Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семестер 1 Помазан.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
285.7 Кб
Скачать

39. Структура потойбічного світу в баченні Данте.

Данте будує потойбічний світ з геометричною точністю. Тому ми відчуваємо, що це велика систем, у якій все пов’язано між собою. вцентрі всесвіту знаходиться нерухома Земля, навколо якої рухається небо, що складається з дев’яти сфер. Є ще десяте нерухоме небо, Емпірей, – обитель Божества. Навпроти престолу Троїці на землі розташовано Єрусалим з Голгофою, де було розіп’ято Спасителя людства. То є центр Землі. З критичної статті Алексеєнко О.Б. чітко уявляємо те, що Пекло має форму зрізаного конуса, знаходиться в земних глибинах. Коли частина ангелів на чолі з Люцифером повстала проти Бога, падшого янгола було скинуто з неба. Він увійшов у землю і застряв там, а від його падіння утворилася воронка, що стала Пеклом. На протилежному кінці цієї ж лінії на поверхні землі розташована висока гора-Чистилище, вона підіймається з вод південної півкулі, також має форму конуса, але трішки усіченого. Його центральна вісь є продовженням осі діаметра, на якій знаходиться і центр землі, і Єрусалим. Ця симетричність сприяє вдалому розташуванню гріхів та злочинів.

Пекло поділене на дев’ять кіл. Чистилище –на сім, але є ще Перед чистилище і земний рай, тому загалом буде також дев’ять. Рай також поділено на дев’ять кіл, увінчаних Емпіреєм. Ця геометрична симетрія надає Дантовому світу стійкості, врівноваженості, відчувається внутрішня єдність та завершеність.

40. Ієрархія гріхів і “актуалізація” пекла

Поріг Аду. Данте виразно окреслює цю межу: після вечірньої тиші і спокою мандрівники потрапили в беззіркову темряву, з якої на них нахлинула хвиля багатоголосого стогону. Це душі «нікчемних», які не можно назвати ні живими, ні мертвими. Їх жене вихор, вони не можуть потрапити в Пекло і не можуть повернутися на землю: і осуд і милість відвернулися від них. Дуже суворо ставиться Данте до душ тих, хто ніяк себе не проявив під час земного життя. До цього ж натовпу поет додає янголів, які не брали участі у боротьбі Люцифера і Бога.

Перше коло Пекла – Лімб (від лат. Limbus – “крайка”, “облямівка”). Тут нудяться душі не грішників, а людей, що не були хрещеними, тобто немовлята та праведні нехристияни. Вергілій розповідає Данте, що Христос спустився в Пекло і вивів із Лімбу праведників. “Тоді, всупереч напису на воротах Пекла, й інші мешканці Лімбу можуть мати надію?”[2, с.102]Як людина з середньовічним світоглядом, Данте не міг відправити античних письменників у рай, адже вони були язичниками. Але і карати їх було ні за що. Тому поет створив для тих, хто заслужив нагороду за своєю невтомну працю на землі і талант, лімб, де ці люди не зазнають мук.

Друге коло Пекла. Тут нудяться душі жертв палкого плотського кохання. Їх постійно крутить безжалісний вихор. Безмірна взаємна пристрасть занапастила їх життя, призвела до трагічної гибелі цих людей.

Третє коло Пекла – місце, де відбувають своє покарання, валяючись у грязюці, під важкою зливою, ненажери.

Четверте коло Пекла. Марнотрати та скнари тут зав'язнули у нечистотах. Їх автор з гумором зображає так: ідуть стінка на стінку з криками “Чого збирати?” і “Чого жбурляти?” Порушена середина зрівнює обидві крайності: скупарі зовсім не кращі за марнотратів. І одні й інші далекі від раціонального користування майном, для чого важливо бути і ощадливим, і щедрим. Данте особливо цінував щедрість не тільки тому, що він сам залежав від меценатів, але і тому, що вбачав у ній цінність рицарської епохи, що вже починає відходити у минуле.

У п’яте коло Пекла Данте кинув гнівливих та сумовитих. Люті забіяки зціпилися один з одним, борсаючись в болоті Стикса, а мляві і сумовиті занурені у мул болотного дна.

У Шостому колі Пекла знаходяться в розпечених могилах єретики. В першу чергу поет згадує “епікурійців”, які не вірили в безсмертя душі. Данте засуджує їх помилкову думку. Але для нього це лише помилкова думка, а не лиходійство, тому і єретики, і навіть богохульники опиняються не на самому дні Пекла

Сьоме коло Пекла поділене на пояси:

Перший – кров’яна ріка, в якій нудяться вбивці, грабіжники, тирани, насильники.

Другий – ліс самогубців, души яких тут ростуть деревами. Навіть після Страшного суду тіло не буде повернено душі.

Третій – пустеля. На піску лежать богохульники, люди, що порушили закони праці, - лихварі; содоміти – люди, які знущалися з природи.

Восьме коло Пекла – повторення Пекла в мініатюрі. Воно поділене на 10 пазух: перші – заповнені душами, чий гріх так чи інакше пов’язаний з коханням, захопленням чи хоча б користолюбством (у цих гріхах є щось людське); в наступних – все більше можна зустріти обман, який в останніх пазухах здобуває диявольський вигляд.

Перша пазуха – звідники і спокусники. Друга – підлесники. Третя – церковні служителі, які розпродували церковне майно. Четверта – чарівники та віщуни. П’ята – хабарники. Шоста – лицеміри та фарисеї. Сьома – злодії. Восьма – лукаві радники. Дев'ята – сівачі розбратів і релігійних розколів. Десята – фальсифікатори.

Дев'яте коло Пекла – озеро Коцит, поділяється на 4 пояси.

Каїн – зрадники рідних.

Толомій – зрадники друзів, гостей.

Антенор – зрадники Батьківщини.

Джудекке – благодійники.