Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Khersonska_oblast.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
381.96 Кб
Скачать

Розділ 8. Курорти

Херсонська область.

ГЕНІЧЕВСЬК

Курортним центром області є м. Генічеськ, через яке пролягає шлях на найдовший (майже 100 км) пляж Азовського моря, розташований на Арабатській Стрілці [7]. Невелике містечко, яке налічує 21 тис. мешканців і знаходиться на північно-західному березі Азовського моря, за 13 км від траси Москва-Сімферополь, 170 км. від самого Сімферополя, і 210 км від Херсона. Генічеськ  регіональний центр, який має багато історичних пам’ятників.

Генічеськ відомий своїми курортами, Арабатською Стрілкою і азовським кліматом взагалі. Це відомий дитячий курорт: вода завжди тепла, пляжі піщані, море неглибоке. Велика кількість лікувальних сольових озер та гарячих джерел.

АРАБАТСЬКА СТРІЛКА

Арабатська Стрілка  піщана обміль східного берегу Криму, довжина якої складає 112 км. Приблизно на половину її поділяють Херсонська область та кримська автономія. Цікаво, що з’явилась ця коса недавно  років 350 тому, внаслідок підйому та зниження рівня Азовського моря.

На Арабатській Стрілці розміщено біля сотні пансіонатів та баз відпочинку. Є термальне джерело, на базі якого створений міжнародний реабілітаційний центр.

СКАДОВСЬК

Місто-курорт розташований на березі Джарилгацької затоки за 82 км.

від Херсона. Населення приблизно складає 20 тис.чол. Пляжі Скадовська мілководні. Морська вода вміщує велику кількість йодистих та бромистих солей (приблизно 2%), а вміст сірководню сприяє лікуванню дихальних шляхів. Клімат для курортів чудовий; середньо-літня температура становить 28С при звичайній температурі води 20-24°С.

Інколи затока нагрівається до 27-28°С. Перебування у Скадовській

курортній зоні дає великий лікувальний ефект при розладах харчотравлення, малокровії, у післяопераційний період, при виснаженні сил, головному болі.

ОСТРІВ ДЖАРИЛГАЧ

Зручніше всього потрапити на цей необізнаний куток на катері зі Скадовська . Відстань до материку становить 7-9 км. Джарилгач – це значна територія первозданної засушливої пустелі. У низинах солончаків інколи змінюється на полу пустелі, покриті ксерофітами-рослинами. Видатною пам’яткою острова є старий маяк, зібраний у 1902 році, з матеріалів , привезених із Парижа. Його висота  24 метри.

На острові розташований ботанічний заказник «Джарилгач» -- пам’ятник природи національного значення Заповідник існує для охорони різного виду рослин, зокрема, золотобородника цикадового (Chrysopogon gryllus), здатного закріплювати сипучі піски.

ЛАЗУРНЕ

Лазурне  чорноморський курорт, наділений багатьма привілеями. По-перше, відкрите море з температурою води у червені-серпні +24 +28 градусів. По-друге, селище знаходиться на східній частині мілководної Джарилгацької затоки, відомої своїми лікувальними властивостями. Температура води у жаркі дні перевищує 30 градусів.

Затоку від моря відділяє вузька 20 км. піщана коса острова Джарилгач.

ЗАЛІЗНИЙ ПОРТ

Розташований на березі відкритого моря, яке тут має вигляд океану. Залізний Порт  великий курорт. Тут і глибина і прохолода, і сильні, але нечасті, шторми. Саме ці його якості при чистих піщаних пляжах приваблюють тисячі відпочиваючих. Крім цього, у нього є ще одна цікава особливість  по західній частині курорту проходить Чорноморський біосферний заповідник. Це справжній куток дикої природи, прекрасний оазис з парками та ставками серед причорноморського степу. Залізний порт містить десятки пансіонатів, дитячих таборів та баз відпочинку [1].

Миколаївська область.

Очаків – кліматичний курорт. Санаторії й будинки відпочинку Очакова гарні для сімейного відпочинку. Піщані пляжі мають пологе дно й тягнуться уздовж усього узбережжя. Узбережжя цікаве унікальними природними об’єктами – піщаними косами, мальовничими обривами, балками, мілководними затоками, озерами й солончаками. Саме місто багате на визначні місця – музей Суворова, залишки турецької місцини Ачи-кале – крім цього, звідси легко потрапити на унікальну Кінбурнську косу, легендарний острів Майський (штучний острів, де знаходиться «база морських котиків») та ін. На території Очаківського району розташовані 41 база відпочинку, 15 санаторно-курортних закладів.

Курорт Рибаківка розташований в екологічно чистому районі на березі Чорного моря в тихій, затишній бухті, з піщаними пляжами та теплим морем. Вздовж берега простягнулась широка смуга соснового лісу. Поряд знаходиться лікувальне грязе-сольове озеро Тузли. Аналіз грязей Тузли показав, що вони володіють сильними лікувальними властивостями. Грязелікування – це один з перспективних напрямків розвитку курорту. Море, ліс, степ та близькість сольового озера створюють унікальний мікроклімат, що сприяє оздоровленню дихальної та серцево-судинної систем організму. В зоні відпочинку Рибаківка свої послуги відпочиваючим пропонують 65 баз відпочинку та пансіонатів. Приємному та комфортному відпочинку сприяє розвинута інфраструктура курортної зони. До послуг відпочиваючих магазини, ресторани, бари, кафе, дискотеки, кінотеатри, гральні зали, більярдні клуби, луна-парк, водні атракціони та пляжі. Організовуються різноманітні екскурсії. Працюють пошта, відділи зв’язку, ощадний банк, пункти обміну валюти.

Коблево – найвідоміший та найрозвиненіший курорт на Чорноморському узбережжі Миколаївської обл. На території розташовано 83 бази відпочинку. Відпочинок у Коблево славиться своєю різномаїтністю, це кращий вибір для молодих й активних людей. На курорті багато зелені, значні хвойні масиви, регулярно влаштовуються екскурсії в Миколаїв, Одесу, Кишинів, Херсон, Ольвію, Асканію-Нову. Також на курорті пропонуються різноманітні види відпочинку і розваг, такі як: водні гірки, прогулянки на катерах, яхтах та водних мотоциклах, дитячі атракціони, молодіжні дискотеки та ін.

Одеська область. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1996 року № 1576 в Одеській області виділяють такі курортні зони:

Місто Одеса;

Білгород-Дністровський район:

  • с-ще Затока;

  • с-ще Сергіївка;

  • с. Косівка;

  • с. Курортне;

  • с. Миколаївка;

  • с. Попаздра;

  • с. Приморське.

Комінтернівський район:

  • с-ще Гвардійське;

  • с-ще Ліски;

  • с. Вапнярка;

  • с. Крижанівка;

  • с. Нова Дофінівка;

  • с. Сичавка.

Овідіопольський район:

  • с. Грибівка;

  • с. Дальник;

  • с. Кароліно-Бугаз;

  • с. Санжійка;

  • с. Іллічівка.

Татарбунарський район:

  • с. Лебедівка;

  • с. Приморське;

  • с. Тузли.

Курорти в області розподіляються на бальнеологічні (Аркадія, Великий Фонтан), бальнеогрязеві (Затока, Куяльник, Сергіївка, Хаджибей), грязеві (Лебедівка, Лермонтовський, Малодолинське, Холодна балка), а також кліматичні (Затока, Шабо, Кароліно-Бугаз, Лузанівка).

Одещина знаходиться в сприятливій для лікування місцевості.

Фізіко-географічні умови Причорномор’я сприяли утворенню мулових сульфідних грязей. Вони містять у собі велику кількість мікроорганизмів, які обумовлюють ряд важливих фізико-хімічних властивостей.

Типовими накопичувачами грязей є Куяльницький та Хаджибейський лимани, які характеризуються високим вмістом сульфідів і мінерального грязьового розчину. Лікувальні грязі одеських лиманів відносяться до грязів із тонким скелетом, пластичністю, липкістю і в’язкістю.

Шаболатський (Будакський) лиман – це водоймище в північно-західній частині Чорного моря з унікальним поєднанням кліматичних, грязьових і бальнеологічних ресурсів територіально-акваторіального комплексу лиману з мало освоєним узбережжям. Найбільш популярними туристськими центрами Одеської області є м. Одеса; м. Білгород-Дністровський, смт. Затока; м. Біляївка; м. Вилкове, Кілійський район.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]