Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект по ФО.doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

1. Поняття зобов’язань, основні види та форми розрахункових взаємовідносин

У Законі України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” (а також у ПсБО 1 та ПсБО 2) надається визначення зобов’язань як категорії бухгалтерського обліку та фінансової звітності:

Зобов’язання – заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють в собі економічні вигоди.

Погашення зобов’язання може здійснюватися шляхом:

  • сплати кредиторові грошових коштів;

  • відвантаження готової продукції, товарів або надання послуг у рахунок одержаного авансу від покупця або у порядку заліку заборгованості;

  • переведення зобов’язань у корпоративні права, які належать кредитору (елементи капіталу) тощо. Види зобов’язань бувають:

  • за умовами виникнення:

  • у зв’язку з одержанням товарів, робіт та послуг (аванси отримані),

  • у зв’язку з нарахуванням витрат,

  • у зв’язку з випуском цінних паперів (векселів, облігацій);

  • за виконанням умов погашення:

  • прострочені зобов’язання,

  • непрострочені зобов’язання,

  • відстрочені зобов’язання.

За основним критерієм виділяються дві головні групи зобов’язань – довгострокові та поточні.

Довгострокові зобов’язання – зобов’язання, які повинні бути погашені протягом більше як 12 місяців, або протягом періоду більшого, ніж один операційний цикл підприємства з дати балансу, якщо такий цикл становить більш як 12 місяців.

2. Аналітичний та синтетичний облік довгострокових кредитів

Для обліку довгострокових зобов'язань у Плані рахунків передбачено Клас 5 "Довгострокові зобов'язання".

Облік розрахунків за довгостроковими кредитами ведеться на рахунку 50 "Довгострокові позики". На дебеті рахунка 50 "Довгострокові позики" відображається погашення довгострокових кредитів та переведення частини довгострокового боргу в поточний; на кредиті - суми отриманих довгострокових кредитів, а також переведення короткострокових позик (відстрочених) кредитів до складу довгострокової заборгованості.

Рахунок 50 "Довгострокові позики" має такі субрахунки:

  1. - "Довгострокові кредити банків у національній валюті";

  2. - "Довгострокові кредити банків в іноземній валюті";

  3. - "Відстрочені довгострокові кредити банків у національній валюті";

  4. - "Відстрочені довгострокові кредити банків в іноземній валюті";

  5. - "Інші довгострокові позики в національній валюті";

  6. - " Інші довгострокові позики в іноземній валюті".

Субрахунки 501 "Довгострокові кредити банків у національній валюті" та 502 "Довгострокові кредити банків в іноземній валюті" відображаються відповідно до суми довгострокової заборгованості підприємства перед банками за наданий кредит на звітну дату без урахування відсотків.

На субрахунках 503 "Відстрочені довгострокові кредити банків у національній валюті", 504 " Відстрочені довгострокові кредити банків в іноземній валюті" відображаються суми заборгованості перед банком, термін якої відстрочено за додатково укладеною з ним угодою.

Субрахунки 505 "Інші довгострокові позики в національній валюті", 506 "Інші довгострокові позики в іноземній валюті" використовуються для відображення сум заборгованості за небанківськими позиками. Наприклад, підприємство може отримати позику у кредитній спілці на тих самих умовах, що і в банку ( на визначений термін , під заставу майна та з оплатою визначених відсотків). За Цивільним кодексом підприємство може також отримати безвідсоткову позику від іншого підприємства чи за умови її повернення. Для отримання позики від власників чи інших фізичних осіб необхідно отримати ліцензію.

Для обліку нарахованих у звітному періоді відсотків використовується рахунок 684 "Розрахунки за нарахованими відсотками". За кредитом рахунка 684 "Розрахунки за нарахованими відсотками" здійснюється нарахування відсотків за :

  • використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;

  • використання майна, отриманого у користування (орендні, лізингові операції тощо);

  • інші операції.

За дебетом цього рахунка відображається сплата нарахованих відсотків.

Одночасно із визнанням зобов'язань за нарахованими відсотками підприємство визнає фінансові витрати на рахунку 951 "Відсотки за кредит".

Аналітичний облік позик ведеться за окремими кредитами і строками погашення.