стратегії скорочення (10б).

7)Конкурентні (ділові) стратегії підприємства: сутність та фактори, що визначають ділову стратегію підприємства (15б); сутність та особливості формування стратегії лідирування на витратах (10б).

8)Конкурентні (ділові) стратегії підприємства: сутність та фактори, що визначають ділову стратегію підприємства (15б); сутність та особливості формування стратегії диференціації (10б).

9)Конкурентні (ділові) стратегії підприємства: сутність та фактори, що визначають ділову стратегію підприємства (15б); сутність та особливості формування стратегії фокусування (10б).

10)Функціональні стратегії підприємства: типологія функціональних стратегій підприємства (10б), етапи та особливості розробки товарної стратегії (15б).

11)Функціональні стратегії підприємства: типологія функціональних стратегій підприємства (10б), етапи та особливості розробки цінової стратегії; її види (15б).

12)Функціональні стратегії підприємства: типологія функціональних стратегій підприємства (10б), етапи та особливості розробки інвестиційної стратегії підприємства (15б).

13)Поняття диверсифікації діяльності підприємства (5б). Сутність та різновиди стратегії диверсифікації: споріднена, неспоріднена, конгломератна (15б). Переваги та бар’єри порідненої диверсифікації (5б).

14)Похідні стратегії диверсифікації підприємства: сутність стратегії диверсифікації (5б); стратегія входження в нову галузь (5б); стратегія відновлення та економії (5б); стратегія реструктуризації (5б); стратегія ліквідації (5б).

15)Етапи та правила розробки стратегії диверсифікації (15б) Управління диверсифікованими підприємствами (10б).

16)Сутність матричних методів стратегічного аналізу: сутність (5б); цілі (5б) й основні етапи матричного аналізу (15б).

17)Матриця Бостонської консалтингової групи (БКГ): сутність (5б); алгоритм розрахунку та графічне зображення (10б); інтерпретація результатів аналізу (5б); переваги та недоліки використання (5б).

18)Модифікована матриця Бостонської консалтингової групи (БКГ): сутність (5б); алгоритм розрахунку та графічне зображення (10б); інтерпретація результатів аналізу (5б); переваги та недоліки використання (5б).

19)Матриця “Дженерал Електрик” – “МакКінсі”: сутність (5б); алгоритм розрахунку та графічне зображення (10б); інтерпретація результатів аналізу (5б); переваги та недоліки використання (5б).

20)Матриця “Шелл/ДПМ”: сутність (5б); алгоритм розрахунку та графічне зображення (10б); інтерпретація результатів аналізу (5б); переваги та недоліки використання

(5б).

21)Формування портфеля стратегій на основі матричного підходу: сутність (5б); етапи формування та їх особливості (10б); методи формування портфеля стратегічних альтернатив (5б); критерії аналізу портфеля (5б).

22)Стратегічні альтернативи розвитку підприємства: сутність стратегічної альтернативи та етапи процесу вибору стратегії (10 балів), чинники, які впливають на вибір стратегії (5 балів), формування портфеля стратегічних альтернатив (10 балів).

23)Оцінювання й аналіз альтернативних варіантів стратегії (15б). Оцінювання й порівняння ефективності альтернативних варіантів стратегії підприємства (10б).

24)Проблеми стратегічного управління і постановка менеджменту в Україні (15б). Особливості стратегічного підходу до управління українськими підприємствами на сучасному етапі (10б).

25)Перспективи використання стратегічного управління на підприємствах України:

особливості стратегічного підходу в сучасних умовах (10б); найбільш оптимальні стратегії для вітчизняних підприємств (10б); особливості функціонування підприємств у фрагментарних галузях (5б).

Затверджено на засіданні кафедри економіки підприємства Протокол № 10 від 19 березня 2012 року.

Зав. кафедрою __________________ Янковий О.Г.

Екзаменатор ___________________

Гамма Т.М.

Екзаменатор ___________________

Никифоренко А.Т.

Соседние файлы в папке Стратегия