Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Khersonska_oblast.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
381.96 Кб
Скачать

Розділ 7. Оцінка соціально-економічного та екологічного становища

Херсонська область — індустріально-аграрний край з високорозвинутим сільським господарством і багатогалузевою промисловістю. У галузевій структурі валової продукції сільського господарства провідне місце належить рослинництву. Регіон забезпечує 35% загальнодержавного виробництва електромашин, 24% — бавовняних тканин, по 5,8% — зерна та насіння соняшника. У структурі промислового виробництва регіону найбільшу питому вагу мають харчова промисловість, машинобудування та металообробка, електроенергетика [4]. Область є національним лідером з виробництва овочевих і баштанних культур. Серед овочевих культур в Херсонській області найбільше значення мають помідори, капуста, цибуля, перець солодкий, баклажани. Далеко за межами області як знак якості відомі херсонські кавуни та томати. Іншими стратегічно важливими для області культурами є соняшник і соя. Також Херсонщина славиться фруктовими садами, де вирощуються соковиті абрикоси, персики, вишні, яблука та сливи. Херсонська область славиться і як тваринницький край: активно розвиваються свинарські, молочні та птахоферми [10]. Головною особливістю економіко-географічного положення Херсонського регіону є його розташування в Азово-Чорноморському басейні та басейні річки Дніпро. Херсонщина – транзитна область з потужною транспортною системою: залізничною, морською, річковою, автомобільною. Є можливість розвитку авіаційного сполучення. Все це дозволяє Херсонській області відігравати важливу роль у встановленні міжнародних і міжрегіональних транспортних зв'язків. По території області проходять два міжнародні транспортні коридори. Чорноморська економічна співдружність (ЧЕС) формує транспортні потоки країн Близького Сходу і Балканського півострова в напрямку Маріуполя і Новоазовська, а Євроазіатський транспортний потік – з країн Європи через Чорноморські порти до Криму, Росії, країн Закавказзя і Сходу.

Миколаївська область. Профілюючою галуззю промислового комплексу вузла є машинобудування, представлене високорозвиненим суднобудуванням, продукція якого має міждержавне значення. У Миколаєві діють найбільші в Україні суднобудівні заводи ‒ Чорноморський, "Океан" і завод імені 61 комунара. У промисловому вузлі розвинені також галузі: легка, харчова і виробництво будівельних матеріалів. Легка промисловість представлена швейним і трикотажним виробничими об'єднаннями, шкіряним заводом, взуттєвою і швейно-галантерейною фабриками; харчова - м'ясною, лікеро-горілчаною, кондитерською, макаронною, виробництвом соків. Тут розміщені виробництва будівельних матеріалів, силікатних і стінових виробів. Відносно новою галуззю промислового комплексу є кольорова металургія, що представлена потужним глиноземним заводом. Глинозем постачається на алюмінієве підприємство у Запоріжжя і на заводи Росії.

Одеська область. Основними господарськими функціями, які виконує Одеса на рівні міжнародного поділу праці, є транспортна та зовнішньоторговельна. Місто є єдиним повністю сформованим в українському Причорномор'ї локальним територіально-виробничим комплексом. В економіці Одеси домінують підприємства, пов'язані з морським бізнесом, поряд з ними, важливу роль у життєдіяльності міста відіграють продовольчі та переробні підприємства, а також підприємства легкої промисловості. Місто забезпечене висококваліфікованою робочою силою, що володіє іноземними мовами. Це дозволяє розвивати в Одесі бізнес з високими стандартами та вимогами до трудових ресурсів.

Екологічні проблеми та раціональне використання природних умов і ресурсів потребує посиленої уваги. Невирішеними лишаються питання розміщення великих військово-повітряних і морських баз у курортних містах, що негативно впливає на розвиток санаторно-курортної справи у регіоні. Суттєво забруднюють довкілля і підприємства хімічної промисловості. Найбільш гостро екологічна проблема постає на території Одеського промислового вузла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]